ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το προπύργιο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, όπως είθισται να αποκαλούμε την Δερβιτσάνη, το κεφαλοχώρι της Δρόπολης την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, τίμησε τη μνήμη του ευεργέτη της, του Μιχάλη Σέρβου.

Πρόκειται για τον επίτιμο δημότη της Δρόπολης Μιχάλη Σέρβο (Michael Servos), που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το πρωί της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή στo Belleair Beach της Φλώριδας σε ηλικία 73 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Ο Μιχάλης Σέρβος με την κόρη του Εύη Σέρβου-Χελιδόνα προ δύο περίπου ετών δώρισαν στην Δερβιτσάνη το άγαλμα της «Δροπολίτισσας Νύφης» το οποίο έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της Δερβιτσάνης.

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του Μιχάλη Σέρβου. Φωτογραφία: Δημογεροντία Κοινότητας Δεριτσάνης.

Η δημογεροντία της Δερβιτσάνης δεν αρκέστηκε μόνο με την έκφραση συλλυπητηρίων στην οικογένειά του αειμνήστου, αλλά έκανε κάτι πρωτοποριακό.

Συνδύασε την Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων με το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ομογενή που έλαβε χώρα στον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και αμέσως μετά διοργάνωσε φιλολογικό μνημόσυνο στο Πνευματικό Κέντρο.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Δημογεροντίας της κοινότητας της Δερβιτσάνης: Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, 30. 01.2022 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού μας, ανήμερα της μεγάλης γιορτής των Τριών Ιεραρχών, μνημόσυνο για το χαμό του συμπατριώτη ευεργέτη και προέδρου του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής Μιχάλη Σέρβου.

Ο παπά Σπύρος, ενώ τελεί το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μιχάλη Σέρβου. Φωτογραφία: Δημογεροντία Κοινότητας Δεριτσάνης.

Στη συνέχεια ακολούθησε μικρή τελετή αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Φίλιππας Μπόμπολης στην έναρξη της εκδήλωσης τόνισε πως είναι καθήκον μας και υποχρέωση να τιμούμε και να μνημονεύουμε συμπατριώτες μας που προσφέρουν στον τόπο.

Ο παπά Σπύρος έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους και όλους τους συντοπίτες μας να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για τον τόπο, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν εδώ νέοι άνθρωποι.

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Σπύρος Ξέρρας αναφέρθηκε στη σχέση που είχε ο Μιχάλης Σέρβος με την κοινότητά μας και τα συναισθήματα που αυτός έτρεφε γι αυτόν τον τόπο.

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του Μιχάλη Σέρβου. Φωτογραφία: Δημογεροντία Κοινότητας Δεριτσάνης.

Ο Μιχάλης Μάνος τόνισε την τέλεια συνεργασία που είχαν κατά την τοποθέτηση της «Δεροπολίτισσας Νύφης» που κοσμεί την πλατεία του χωριού μας και είναι προσφορά του κυρίου Σέρβου και της κόρης του Εύης Σέρβου Χελιδόνα καθώς και για το πόσο σημαντικό είναι άνθρωποι σαν το Σέρβο και πολλοί άλλοι να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση από όλους μας για προσφορά και ενδιαφέρον για τον τόπο μας.

Τέλος η Κωστάντω Μπαρούτα-Ξέρρα, καθηγήτρια στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου στην αναφορά της στη ζωή και το έργο του κ. Σέρβου τόνισε τις αξίες που αυτός πρέσβευε και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για τη διατήρηση του απανταχού ελληνισμού.

Αιωνία η μνήμη του! Καλό παράδεισο να έχει!

Στιγμιότυπο από το φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του Μιχάλη Σέρβου. Φωτογραφία: Δημογεροντία Κοινότητας Δεριτσάνης.
Το άγαλμα της Δεροπολίτισσας Νύφης – δωρεά του Μιχάλη Σέρβου και της κόρης του Εύης Σέρβου Χελιδόνα. Φωτογραφία: Δημογεροντία Κοινότητας Δεριτσάνης.
Στιγμιότυπο από το φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του Μιχάλη Σέρβου. Φωτογραφία: Δημογεροντία Κοινότητας Δεριτσάνης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.