ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των Αποδήμων με την γενέτειρα, την ψήφο των αποδήμων, την ομογενειακή παιδεία, την οργάνωση των αποδήμων, το ΣΑΕ και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι προξενικές αρχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, 7 Φεβρουαρίου 2020 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης.

Ο Δρ. Βλάσης εξέφρασε την ικανοποίηση που συναντιέται με τους Έλληνες δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη και την πεποίθηση ότι στο εξής θα έχουν μια πιο συχνή επικοινωνία είτε με την παρουσία του εδώ, είτε και όταν βρίσκεται στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ επεσήμανε: «Το ταξίδι μου ξεκίνησε με αφορμή μια πρόσκληση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πομπέο και με το δείπνο το οποίο παρέθεσε σε είκοσι πέντε εκπροσώπους κυβερνήσεων το οποίο είχε σχέση με την ελευθερία της πίστης και την θρησκεία.

Βάσει αυτής της πρόσκλησης έκανα ετούτο το ταξίδι και πρόσθεσα και άλλα ομογενειακά στοιχεία – επαφές με συλλόγους, συνεντεύξεις κ. λ. π.

Όπως γνωρίζετε ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού σε λιγότερο από δύο μήνες. Ανέλαβα ένα πόστο το οποίο είναι πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το υπουργείο, οπότε εγώ οφείλω να ανταποκριθώ σ΄αυτά τα καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναφερόμενος στις επαφές επεσήμανε: «Ήρθα πριν τέσσερις μέρες και είχα μια σειρά επαφών. Επισκέφθηκα το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου, το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν, συναντήθηκα με την πρύτανη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Κάθριν Φλέμινγκ, με τον καθηγητή Οικονομικών, Νικόλαο Οικονομίδη, ενώ υπήρξαν και άλλες συναντήσεις με ομογενειακούς φορείς μεταξύ των οποίων την HALC, AHEPA, στην εκδήλωση του Cosmos – FM όπου βραβεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος».

«Γενικά, νομίζω είναι πολύ γόνιμες οι μέρες αυτής της επίσκεψης και είναι μια πολύ καλή αρχή στην επαφή με τον απόδημο ελληνισμό. Το υπουργείο πέραν τον απόδημο ελληνισμό έχει και τα εκκλησιαστικά και τα προξενικά και τα θέματα των Γραφείων Τύπου», πρόσθεσε.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μάνος Κουμπαράκης, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Παύλος Δριμάλας και Πάνος Σατζόγλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία για την ψήφο των αποδήμων επεσήμανε: «Η κυβέρνηση ήθελε να δοθεί η ψήφος σε όλους χωρίς περιορισμό και μάλιστα εάν γίνεται και επιστολικά. Η λογική της διευκόλυνσης οποιουδήποτε Έλληνα που ζει στο εξωτερικό και έχει εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα να μπορεί να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής. Αυτό δεν έγινε στον βαθμό που θέλαμε γιατί για να περάσει κάτι τέτοιο χρειαζόμασταν διακόσιες ψήφους. Αυτές οι ψήφοι δεν υπήρχαν και αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς με συνέπεια το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται σε πιο περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που να μπορούν να πληρούν τα κριτήρια τα οποία τέθηκαν.

Είχαμε να επιλέξουμε είτε να επιμείνουμε στην αρχική μας πρόταση της ψήφου σε όλους χωρίς περιορισμό, είτε να δεχτούμε τους περιορισμούς που επέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να έχουμε το νόμο που δίνει μια πρώτη δυνατότητα ψήφου σε Έλληνες του Εξωτερικού.

Δεν είναι όπως το θέλαμε, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα, στο να ψηφίσει ο Έλληνας του Εξωτερικού και θέλω να πιστεύω ότι όταν το πολιτικό σύστημα είναι ακόμη πιο ώριμο και όταν ενδεχομένως να αλλάξει και η σύνθεση του κοινοβουλίου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε δεύτερο στάδιο στην πλήρη δυνατότητα ψήφου όλων των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Εάν αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια έστω και από αυτούς που έχουν αυτό το δικαίωμα θεωρώ ότι το δεύτερο βήμα θα είναι ακόμη πιο εύκολο».

Ερωτηθείς για την πλατφόρμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους επεσήμανε ότι θα προσπαθήσουν μέχρι και την άνοιξη να δημιουργήσουν την πλατφόρμα ούτως ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα βήμα συμπεριλαμβανομένων και της δημιουργίας των εκλογικών κέντρων.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι των αποδήμων επεσήμανε ότι γίνεται μέσω των κομμάτων και της ρήτρας που υπάρχει για τα ψηφοδέλτια επικρατείας των μεγάλων κομμάτων.

Ερωτηθείς για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού επεσήμανε ότι είναι ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο θέλει πολλή συζήτηση και ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χαρτογράφηση των Ελλήνων του Εξωτερικού και η καταγραφή των.

Όσον αφορά την αναβάθμιση των προξενικών αρχών και των παρεχόμενων υπηρεσιών επεσήμανε ότι τα ζητήματα εξετάζονται από τριμερή επιτροπή και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Διακυβέρνησης.

Διευκρίνισε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει και ο ληξιαρχικός νόμος, ο οποίος θα παραχωρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες στις προξενικές αρχές.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τα αιτήματα που η αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής Ένωσης έθεσε στην συνάντηση μαζί του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Δρ. Βλάσης επεσήμανε ότι υπάρχουν ευαισθησίες για τα τετελεσμένα μιας κακής συμφωνίας.

«Εμείς την καταψηφίσαμε», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους δεν είναι ούτε πολλά και ούτε μεγάλα.  Προσπαθούμε να κάνουμε το Brand Name για την προστασία των προϊόντων μας και να πιέσουμε την άλλη πλευρά για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας. Μην ξεχνάτε ότι εμείς έχουμε ρόλο, ακόμη και το βέτο σε περίπτωση που καταπατηθούν οι όροι αυτής της συμφωνίας», τόνισε.

Όσον αφορά την δωρεά των δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης επεσήμανε ότι έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όρους και ότι οι ιερείς που θα αποφοιτούν πρέπει να ομιλούν ελληνικά και να έρχονται κάποιο διάστημα για μετεκπαίδευση στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ομογενειακή παιδεία ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι γίνεται μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που έρχονται με απόσπαση από την Ελλάδα και τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας για την απόσπαση και την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού, ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τον ομογενειακό τύπο ο Δρ. Βλάσης επεσήμανε ότι η προσφορά του είναι τεράστια, ότι αποτελεί φάρο ελπίδας και ότι με όποιες δυνάμεις θα είμαστε δίπλα σας.

«Να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνετε και να είστε βέβαιοι ότι η ομογένεια και η πατρίδα θα σας ευγνωμονούν», κατέληξε ο Δρ. Βλάσης.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.