ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δεύτερη προβολή της ταινίας του Έλληνα  σκηνοθέτη Κρίστοφερ Αντριου Μάρκς με τίτλο «Κίνγκ Ότο», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 27 Μαρτίου 2022, στην μεγάλη αίθουσα προβολών του Μουσείου Κινηματογράφου, στην Αστόρια. Και ήταν η αφορμή αυτή, η προβολή που διοργάνωσε η Ελληνική Λέσχη Κινηματογράφου πιο γνωστή ως «Hellenic Film Society», να γνωρίσουμε από κοντά και να ξαναζήσουμε τις ανεπανάληπτες στιγμές του θριάμβου της Εθνικής ομάδας, με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, το 2004 στην Πορτογαλία.

Γιατί άλλο είναι να έχεις δίπλα σου, τους πρωταγωνιστές της οθόνης κι άλλο να είσαι μπροστά στην μεγάλη οθόνη να έχει γεμίσει η αίθουσα με φιλάθλους κι εσύ, να κάθεσαι σε απόσταση αναπνοής από τον Γιώργο Καραγκούνη, τον Βασιλιά Ότο και τον Αντώνη Νικοπολίδη.

Πιο μαγικές λοιπόν στιγμές δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί και να ζήσει ακόμα κι ένας συγγραφέας σεναρίου.

Από αριστερά: Αντώνης Νικοπολίδης, Ότο Ρεχάνγκελ, Κρίστοφερ Αντριου Μαρκς, Γιάννης Τοπαλίδης, Γιώργος Καραγκούνης, Τζιμι Ντι Μίτρο. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Η προβολή της ταινίας ήταν προγραμματισμένη από καιρό και παρόλο που η πρεμιέρα είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πρεμιέρας σε παραγωγή του Χόλιγουντ, αυτή την φορά αν και σε λίγες ώρες θα βλέπαμε την τελετή των Όσκαρ στην τηλεόραση, όλα ήταν πιο απλά, πιο ανθρώπινα.

Ο «Βασιλιάς Ότο» ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε και ψυχολόγησε τους Έλληνες όσο λίγοι ξένοι προπονητές που έζησαν στην Ελλάδα.

Και χθες παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε από την ημέρα του Θριάμβου, δεν έχασε ούτε ένα χιλιοστό από την λάμψη που είχε την ημέρα του Θριάμβου.

Σηκώθηκε μετά την ολοκλήρωση της προβολής κι ενώ τον χειροκροτούσε το κοινό, στράφηκε προς το μέρος του κοινού και ανταπέδωσε το χειροκρότημα. Τόσο απλά και διακριτικά.

Ο συντονιστής της συζήτησης που ακολούθησε την προβολή στο Μουσείο Κινηματογράφου στην Αστόρια ο παραγωγός κ. Στέλιος Τακετζής απεύθυνε ερωτήσεις στον Ότο Ρεχάνγκελ και τους τρείς από τους πρωταγωνιστές της ταινίας μαζί και τον σκηνοθέτη. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Δέχθηκε όχι μόνο τα χειροκροτήματα του κοινού που παρακολούθησε την προβολή αλλά και τις έξυπνες ερωτήσεις του, ακόμα κι αυτή ενός οκτάχρονου, που ήθελε να μάθει πως θα βελτιωθεί στην τεχνική του ποδοσφαίρου.

Από νωρίς, μέσα στον χώρο υποδοχής του Μουσείου μπορούσες να καταλάβεις ότι κάτι ιδιαίτερο επρόκειτο να συμβεί.

Φίλαθλοι όλων των ηλικιών, άλλοι με κασκόλ της Εθνικής κι άλλοι χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συγκεντρώθηκαν και αγωνιούσαν για το πότε θα ερχόταν ο Ρεχάνγκελ. Μαζί φυσικά με τον Γιώργο Καραγκούνη, τον Αντώνη Νικοπολίδη και το νεαρό σκηνοθέτη Κρίστοφερ Αντριου Μαρκς, που κατάφερε να προσφέρει σε ένα δύσκολο και απαιτητικό κοινό, την ευκαιρία να ξαναζήσει την «χαρά του θριάμβου» (The thrill of victory).

