Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης

0
40
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ)  Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου αύριο να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη σύνοδο του συμβουλίου αναμένεται να απασχολήσουν ανάμεσα σε άλλα και υπό το λήμμα των τρεχουσών εξελίξεων, οι διατλαντικές σχέσεις υπό το φως της πρόσφατης αλλαγής στην Προεδρία των ΗΠΑ, η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία, καθώς και η στρατηγική της Ε.Ε. για καταμερισμό και παραχώρηση εμβολίων για τον κορονοϊό σε εταίρους και τρίτες χώρες που έχουν ανάγκη.

Ακολούθως, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον Ιάπωνα ομόλογό τους, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, κατά την οποία θα έχουν ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, μεταξύ άλλων, για θέματα συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας στην Ασία.

Τέλος, οι υπουργοί θα συζητήσουν για το κλίμα και την ενεργειακή διπλωματία, με επικέντρωση στην προώθηση της εξωτερικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Ολιβιέ Βαρχέλι, με τους οποίους θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, (υπό το φως και της πρωτοβουλίας του γ.γ. του ΟΗΕ για σύγκληση άτυπης συνάντησης), οι ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως επίσης και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.