ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αρκαδία και η Πελοπόννησος το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020 τίμησαν τη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου (Juan Genopoly), του ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού Σχολείου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας και με δάκρυα χαράς και συγκίνησης αναφώνησαν «καλό κατευόδιο».

Η τελετή έλαβε χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης και όπως επεσήμαναν στις «Αναμνήσεις» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», Μερόπη Κυριάκου, ήταν άκρως συγκινητική και κατά κοινή ομολογία ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Κι αυτό διότι ήταν η πρώτη φορά που η γενέτειρα τιμά έναν ομογενή δάσκαλο και συγκεκριμένα τον Ιωάννη Γιαννόπουλο, «έναν μεγάλο Αρκά που μετά από 250 χρόνια ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αμερική έχοντας νικήσει τον χρόνο και έχοντας συνομιλήσει με την Ιστορία».

Η προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου την οποία φιλοτέχνησε ο Αρκάς καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης είχε τοποθετηθεί σε ένα βάθρο καλυμμένο από την αστερόεσσα και τη γαλανόλευκη και οι νέοι που υποδύθηκαν τους οπλαρχηγούς και τους ήρωες της ελληνικής επαναστάσεως καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλητική την τελετή.

Η προτομή, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το υπερατλαντικό ταξίδι για να καταλήξει στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας και να εγκατασταθεί στο μαρμάρινο βάθρο.

Τα έξοδα για την προτομή καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, την Παναρκαδική Ομοσπονδία, τον Σύλλογο Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», τον Οργανισμό Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και από προσωπικές δωρεές ομογενών.

Η προτομή του αειμνήστου Ιωάνννη Γιαννόπουλου. Φωτογραφία: Δήμος Τρίπολης.

Η εν λόγω γιορτή, όπως επεσήμανε η κ. Κοκόλη αποτέλεσε το προοίμιο των εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλο. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στη Φλόριδα με την τελετή  των αποκαλυπτηρίων της προτομής που θα λάβει χώρα στις 7 Μαρτίου 2020 στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.

Η εν λόγω εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Τρίπολης σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Ταλαγάνη, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, του ΝΠΔΔ του Δ. Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, και αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης αναφερόμενος στην εκδήλωση επεσήμανε: «Με τη σημερινή εκδήλωση τιμούμε στο πρόσωπο του Ιωάννη Γιαννόπουλου τους Αρκάδες της διασποράς και τον Έλληνα δάσκαλο που σε δύσκολα χρόνια διέδωσε την ελληνική παιδεία στα πέρατα του κόσμου».

Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Δήμος Τρίπολης.

«Τιμώντας λοιπόν τον άνθρωπο που ίδρυσε το πρώτο ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας τιμούμε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην Ελληνική Επανάσταση, γι’ αυτό και η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις μέσα στο 2020 με κορύφωση αυτών το 2021», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και της προέδρου Στέλλας Κοκόλη και της απένειμε τιμητική πλακέτα για την αφοσίωσή της στη διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τον Δήμαρχο και τους επισήμουν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις τιμές που η γενέτειρα απέδωσε στον αείμνηστο Ιωάννη Γιαννόπουλο.

Συναντήσεις στην Αθήνα

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» Μερόπη Κυριάκου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρα Κωνσταντίνο Βλάση με τους οποίους συζήτησαν τα θέματα που αφορούν την ομογενειακή παιδεία.  

Το ακροατήριο, ενώ παρακολουθεί την εκδήλωση. Φωτογραφία: Δήμος Τρίπολης.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Δημήτρης Ταλαγάνης, Στέλλα Κοκόλη, Μερόπη Κυριάκου και Κώστας Τζιούμης. Φωτογραφία: Δήμος Τρίπολης.
Ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης ενώ συνομιλεί με τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρο.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.