Η ταινία μίλησε λοιπόν στις καρδιές των θεατών.

Έδωσε το έναυσμα να ξαναζήσουν κάτι, που τους άγγιξε, κάτι που γεύτηκαν μετά από τόσα χρόνια και πάλι.

Δεν ήταν μικρό πράγμα άλλωστε, όταν τον Ιούλιο του 2004 τρέξαμε αυθόρμητα, στην 30η λεωφόρο της Αστόριας για να πανηγυρίσουμε με μοναδικό τρόπο την μεγάλη αυτή επιτυχία.

Όρθιοι οι θεατές που παρακολούθησαν την ταινία χειροκρότησαν με θέρμη τους πρωταγωνιστές. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Ο σκηνοθέτης μπορεί να είδε τα στιγμιότυπα από τους τρελούς πανηγυρισμούς, στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και αλλού, αλλά δεν αρκέστηκε στην χρήση του υλικού που βρήκε. Το χρησιμοποίησε βέβαια και σωστά το τοποθέτησε στα σωστά σημεία της ταινίας.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι έβαλε τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ταινίας να περιγράψουν και να εξηγήσουν τα συναισθήματα τους.

Ο βοηθός και μεταφραστής, ο Γιάννης Τοπαλίδης, να μιλήσει για τον Ότο Ρεχάνγκελ, ο Τραϊανός Δέλλας, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης και άλλοι.

Ακόμα, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, που πρωταγωνίστησε μπροστά και πίσω από τις κάμερες, οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας.

Μέχρι και τον αείμνηστο, τον εκλεκτό ομογενή Αλκέτα Παναγούλια, είδαμε σε μια σκηνή.

Ήταν βέβαια έτσι προσαρμοσμένη η σκηνή, που ήθελε να δείξει ο σκηνοθέτης την απότομη αλλαγή της νοοτροπίας και την αλλαγή στον τομέα της πειθαρχίας με την έλευση του Ότο Ρεχάνγκελ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ Αντριου Μαρκς. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Μετά την προβολή κι ενώ τα συναισθήματα και η συγκίνηση ήταν στο κατακόρυφο, οι πρωταγωνιστές και ο σκηνοθέτης μαζί και ο Ότο Ρεχάνγκελ, κάθισαν στην σκηνή για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού, σε μια συζήτηση όπου τον συντονισμό ανέλαβε ο ραδιοφωνικός παραγωγός και πρόεδρος του GAEPIS, διευθυντής και παραγωγός του Cosmos FM κ. Στέλιος Τακετζής ο οποίος καλωσόρισε το πάνελ και μίλησε στα αγγλικά, ελληνικά και γερμανικά. Τον ρόλο της μεταφράστριας στην αγγλική επωμίστηκε με επιτυχία η δημοσιογράφος του Fox News και συνάμα εθελόντρια παραγωγός του Cosmos FMκ. Άννα Ηλιοπούλου.

Ήταν μια ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι, τι ένοιωσαν οι πρωταγωνιστές και τι εμπειρίες είχαν αλλά και πως τις μετέφεραν στην μεγάλη οθόνη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωταγωνιστές», αναφώνησε ο κ. Τακετζής, αφού έκλεισε τον κύκλο των ερωτήσεων και αποχαιρέτησε τους πρωταγωνιστές.

Όμως λίγο πιο πριν, έκανε στον Ότο Ρεχάνγκελ την εξής ερώτηση: «Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση, από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε;»

Η απάντηση του Ρεχάνγκελ ήρθε μετά την μετάφραση που έκανε ο Γιάννης Τοπαλίδης.

«Λέει, ότι με ενθουσιασμό πήγε σε αυτή την δουλειά». «Ήταν ένας προπονητής ο οποίος είχε όντως  στο παρελθόν μεγάλες επιτυχίες, αλλά αυτό ήταν μια πρόκληση γι αυτόν και την έκανε με ενθουσιασμό. Είχα και τρομερή αυτοπεποίθηση, …πριν αναλάβω την Εθνική Ελλάδος την είχα δει σε ένα παιχνίδι, προκριματικής φάσης με την Γερμανία κι εκεί είδα ότι δεν είναι κακή ομάδα κι έτσι αποφάσισα την αναλάβω την Εθνική Ελλάδος».

