Ευλάβεια και κατάνυξη στα ονομαστήρια του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα (βίντεο)

0
Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Δούκας, ο π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους δώδεκα Αναγνώστες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα το βράδυ της Τρίτης 25  Οκτωβρίου 2022 είχε βάλει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και τη πλειάδα των ιερέων και των ομογενών από την Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των παιδιών του ιερού, η οποία ήταν η μεγαλύτερη της μετά της κορωνοϊού εποχής.

Η εν λόγω κοινότητα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εφέτος γιορτάζει την 95η επέτειο της ιδρύσεώς της και οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια εξέπεμψαν μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της.

Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος βοηθούμενος υπό του ιερατικού προϊστάμενου π. Κωνσταντίνου Καλογρίδη, του Αρχιδιακόνου Διονύσιου Παπίρη, του διακόνου Μιχαήλ Γιαβρή και των ιερέων π. Ιερόθεου Μαρκόπουλου, π.  Νικόλαου  Σωτηρόπουλου, π. Παύλου  Παλαιστίδη, π. Ευάγγελου Ευαγγελίδη, π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη, π. Σωτήριου Μιχαλάτου, π. Γεώργιου Χάζλαρη και π. Ηλία Παππά.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον π. Κωνσταντίνο, τους ηγέτες, τους γονείς και τα μέλη για το ενδιαφέρον τους για τη νέα γενιά και χειροθέτησε «Αναγνώστες» τα δώδεκα παιδιά του ιερού και μαζί με το εκκλησίασμα αναφωνούσαν «Άξιος» για κάθε νέο Αναγνώστη.

Πρόκειται για τους Πολύδωρο Καλογρίδη, Νικόλαο Ξανθάκο, Νικόλαο Καλογρίδη, Δημήτριο Βορβολάκο, Πέτρο Βορβολάκο, Γεώργιο Παλμέρο, Δημήτριο Ρίγαλο, Νικόλαο Ρίγαλο, Σταύρο Τσίλη, Θάνο Θεοδωρέλο, Βασίλειο Σερέτη και Γαβριήλ Ξανθάκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και τα ιερόπαιδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα απένειμε στον π. Κωνσταντίνο Καλογρίδη και στον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου,     Κωνσταντίνο Δούκα, την εικόνα του Χριστού Σπορέα που ετοίμασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της.

Δωρεάν Παιδεία

Ο ιερατικός προϊστάμενος π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και εστίασε την προσοχή στο Ελληνικό Σχολείο το οποίο παρέχει την δυνατότητα στα παιδιά να μετάσχουν δωρεάν στην ελληνική παιδεία και να ασπαστούν τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς επίσης και στα έργα που τελούνται στο κτιριακό συγκρότημα.

Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Δημητρίου Ταμέικας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της προσφώνησης του π. Κωνσταντίνου Καλογρίδη:

Σεβασμιώτατε, Σας υποδεχόμεθα με χαρά σήμερα στην ιστορική μας Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, Τζαμέικα. Ως Αρχιεπίσκοπος, μας επισκεφθήκατε πολλές φορές και σας ευχαριστούμε πολύ για την πατρική σας αγάπη και στήριξη.

Με τη βοήθεια του Θεού, αρχίσαμε γενική ανακαίνιση των εξωτερικών χώρων και της οροφής του Ιερού Ναού.  Στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε σταδιακά την αγιογράφηση με το εσωτερικό υπόλοιπο της οροφής.

Στην Κοινότητά μας λειτουργεί Ελληνικό Απογευματινό σχολείο και διδασκαλία Ελληνικών χορών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, με σκοπό όλα τα Ελληνόπουλα της περιοχής μας και όχι μόνο να επωφεληθούν αυτών των προγραμμάτων. Επίσης, κάθε Κυριακή λειτουργεί Κατηχητικό Σχολείο.  Διαθέτουμε Προγράμματα Νεολαίας ΓΚΟΙΑ και ΤΖΟΙ, μελέτη της Αγίας Γραφής, Φιλόπτωχο αδελφότητα και Πολιτιστικά προγράμματα.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον ναό του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σεβασμιώτατε, Σε κάποια των επισκέψεων σας εκφράσατε την εντύπωση που σας έκανε το γεγονός ότι τα ιερόπαιδα διαβάζουνε το Πιστεύω και το Πάτερ ημών και στις δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Τα ιερόπαιδα μας έρχονται με χαρά και αφοσίωση κάθε Κυριακή στην εκκλησία και υπηρετούν τον Κύριο σαν άγγελοι μέσα στο ιερό θυσιαστήριο.

«Θα ήθελα απόψε να σας τα παρουσιάσω και να σας παρακαλέσω να τα χειροθετήσετε αναγνώστες: Πολύδωρος Καλογρίδης, Νικόλαος Ξανθάκος, Νικόλαος Καλογρίδης, Δημήτριος Βορβολάκος, Πέτρος Βορβολάκος, Γεώργιος Παλμέρο, Δημήτριος Ρίγαλος, Νικόλαος Ρίγαλος, Σταύρος Τσίλης, Θάνος Θεοδωρέλος, Βασίλειος Σερέτης, Γαβριήλ Ξανθάκος. Την ευχή σας!», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνος.

Μετά το πέρας του Εσπερινό παρατέθηκε δείπνο για όλο το εκκλησίασμα στην κοινοτική αίθουσα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κατάμεστος ναός του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται τα ιερόπαιδα, ο π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης, αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Κωνσταντίνος Δούκας και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.