Χάος στο Σταθάκειο – Με λουκέτα και μπράβους ακύρωσαν την Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας (βίντεο)

2
905
Σε πρώτο πλάνο ο Βασίλειος Πετράτος και ο Αναστάσιος Καραγκούνης, ενώ διαμαρτύρονται στους Αστυνομικούς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το χάος. Εδώ κάθε ένας είναι πρόεδρος», δήλωσε ένας από τους Αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης, 14ης Σεπτεμβρίου 2021 όταν ρωτήθηκε από τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που για πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία μερίδας των Πρώην Προέδρων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου άλλαξε τις κλειδαριές του Σταθάκειου Κέντρου και όταν άρχισαν να συρρέουν στο Σταθάκειο οι αντιπρόσωποι των συλλόγων και τα στελέχη της οργάνωσης δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τους μπράβους στην κεντρική είσοδο και τον ίδιο τον Κλεάνθη Μεϊμάρογλου να τους προειδοποιούν να μην πλησιάσουν στο κτίριο.

Λίγο μετά τις 7.00 μ.μ. συγκεντρώθηκαν πενήντα περίπου ομογενείς και άρχισαν τα γιουχαΐσματα και οι ύβρεις εις βάρους του Δημητρίου Καλαμαρά, του Νίκου Διαμαντίδη και των άλλων στελεχών που επέλεξαν με φασιστικές μεθόδους να παρεμποδίσουν την  σύγκλιση της γενικής συνέλευσης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης προσήλθαν τρία περιπολικά της Αστυνομίας προκειμένου να αποτρέψουν τα έκτροπα και να επιβάλλουν την τάξη.

Οι Αστυνομικοί ενημερώθηκαν αρχικά από τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά, Δημήτριο Α. Γωνιά, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και Νίκο Διαμαντίδη για την απόφασή τους να αλλάξουν τα λουκέτα προκειμένου να παρεμποδίσουν την «παράνομη» όπως είθισται να την αποκαλούν έκτακτη γενική συνέλευση.

Αμέσως μετά ακολούθησε ακρόαση με τους πρώην προέδρους Γιώργο Γεωργόπουλο και Απόστολο Τομόπουλο και τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής, κ.κ. Γιώργο Χρυσομαλλίδη και Αναστάσιο Καραγκούνη, αντίστοιχα, για την γενική συνέλευση καθώς επίσης και για την διενέργεια των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι πρώην πρόεδροι παρέμειναν απέναντι από το Σταθάκειο. Από αριστερά διακρίνονται οι Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δημήτριος Καλαμαράς, Χρήστος Βουρνάς και Νίκος Διαμαντίδης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Την χρονική εκείνη στιγμή κατέφτασε και η δικηγόρος Μαρία Μάρκου, η οποία φέρεται να εκπροσωπούσε την «πλειοψηφία» της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων.

Οι Αστυνομικοί άκουσαν και τις δύο πλευρές – πλην όμως δεν επέτρεψαν την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης προς αποφυγή του «χάους».

Η απόφαση

Η απόφαση για την αλλαγή των κλειδαριών και την παρεμπόδιση της γενικής συνέλευσης ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας από την φερόμενη ως πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων. Ωστόσο ο Νίκος Διαμαντίδης δήλωσε δημόσια ότι δεν είχε γνώση για την αλλαγή κλειδαριών και ότι δεν ελήφθη απόφαση επ΄ αυτού. Συνεπώς η απόφαση για τα χθεσινά αίσχη ελήφθη από τρεις πρώην προέδρους και συγκεκριμένα τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά και Ηλία Τσεκερίδη.

Οι ανιτπρόσωποι των συλλόγων ενώ υπογράφουν στο παρουσιολόγιο. Σε πρώτο πλάνο ο Τεντ Αστρινίδης, συντονιστής της Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Συνεπώς οι τρεις από τους επτά πρώην προέδρους αποφάσισαν να αλλάξουν τις κλειδαριές του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου και να παρεμποδίσουν την σύγκλιση του ανώτατου οργάνου της Ομοσπονδίας.  

40 αντιπρόσωποι

Οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας που ήταν παρόντες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του γραμματέα της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Απόστολου Τομόπουλου και υπέγραψαν το παρουσιολόγιο. Συνολικά υπέγραψαν 40 αντιπρόσωποι είτε τα 2/3 των φορέων που έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.

Η εφορευτική επιτροπή εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει στην διενέργεια των εκλογών, ενώ οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Γεωργόπουλος Απόστολος Τομόπουλος δήλωσαν ότι θα αποταθούν στην Εισαγγελέα προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος στην αυθαιρεσία και στις «φασιστικές μεθόδους», όπως τις αποκάλεσαν.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αναστάσιος Καραγκούνης, Νίκος Διθαμαντίδης, Γιώργος Χρυσομαλλίδης, Δημήτριος Καλαμαράς και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η φερόμενη ως πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων έχει προσλάβει δικηγόρο και πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτάθηκε στο Δικαστήριο για την λήψη προστατευτικών μέτρων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα ως φάρσα είθισται να λέμε κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πανομοιότυπα γεγονότα τα οποία παρεμποδίζουν την πρόοδο και οδηγούν στον μαρασμό των συλλογικών φορέων.