Και συμπλήρωσε:

«Είχαμε την τύχη ότι πέσαμε σε μια ομάδα που οι παίκτες ήταν στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων τους. Ήταν σε φόρμα αυτοί οι παίκτες. Κι αυτό ήταν η τύχη μας. Το πιο δύσκολο ήταν η γλώσσα,  αλλά είχα τον Γιάννη που μπορεί να μην έλεγε τα πάντα και συζητούσε και μερικά πράγματα με τους παίκτες».

Με την σειρά του ο Αντώνης Νικοπολίδης, ρωτήθηκε από τον συντονιστή να πει στο κοινό «ποια είναι η σημασία αυτής της τεράστιας επιτυχίας;»

Προτού απαντήσει ο Α. Νικοπολίδης, ευχαρίστησε όλους τους Ομογενείς που βρέθηκαν στις προβολές της Τετάρτης και της Κυριακής. Και επίσης άδραξε την ευκαιρία για να συγχαρεί δημόσια τον σκηνοθέτη για την δουλειά που έκανε. «Με το σεβασμό, που διηγήθηκε την ιστορία και κατάφερε να την μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη».

«Η αλήθεια», είπε, «είναι ότι αυτό που μας έκανε όλους πολύ ευτυχισμένους είναι ότι ήταν μια στιγμή υπερηφάνειας του Ελληνικού λαού, μια στιγμή που ο Έλληνας απανταχού αισθάνθηκε υπερήφανος για το έθνος και την εθνική ομάδα» και σαν παράδειγμα για την σημασία της νίκης ο τερματοφύλακας του θριάμβου αναφέρθηκε σε επίσκεψη της ομάδας στην Αυστραλία, ένα χρόνο μετά την επιτυχία, όταν βρέθηκαν στον Ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης. Εκεί τους αναγνώρισε ένας μαθητής σχολείου που έδειχνε στους συμμαθητές του με υπερηφάνεια στους φίλους του τους παίχτες της Εθνικής που τους έβλεπε μπροστά του.

«Αυτή», είναι «κατέληξε η μεγάλη σημασία αυτής της νίκης».

Ο Γιώργος Καραγκούνης, με την σειρά του, είπε «ένα ευχαριστώ στους ομογενείς που έδειξαν την αγάπη τους και στο Μανχάταν και στην Αστόρια».

Όπως εξήγησε ο Καραγκούνης «για όλους μας ήταν μια στιγμή μοναδική» (η στιγμή της κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου).

«Δείξαμε είπε ότι όταν είμαστε ταπεινοί, ενωμένοι, πιστεύουμε στους εαυτούς μας και είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

«Αυτά τα μηνύματα πέρασε», είπε, «αυτή η Ομάδα, αυτή η παρέα και πιστεύω ότι εμπνεύσαμε παρά πολύ κόσμο».

Και πρόσθεσε:

«Μαζί με τον προπονητή και τον Γιάννη δημιουργήσαμε μια απίστευτη παρέα αλλά είχαμε και πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές. Υπήρχε θετική ενέργεια από πολλούς τους Έλληνες».

Ο Καραγκούνης αναφέρθηκε και στην μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιούργησαν οι ποδοσφαιριστές της παρέας εκείνης με την επωνυμία «Τσάμπιονς φορ λαιφ» με στόχο να βοηθάμε ιδιαίτερα παιδιά και στην περίοδο του COVID-19 κάναμε δώρο οκτώ αναπνευστήρες στους συνανθρώπους μας. «Είμαστε πολύ δραστήριοι. Παραμένουμε φίλοι και συνεχίζουμε αυτό που είχαμε καταφέρει τότε».

Ο συντονιστής κ. Στέλιος Τακετζής μίλησε στην συνέχεια και με τον σκηνοθέτη, ο οποίος και ευχαρίστησε όλους όσους παρακολούθησαν την ταινία.

