ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος μια ημέρα μετά την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την ακύρωση του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής καθώς επίσης την μετάθεση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου στην Μητρόπολη Σάρδεων και την επιβολή της αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης, κ. Μεθόδιο εξέδωσε μια ανακοίνωση τύπου, μέσω της οποίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο.

Η ανακοίνωση αναφέρεται αποκλειστικά στην απόφαση της ακύρωσης του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής που έχει εγκριθεί το 2003 από την ίδια την Αγία Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μέχρι και ετούτη την ώρα δεν εξήγησαν, ως όφειλαν, τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους έγινε η μετάθεση του κ. Ευαγγέλου και η επιβολή της αργίας στον αρχαιότερο τη τάξει Μητροπολίτη της Αμερικής, κ. Μεθόδιο με συνέπεια να οργιάζουν τα σενάρια τόσο στα μέσα κοινωνική δικτύωσης όσο και στις επικοινωνίες των κληρικών και λαϊκών των δύο μητροπόλεων και κατ΄ επέκταση της Αμερικής.

Ακόμη και στο θέμα της ακύρωσης του Συντάγματος ο κ. Ελπιδοφόρος απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα ουσιαστικά αίτια για τα οποία πρότεινε την ακύρωση του Συντάγματος που συν τοις άλλοις έχει καταχωρηθεί στα κατάστιχα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής σχετικά με την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.  

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος τους Οικουμενικού Πατριαρχείου θέλοντας να ενισχύσει το ρόλο της μεγαλύτερης επαρχίας της Μητρός Εκκλησίας με νέο όραμα και νέο σύνταγμα κατάλληλο για τις εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες σύγχρονες ποιμαντικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας, αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ του παρόντος συντάγματος του 2003 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσωρινά, μέχρι τη έκδοση του νέου Συντάγματος, οι διοικητικές δομές της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος, η Εκτελεστική Επιτροπή, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, όπως και οι αντίστοιχες δομές των Ιερών Μητροπόλεων θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως έχουν. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε σχετικά: «Μας δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία να ξανακτίσουμε την Αρχιεπισκοπή μας από τα θεμέλια. Στην πρώτη εκατονταετία μας μεγάλοι ιεράρχες ηγήθηκαν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο μετέπειτα Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ, οι οποίοι παγίωσαν και ενδυνάμωσαν τις κοινότητές μας. Βεβαίως ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν αυτός που στα 37 χρόνια αρχιεπισκοπίας του μεταμόρφωσε την Αρχιεπισκοπή μας, προσδίδοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία.

Σήμερα αισθανόμαστε ευλογημένοι διότι με την απόφασή του αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί την Εκκλησία μας εν όψει της επετείου των 100 ετών της. Όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί, θα συμμετάσχουμε σε μικτή επιτροπή με το Πατριαρχείο μας και θα αναπτύξουμε και θα ολοκληρώσουμε ένα νέο σχέδιο με νέες προοπτικές για την Ορθοδοξία στην Αμερική τα επόμενα 100 χρόνια.

Θα συστήσουμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια κοινή επιτροπή η οποία θα μελετήσει τις σημερινές ανάγκες και τη δυναμική της Αρχιεπισκοπής μας και θα ετοιμάσει το σχέδιο για το νέο μας Σύνταγμα.

Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι θεόπνευστη και ευοίωνη, διότι έρχεται μερικές μέρες πριν από την ονομαστική εορτή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, κατά την οποία αναπολούμε το ένδοξο παρελθόν, και ετοιμαζόμαστε για ένα νέο αιώνα με νέα οράματα ενίσχυσης της διακονίας μας και ανανέωσης της Πανορθοδόξου συνεργασίας. Είμαστε όλοι μας ευγνώμονες προς τον ηγέτη της Ορθοδοξίας και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο».

Τέλος, ανακοινώνεται ότι προς αξιολόγηση των νέων αυτών αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020. 

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.