Η φερόμενη ως πλειοψηφία και ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το Σάββατο, 24 Απριλίου 2021, άλλαξαν και πάλι τις κλειδαριές προκειμένου να παρεμποδίσουν την σύσκεψη και τις εκλογές του Εθνικού Συμβουλίου. Και τότε εκλήθη η Αστυνομία και παρέδωσε τα κλειδιά στον τότε συντονιστή της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Τιμολέοντα Κακούρο, πλην όμως δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της σύσκεψης.

Σε πρώτο πλάνο ο Αστυνομικός ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουν το Χάος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αν και η αλλαγή των κλειδαριών βρίσκονταν πάντοτε στο τραπέζι των συζητήσεων των αντιμαχόμενων πρώην προέδρων εντούτοις ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι θα βάλουν λουκέτο και θα παρεμποδίσουν την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης – του ανωτάτου οργάνου της Ομοσπονδίας.

Η αλλαγή των λουκετών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στην ομογένεια. Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ο τότε ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, π. Κλεόπας Στρογγύλης (νυν Μητροπολίτης Σουηδίας) άλλαξε τις κλειδαριές και απέπεμψε το διοικητικό συμβούλιο υπό προεδρίας Βασιλείου Λιβανού. Σε λιγότερο από μια πενταετία κατάφερε να βάλει λουκέτο στο ιστορικό Ημερήσιο Σχολείο της Μεταμορφώσεως, το οποίο ήταν ένα από τα καλύτερα της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ακολούθησαν τα πνευματικά δικαστήρια και οι αφορισμοί οι οποίοι οδήγησαν στον μαρασμό της ίδιας της κοινότητας.

Το παρουσιολόγιο της ναυαγήσας έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Την ίδια δεκαετία με το πρόσχημα των εκλογών οδηγήθηκε στα Δικαστήρια και ο Σύλλογος Κρητών «Ομόνοια» με συνέπεια να ξοδευτούν πάνω από πενήντα χιλιάδες δολάρια σε δικηγορικά έξοδα. Ο Σύλλογος οδηγήθηκε σε απραξία και χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες για να ανακάμψει και να ξεκινήσει μια νέα ανοδική πορεία.

Η προσφυγή στα Δικαστήρια αποτελεί την χείριστη και εκ των πραγμάτων αποτυχημένη συνταγή για την επίλυση των διαφορών και των φιλοδοξιών σε έναν συλλογικό και δη φιλανθρωπικό οργανισμό, όπως η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Μόνο με την αποκατάσταση του διαλόγου και την εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών μπορεί να εξέλθει από την κρίση η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ένας από τους μπράβους που προσελήφθη για την παρεμπόδιση της γενικής συνέλευσης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Από αριστερά οι Γιώργος Γεωργόπουλος, Κλεάνθης ΜεΙμάρογλου, Δημήτριος Παλιούρας και Πέτρος Γαλάτουλας. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο οποίος παρεμπόδισε τους αντιπροσώπους να εισέλθουν στο Σταθάκειο. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Από αριστερά Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Τιμολέων Κακούρος και ένας από τους δύο μπράβους. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Οι μπράβοι, ενώ προσπαθούν να προστατεύσουν τον Κλεάνθη Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Σε πρώτο πλάνο ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Γιώργος Χρυσομαλλίδης (αριστερά) και ο γραμματέας Αναστάσιος Καραγκούνης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Νίκος Διαμαντίδης και Δημήτριος Α. Γωνιάς ενώ απαντούν στις ερωτήσεις των Αστυνομικών. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ενώ αλυσοδένει την κεντρική είσοδο του Σταθάκειου Κέντρου στην Αστόρια. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ενώ εξέρχεται από την πίσω πόρτα του Σταθάκειου Κέντρου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α,. Γωνιάς και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ενώ αμαπαρώνει την σιδερένια πόρτα του χώρου στάθμευσης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
- Advertisement -

2 COMMENTS

  1. Μήπως δεν ήθελαν την Γενική Συνέλευση επειδή φοβούνταν την αναφορά της Οικονομικής Εξελεγκτικής Επιτροπής; Γιατί τόσο μένος ο Μεημάρογλου που παραδέχτηκε ότι είχε $20,000 της Ομοσπονδίας στην τσέπη του και τα ξόδευε κατά το δοκούν; Μήπως είχε $50,000 και ανέφερε μόνο τα 20,000 από την πίεση που δέχτηκε; Είμαι σίγουρος ότι το καινούριο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλέξουμε την Κυριακή δεν θα χαρίσει κάστανα… Και οι αρουραίοι της Ομογένειας θα ξαναμπούν στα λαγούμια τους…

  2. Εάν υπήρχε έστω και λίγη “γκρι λογική” για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος της Ομοσπονδίας, αντί για μόνο “μαύρη” και “άσπρη”, αυτό θα ήταν ήδη λυμένο. Προτείνω λοιπόν “γευσιγνωσία με νερωμένο κρασί” μέσα στην αίθουσα της Ομοσπονδίας μήπως και τελικά βρεθεί η λύση. Διαφορετικά εκεί που έφτασαν τα πράγματα, ως φαίνεται, θα καταλήξουν σε “δικαστική ανακούφιση” με ότι κακό αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Ομοσπονδίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.