Πιο κοντά όμως από όλους τους πρωταγωνιστές ξεχωρίσαμε, τον ομογενή βοηθό του Ότο, τον απλό και απέριττο Γιάννη Τοπαλίδη, ο ρόλος του οποίου και στον θρίαμβο και στην ταινία ήταν ο ρόλος κλειδί.

Αυτός που αν μιλούσαμε με την γλώσσα των Όσκαρ θα του δίνανε ανεπιφύλακτα το Όσκαρ «best supporting actor” (β’ ανδρικού ρόλου).

Στις παρεμβάσεις του κοινού, ξεχωρίσαμε μια ιδιαίτερη μορφή, του κ. Γιώργου Μαρίνου ο οποίος με έκδηλα συναισθήματα αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό του, τότε και σήμερα.

Ο κ. Μαρίνος μιλώντας με το κασκόλ της εθνικής στον λαιμό του, τόνισε με δάκρυα στα μάτια και με έντονη συγκίνηση, ευχαρίστησε τους πρωταγωνιστές και αναφέρθηκε στην χαρά που μοιράστηκε όταν η Εθνική είχε κερδίσει την ομάδα της Τσεχίας και πανηγύρισε την επιτυχία στο Μανχάταν, αλλά ταυτόχρονα κέρδισε τον σεβασμό των συμπολιτών του, ενός Άγγλου και ενός Γάλλου. Ήταν κάτι που όπως ανέφερε, δεν το είχε ξαναζήσει. «Η υπερηφάνεια που ένιωσε ως Έλληνας του Εξωτερικού».

Μιλώντας μετά στις «Αναμνήσεις» έξω από το Μουσείο Κινηματογράφου ο κ. Μαρίνος επανέλαβε ορισμένα από τα μηνύματα του θριάμβου, όπου με πειθαρχία και πειθώ, οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν το ακατόρθωτο.

Ο σκηνοθέτης Μαρκς

Στον δρόμο έξω από το μουσείο κινηματογράφου, στην 37η λεωφόρο, συναντήσαμε τον σκηνοθέτη της ταινίας τον Κρίστοφερ Άντριου Μαρκς, που δέχθηκε να μιλήσει στις «Αναμνήσεις». Ήταν η στιγμή που ο σκηνοθέτης αποχαιρετούσε τον Ότο και τους άλλους πρωταγωνιστές, καθώς έφευγαν για το αεροδρόμιο.

Ο Κρίστοφερ λοιπόν μας είπε μέσα σε περιορισμένο χρόνο ότι

«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και ελπίζω ότι κάναμε τους Έλληνες περήφανους με την ταινία και θα πάνε να δουν την ταινία (στον κινηματογράφο Village Inn, στους 12 δρόμους στο Μανχάταν και στην δεύτερη λεωφόρο). Η ταινία υπάρχει και προβάλλεται επίσης από όλες τις digital πλατφόρμες όπως η Apple TV.

-Πώς αντέδρασε στην αγάπη των Ελλήνων που αγκάλιασαν την ταινία;

Εδώ, πολύ περισσότερο, οι Έλληνες είναι πολύ πιο ενθουσιώδεις από αλλού και ελπίζω να συνεχίσουν να στηρίζουν την ταινία. Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία ιστορία για όλους τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς μια από τις πιο μεγάλες στιγμές στην ιστορία μας.

Σε ερώτηση για τις εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού που δέχθηκε ο ίδιος αλλά και οι πρωταγωνιστές της ταινίας στην διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μαρκς επεσήμανε τα εξής:

«Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία και ελπίζω να νιώσουν αυτό το συναίσθημα της παρέας μέσα στον κινηματογράφο, την στιγμή που έφερε κοντά όλους τους Έλληνες»

Παρών στην προβολή και ο δημιουργός της «Χελένικ Φιλμ Σοσάιτι» ο καθηγητής Tζιμι Ντι Μίτρο καθώς και η υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις κ. Νάνσυ Νικολέλη και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είδαμε επίσης και τον κινηματογραφικό παραγωγό κ. Γιώργο Στεφανόπουλο, εξάδερφο του γνωστού παρουσιαστή του ABC..  

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.