Η Ανάσταση της ελπίδας στον Καθεδρικό ήταν χαρμόσυνη αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες

Για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αφού πρόσφερε το «Αγιο Φως» στους πιστούς που περίμεναν έξω από το ναό, επέστρεψε για δεύτερη φορά μετά το «Χριστός Ανέστη» για να ευλογήσει το πλήθος. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρώτη με συμμετοχή κόσμου λειτουργία της Αναστάσεως, μετά από ένα χρόνο απομόνωσης και πανδημίας στον Καθεδρικό ναό της Νέας Υόρκης και με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, δεν ήταν όπως άλλες φορές.

Ωστόσο, η συμμετοχή του κόσμου έστειλε τα δικά της μηνύματα, αφού όντως το πλήθος συγκεντρώθηκε εξω από το ναό στην 74η οδό, όπου και περίμενε να πάρει το Άγιο Φως και στην συνέχεια να ακούσει το «Χριστός Ανέστη», θύμιζε άλλες εποχές, πριν από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Μέχρι και πριν από δύο (2) χρόνια η Ανάσταση λάμβανε χώρα εξωτερικά σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, όπου ανέβαινε ο Αρχιεπίσκοπος για να διαβάσει το Ευαγγέλιο και αμέσως μετά να ψάλει πρώτος το «Χριστός Ανέστη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος πρόσφερε για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής το Αγιο Φως στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην 74η οδό, πριν από την Ανάσταση. Φωτογραφία: ETA PRESS

Φέτος λόγω ειδικών συνθηκών, αφού ο χώρος έξω από τον Καθεδρικό έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, λόγω των εργασιών επισκευής και ανακαίνισης, επιλέχθηκε η λύση να γίνει η Ανάσταση στο νάρθηκα, όπου δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο ήταν εκτός από τους ιεροδιακόνους και τους ιερείς, η χορωδία του Καθεδρικού.

Ωστόσο και για δυο φορές, μια πριν από την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο κ. Ελπιδοφόρος βγήκε έξω και πρόσφερε στους πιστούς το Άγιο Φως και την δεύτερη φορά για να ευλογήσει τους πιστούς που είχε συγκεντρωθεί και να ευχηθεί «Χριστός Ανέστη».

Κατά τα άλλα, όλοι οι πιστοί είχαν εντός του ναού την μάσκα και τηρούσαν τα μέτρα προστασίας. Ειδικά για την Λειτουργία της Αναστάσεως είχαν ληφθεί από το Συμβούλιο του Καθεδρικού όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι πιστοί θα έπρεπε να είχαν κρατήσει εκ των προτέρων τις θέσεις τους και να ήταν εγγεγραμμένοι σε κατάλογο.

Ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Τζον Κατσιματίδης παρακολούθησε με τα μέλη της οικογένειάς του την Ανάσταση εξωτερικά, κρατώντας λαμπάδες. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χοροστάτησε και στην Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως στην οποία συμμετείχαν ο π. Βασίλειος Δρόσος, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού π. Νικόλαος Καρλούτσος και ο βοηθός ιερέας π. Σωτήριος Μιχαλάτος. Τους πλαισίωσαν ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος και οι ιεροδιάκονοι, Βαρθολομαίος και Σωφρόνιος.

Παρόντες στην Ανάσταση ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας με την συζυγό του Ποπίτα και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης κ. Μαρία Θεοφίλη.

Η Θ. λειτουργία της Αναστάσεως, με τον υπέροχο κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, κράτησε μέχρι και τις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, αν και πολλοί από τους πιστούς είχαν φύγει από νωρίς, λίγο μετά το «Χριστός Ανέστη».

Η Λειτουργία της Αναστάσεως διήρκεσε μέχρι και το 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής και πολλοί πιστοί που είχαν φέρει μαζί τους και παιδιά, αναγκάστηκαν λόγω της προχωρημένης ώρας να φύγουν στην μέση της λειτουργίας. Φωτογραφία: ETA PRESS

Συγκεκριμένα, μια μητέρα με το παιδί της που παρακολούθησε την Ανάσταση, μας είπε φεύγοντας μετά την έναρξη της Θείας λειτουργίας, ότι η ίδια θα ήθελε να μείνει και να κοινωνήσει, αλλά το παιδί δεν άντεχε άλλο και νύσταζε.

Έτσι μόνο όσοι επιθυμούσαν να λάβουν την θεία μετάληψη  και δεν είχαν μαζί τους παιδιά, παρέμειναν μέχρι το τέλος και βέβαια επιβραβεύτηκαν με την  χορήγηση κόκκινων αυγών από τον Αρχιεπίσκοπο, μαζί με μια αναμνηστική εικονίτσα.

Εντύπωση ωστόσο, έκανε στους τακτικούς προσκυνητές, το γεγονός ότι δεν ακούστηκε φέτος το Αναστάσιμο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, που συνήθως διαβαζόταν από άμβωνος, πριν από την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο βρίσκεται από καιρό και ο ενας αδερφός του, μαζί με τον ανηψιό του, δίνοντας έτσι στις γιορτινές αυτές ημέρες την οικογενειακή θαλπωρή για τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αμερικής.

Η Ανάσταση στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας έλαβε χώρα στον Νάρθηκα, όπου μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έψαλε το «Χριστός Ανέστη». Οσοι πιστοί βρέθηκαν εξω απο το ναό είχαν την ευκαιρία να βλέπουν εικόνα απο μια μεγάλη οθόνη. Φωτογραφία: ETA PRESS
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.