ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Άρτια διοργανωμένο, μαζικό και άκρως διδακτικό ήταν το ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο στη μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου  το οποίο διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 8 Μαϊου 2019 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ στο Μανχάταν.

Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στην ιατρική Σχολή στην οποία ο Δρ. Γεώργιος Παπανικολάου προέβη σε μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ού αιώνα και με την οποία δόξασε την ομογένεια και την Ελλάδα.

Στη είσοδο της Ιατρικής Σχολής υπάρχει η προτομή του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου και στις τρεις πλευρές τα ονόματα των ευεργετών του Κορνέλ από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν δύο μόνο ελληνικά ονόματα, του αειμνήστου Σταύρου Νιάρχου με τη δωρεά του οποίου ανεγέρθηκε το ερευνητικό κέντρο και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Οι γιατροί με τους οποίους συνομιλήσαμε επεσήμαναν ότι καταλυτικό ρόλο στις δωρεές του Σταύρου Νιάρχου έχει παίξει ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανικολάου ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και συνάμα μέντορας δύο περίπου γενεών επιστημόνων και ιατρών.

Στον κατάλογο των δωρητών της εν λόγω Ιατρικής Σχολής εξέχουσα θέσει κατέχει ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει ιδρύσει Αποθεματικό Ταμείο Υποτροφιών στη μνήμη του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου και μέχρι στιγμής, όπως επεσήμανε ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης έχει προσφέρει πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες δολάρια.

Το Συμπόσιο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, διοργανώθηκε από κοινού από τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης, την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, το Weill Cornell Medical College, τον Πανευβοϊκό Σύλλογο και τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς».

Η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Δρα. Νικόλαος Παπαδόπουλο. ν προτομή του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και  η συνεργασία πέντε διαφορετικών φορέων – τουλάχιστον για τα δεδομένα της ομογένειας – είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα, εν τούτοις το Συμπόσιο απέδειξε ότι όπου υπάρχουν κοινά οράματα, ξεκάθαροι στόχοι και διακριτοί ρόλοι εκεί και η επιτυχία.

Το Συμπόσιο, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, είναι το μοναδικό στη μνήμη του Παπανικολάου που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη τις τρείς τελευταίες δεκαετίες και το οποίο αναβαθμίζεται κάθε χρόνο, διότι οι ομογενείς γιατροί το έχουν αφιερώσει στη νεότερη γενιά της ομογένειας.

Στο Συμπόσιο παρέστη για μία ακόμη χρονιά ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος συνεχάρη τον κεντρικό ομιλητή και την οργανωτική επιτροπή καθώς επίσης και τους μαθητές του Λυκείου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και την φοιτήτρια Χαραλαμπία Λούκα που έλαβε για δεύτερη χρονιά την υποτροφία του Ιατρικού Συλλόγου.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Δρα Παπανικολάου ξεκίνησαν με την επίσκεψη των μαθητών και των επισκεπτών στα εργαστήρια στα οποία ο Δρ. Παπανικολάου εφηύρε το  Pap – test και με την καθιερωμένη δεξίωση.

Οι ομογενείς και οι προσκεκλημένοι ενώ παρακολουθούν την ομιλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης κήρυξε την έναρξη του Συμποσίου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας συνεχάρη τον Δρ. Σπύρο Μεζίτη και τα άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την άψογη διοργάνωση του Συμποσίου και εστίασε την προσοχή του στο ενδιαφέρον του Συλλόγου για τη νέα γενιά και τους φοιτητές και τόνισε ότι οι φοιτητές συμμετέχουν δωρεάν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου και ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Μαϊου 2019 θα διοργανώσουν την ερανική εκδήλωση «Spring Fling».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Δρ. Σπύρου Μεζίτη διότι έκανε μια ιστορική αναδρομή στο έργο του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου, στη σχέση του με το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, αριστερά και ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο ομιλητής μέσω διαφανειών παρουσίασε την ιστορία των Συμποσίων στη μνήμη του Παπανικολάου και τους επιστήμονες που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν ομώνυμο βραβείο.

Ο πρώην πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου Αμερικής Τόνυ Γρίγος αναφέρθηκε στην αγάπη του Παπανικολάου για την Εύβοια και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Σύλλογος τίμησε τη μνήμη του και το λάβαρο τους φέρει τη φωτογραφία του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», Δημοσθένης Τριανταφύλλου επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός έκθεσης διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά και ότι εφέτος συμμετείχαν περισσότεροι μαθητές από ποτέ.

Ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου, αριστερά και ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι μαθητές, όπως επεσήμανε ο κ. Τριανταφύλλου έγραψαν εκθέσεις με θέμα «Η ζωή και το έργο του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου και πώς αισθάνομαι ως Ελληνόπουλο».

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι εξέπληξαν την επιτροπή των κριτών με την ευρυμάθειά τους και με την έρευνα που είχαν κάνει σχετικά με τη ζωή και το έργο του Δρα. Γεωργίου Παπανικολάου.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά στους μαθητές και υποτροφίες αξίας $250 δολαρίων.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή του Συμποσίου, Δρα Νικόλαο Παπαδόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγει η πολυμελής ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται σχετικά με την «Πρώιμη διάγνωση των Καρκίνων χρησιμοποιώντας μη παρεμβατικά τεστ και αξιολογώντας τα δείγματα από το Pap –test και από άλλες υγρές βιοψίες».

Από αριστερά οι Δρ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, Δρ. Σπύρος Μεζίτης και Δρ. Παναγιώτης Μανώλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας και ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης απένειμαν το βραβείο «Γεώργιος Παπανικολάου» στο καθηγητή – ερευνητή Δρ. Νικόλαο Παπαδόπουλου.

Το Συμπόσιο έληξε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Dr. Papanicolaou’s  Life and Achievements» το οποίο  ανήκει στον πρώτο κύκλο της σειράς «Αυτοί που τόλμησαν» της Cosmote TV.

Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε στο σενάριο ανιψιάς του Παπανικολάου Γιούλης Κόκκορη – Τσαμουρά, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ανιές Σκλάβου.

Οι γιατροί και οι μαθητές ενώ παρακολουθούν το Συμπόσιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερανική εκδήλωση

Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης την Πέμπτη, 16 Μαϊου 2019, διοργανώνει στο Μουσείο Κινούμενης Τέχνης (Museum of the Moving Image) στη διεύθυνση 36-01 35th Ave, Astoria N.Y. την εαρινή εκδήλωση με την επωνυμία «Spring Fling».

Η εκδήλωση αυτή όπως και πολλές άλλες εκδηλώσεις του Συλλόγου συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου καθώς τα έσοδά της θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών του Συλλόγου.

Τιμή εισιτηρίων έχει οριστεί στα $150 το άτομο. Για κρατήσεις αποστείλατε e-mail στο hellenicmed@gmail.com

Στιγμιότυπο από τη διάλεξη του Δρα Νικολάου Παπαδόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

The Hellenic Medical Society of New York in collaboration with Weill Cornell Medical College, the Federation of Hellenic Medical Societies of North America, the Panevoikos Society, and Prometheus – Greek Teachers Association organized the 2019 Dr George N. Papanicolaou Award and Scientific Symposium at Cornell Medical College in New York City on Wednesday, May 8, 2019.

Symposium participants were introduced by Master of Ceremonies and President of the Federation of Hellenic Medical Societies of North America Dr. Spyros G.E Mezitis, MD, PhD. Dr. Panagiotis Manolas, President of the Hellenic Medical Society of New York and Mr. Tony Ringos, Past President of the Panevoikos Society greeted the assembly.

Dr. Nickolas Papadopoulos, Professor of Oncology and Pathology, Director of Translational Genetics Ludwig Center for Cancer Genetics & Therapeutics at the Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center at Johns Hopkins, Baltimore, MD was the keynote speaker and Grand Award Recipient.  He lectured on “Earlier Detection of Cancers Using Non-Invasive Testing. Evaluation of Liquid from the Papanicolaou Testing and Other Liquid Biopsies”.

Endocrinology Consultant at New York Presbyterian Hospital, Dr. Spyros Mezitis delivered a Powerpoint presentation on the History of Dr. Papanicolaou at Cornell and the Annual Symposia sponsored by HMS NY.The third-year medical student at Weill Cornell Medical College, Ms. Charalampia Loucas was the Recipient of the HMS NY Scholarship at Cornell.

Mr. Demosthenes Triantafillou, President of Prometheus, Greek Teachers Association, presented the High School Student Essay Awards to fifteen students.Finally, a very interesting documentary with new information on Dr. Papanicolaou’s Life and Achievements was presented. 

This film was sponsored by Ms. Georgia Kokkori, granddaughter of Dr. Papanicolaou and Director Ms. Sklavou of Greek Television Cosmote Productions and facilitated by HMS NY Past President Dr. George Tsioulias.

Οι νικητές του διαγωνισμού σε μια αναμνηστική φωτογραφία στην προτομή του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Η φοιτήτρια Χαραλαμπία Λουκά και ο Δρ. Χαραλαμπία Λούκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Η προτομή του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.