Επιστολή της AHEPA στον πρόεδρο Τραμπ για την τουρκική προκλητικότητα

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γιώργου Χωριάτη. Φωτογραφία: AHEPA / Δημήτρης Πανάγος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Eπιστολή στον Πρόεδρο Τραμπ έστειλε χθες (Πέμπτη) η ΑΧΕΠΑ και σ’ αυτή εκφράζει την έντονη ανησυχία της και την αγωνία της για την επικίνδυνη στάση της Τουρκίας -μέλος του ΝΑΤΟ, απέναντι σε συνάδελφο μέλος του ΝΑΤΟ, στην Ελλάδα, στο Αιγαίο, γεγονός που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις σε επίπεδο που δεν είχε σημειωθεί από το 1996, στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτει άσκοπα σε κίνδυνο ζωές.

Στην επιστολή του, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Γιώργος Χωριάτης ζητάει την επιβολή κυρώσεων απο τις ΗΠΑ προς την Τουρκία και αναφέρει οτι ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να ζητήσει απο τον υπουργό Οικονομικών κ. Μνούτσιν να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σύμφωνε με την παράγραφο 231 της CAATSA για την προμήθεια των S-400 απο την Ρωσία.

Στη ίδια επιστολή ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Γιώργος Χωριάτης αναφέρει ότι η οργάνωση απέστειλε επιστολή στις 22 Ιουλίου και στον υπουργό Εξωτερικών κ. Μάικλ Πομπέο και ζήτησε από το Στέιτ Nτιπάρτμεντ να συμβουλεύσει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις δραστηριότητες της στην περιοχή.

«Σας παροτρύνω», αναφέρει ο κ. Χωριάτης «να συμβουλεύσετε τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο να συμβουλεύσει και πάλι την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην περιοχή».

Στην συνέχεια ο κ. Χωριάτης κάνει αναφορά  στην συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, αναφέροντας ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα συζητηθεί «το θέμα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με τις προκλήσεις του ερευνητικού πλοίου «Ορουτς Ρεις» εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο κ. Χωριάτης εξηγεί στην συνέχεια της επιστολής, τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και θέτει το ΝΑΤΟ σε κίνδυνο.

«Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι πολεμικές ενέργειές της που εισβάλλουν στην κυριαρχία και τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου αύξησαν τις εντάσεις στην περιοχή και αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από πολλούς από τους συμμάχους μας. Η Γαλλία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, η Κύπρος και πολλά άλλα έθνη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι ενέργειές της είναι αποτρόπαιες και αβάσιμες.

Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και θέτει το ΝΑΤΟ σε κίνδυνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιμείνουν στην Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές επιχειρήσεις της στην περιοχή προτού ένα ατύχημα κλιμακώσει τις ήδη υψηλές εντάσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στείλουν ένα ισχυρότερο και σαφέστερο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενέργειές τους είναι καταδικαστέες, παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και δεν θα γίνονται ανεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαφορετικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει την απειλή και την πραγματική ένοπλη σύγκρουση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική χαλάρωσης με την Τουρκία. Είναι αντίθετο στα συμφέροντα της Αμερικής και έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και όλος ο κόσμος αγωνιά απο την συμπεριφορά της Τουρκίας που προκαλεί την Αμερικανική ασφάλεια και απειλεί τους συμμχους του ΝΑΤΟ που αποτελούν στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Ζητούμε απο την κυβέρνση σας να καταδικάσει και να εμποδίσει την Τουρκία απο τα να επεκετείνει τις δράσεις της στο Αιγαίο και να παραβιάζει όλους του διεθνείς κανόνες.

Η ΑΧΕΠΑ, καταλήσει η επιστολή, είναι ανοικτή σε συζήτηση όλων των θεμάτων αυτών. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την προσοχή σας.  

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.