ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρόεδρος της ομογενειακής τράπεζας «Atlantic Bank» Νάνσυ Παπαϊωάννου το βράδυ της Δευτέρας, 11 Οκτωβρίου 2021, διοργάνωσε στο εστιατόριο “Κύμα” στο Ρόσλιν του Λονγκ Αϊλαντ μια ερανική εκδήλωση υπέρ της ανέγερσης του νέου εξαώροφου κτιρίου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια που ανεγείρεται στο προπύργιο του Ελληνισμού και το οποίο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στους τρεις πρώτους ορόφους θα στεγάσει τον βρεφικό σταθμό (Daycare Center) και το κοινοτικό κέντρο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Οι επάνω όροφοι θα περιέχουν δέκα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τα οποία θα καταστήσουν αυτοσυντήρητο το νέο οικοδόμημα.

Η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της Νάνσυς Παπαϊωάννου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διότι παραβρέθηκαν ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης και η προσπάθεια απέκτησε πανομογενειακό χαρακτήρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, η τέως πρόεδρος της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, Δρ. Μιράντα Κοφινά, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον Δημήτρης Ζιώζης (Jim Ziozis), ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Ιορδάνης Κοκόρης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο επίτιμος και ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Αμοργού και Νήσων Δονούσα, Σχοινούσα και Ηράκλεια, κ.κ. Νίκος Γαβαλάς και Νικήτας Θεολογίτης, αντίστοιχα, στελέχη και πελάτες της Atlantic Bank καθώς επίσης και επιχειρηματίες, ο πρόεδρος της EMBCA Λου Κάτσος.

Η κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου καλωσόρισε τους ομογενείς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Μερκούριο Αγγελιάδη, που παραχώρησε αφιλοκερδώς τον χώρο και τα εδέσματα, καθώς επίσης και για τον Δημήτριο Ζιώζη και τα άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.  Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο του Αγίου Δημητρίου ως προπύργιου του ελληνισμού της Αμερικής και ως φάρου παιδείας και πολιτισμού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην έμπρακτη υποστήριξη που παρέχει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος διανύει το 6ο έτος της θητείας του στη Νέα Υόρκη.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη την κ. Παπαϊωάννου για την πρωτοβουλία και μεταξύ άλλων τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή διαπίστωσα τον ενθουσιασμό που υπήρχε για το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Ερχόμενος από την Αθήνα διαπίστωσα ότι το σχολείο αυτό δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από τα σχολεία της Ελλάδας, αλλά αντίθετα υπερείχε σε πολλά πράγματα. Αυτή η οικογενειακή ατμόσφαιρα, η ασφάλεια που νοιώθουν τα παιδιά μας, η σύνδεση του σχολείου με την ελληνοχριστιανική πίστη, η οποία περιβάλλει τους μαθητές και είναι σήμερα το ζητούμενο για τα παιδιά μας διότι υπάρχουν τόσες πολλές προκλήσεις».

Καθήμενοι από αριστερά οι Δημήτρης Πετρίδης, Νίκος Γαβαλάς, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενώ όρθιοι οι Φώτιος Παπαμιχαήλ, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ανεγερθεί στην κοινότητα και στην εκστρατεία «ένα δολάριο – ένα τούβλο» με την οποία προ μισού περίπου αιώνα ανεγέρθηκε το σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται το λύκειο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομική εκστρατεία για την ανέγερση του βρεφικού σταθμού θα στεφθεί με επιτυχία.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Φώτιος Παπαμιχαήλ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την πρωτοβουλία της κ. Νάνσυς Παπαϊωάννου και εστίασε την προσοχή του στον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει στην κοινότητα και κατ΄ επέκταση στην ομογένεια η πρόοδος των εργασιών που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021.

Ο κ. Παπαμιχαήλ, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και την πορεία των έργων εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 και το όνειρο για την απόκτηση βρεφικού σταθμού θα γίνει πραγματικότητα.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος επεσήμανε ότι ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών, ότι είναι απόφοιτος του λυκείου και ότι τα δύο κορίτσια του διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στο ίδιο σχολείο.

Αναφερόμενος στο έργο τόνισε ότι η δημιουργία του βρεφικού σταθμού είναι μια ιστορική αναγκαιότητα και συμπλήρωσε ότι παράλληλα με την ανέγερση του κτιρίου το περασμένο καλοκαίρι επένδυσαν και για την ανακαίνιση των υπαρχόντων σχολικών εγκαταστάσεων.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την πρωτοβουλία της κ. Νάνσυς Παπαϊωάννου και τόνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ερανικές εκδηλώσεις για την συγκέντρωση πάνω από 4.5 εκατομμυρίων δολαρίων που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία του π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο π. Νεκτάριος ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 7.7 εκατομμύρια δολάρια και ότι έχουν ήδη προετοιμάσει την οικονομική εκστρατεία η οποία παρέχει πολλές ευκαιρίες στους ομογενείς που επιθυμούν να καταταγούν στον μακρύ κατάλογο των δωρητών και των ευεργετών του σχολείου και της κοινότητας.

Για τους πιο γενναιόδωρους υπάρχουν επί πλέον κίνητρα μεταξύ των οποίων η ονοματοδοσία ολόκληρου του συγκροτήματος (για όποιον προσφέρει δύο και άνω εκατομμύρια δολάρια), του μεγίστου ευεργέτη (Grand Benefactor) για την ονοματοδοσία εκάστου ορόφου (για το ποσό του ενός και άνω εκατομμυρίου, του Μέγα Ευεργέτη (Major Benefactor) για την ονοματοδοσία εκάστης από τις τέσσερις αίθουσες του βρεφικού σταθμού (για ποσά της τάξεως των $250.000).    

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τον οβολό τους για την ανέγερση του συγκροτήματος καλούνται να αποστείλουν τις επιταγές (πληρωτέες στο New Building Construction) στην διεύθυνση St. Demetrios Astoria, 30-11 30 Drive, Astoria, NY, 11102.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την γραμματεία της κοινότητας στο (718) 728-1718 είτε με τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο στο (718) 866-8182.

Η μακέτα του κτιρίου με το θερμόμετρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.