ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, το πρωί της Κυριακής, 18 Σεπτεμβρίου 2022 επισκέφθηκε την κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και παρακολούθησε τον αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους όλων των βαθμίδων και μονάδων της μεγαλωνύμου κοινότητας και εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και πολιτείας στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Τον αγιασμό τέλεσε ο  πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, βοηθούμενος υπό του ιερατικού προϊσταμένου, π. Παύλου Παλαιστίδη και του εφημέριου, π. Αριστείδη Γαρίνη.

Την υπουργό συνόδευαν ο νέος γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και η συντονίστρια του Γραφείου Παιδείας, Δρ. Ειρήνη Γράψια και την υποδέχτηκαν ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» Μαίρη Τζάλλα, ο ευεργέτης της παιδείας και της κοινότητας, Στέφανος Τσερπέλης, ο πρόεδρος της κοινότητας, Πίτερ Βαλασιάδης, η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη” Στέλλα Βασιλιάδου, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Απογευματινού Σχολείου Μαρία Ζολώτα, ο πρώην διευθυντής του Απογευματινού Σχολείου Γεώργιος Κανελλόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής Παναγία η Προυσιώτισσα, κ. Ελένη Καλογερά και άλλα στελέχη της κοινότητας.

Την υπουργό καλωσόρισε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των ελληνικών σχολείων και των κοινοτήτων στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και την καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παύλος Παλαιστίδης, αναφέρθηκε στα προηγμένα σχολεία της κοινότητας – Ημερήσιο, Απογευματινό, νηπιαγωγείο και βρεφικό σταθμό – και τόνισε ότι παρέχουν την δυνατότητα σε 800 παιδιά να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας.

Τόνισε ότι το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον οβολό των ομογενών και στις δωρεές των ευεργετών και εξήρε την παρουσία του ηγέτη και ευεργέτη Στέφανου Τσερπέλη και τόνισε ότι το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο φέρει το όνομα του «Στέφανου και Αρετής Τσερπέλη». Ειδική μνεία έκανε στην αέναη προσφορά των Ευρυτάνων και δη του ιστορικού Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής Παναγία η Προυσιώτισσα στην πρόοδο της κοινότητας και των εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων.

Ο π. Παύλος Παλαιστίδης δώρισε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και στον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου την εικόνα του Αγίου Νικολάου και το επετειακό λεύκωμα του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος».

Η κ. Κεραμέως συνεχάρη τους ηγέτες της κοινότητας, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς και μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του έργου της Εκκλησίας μας, τη σημασία του έργου της Ομογένειας, τη σημασία του έργου των σχολείων μας. Είναι αυτονόητο ότι στόχος είναι η διάδοση της γλώσσας. Δεν είναι όμως μόνο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός, είναι οι αρχές, είναι οι αξίες του τόπου μας που μεταλαμπαδεύονται στη νέα γενιά από το εξαιρετικό έργο που γίνεται στα σχολεία μας».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέωςο π. Παύλος Παλαιστίδης και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενη στην στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ότι σε όλη την επικράτεια έχουν έρθει με απόσπαση εβδομήντα εκπαιδευτικοί και ότι εξίσου σημαντική είναι και η προσφορά σχολικών βιβλίων και οπτικοακουστικών μέσων.

Ο νέος γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέας Υόρκη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη σε κοινότητες και σχολεία μετά την ανάληψη των καθηκόντων και διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι οι πόρτες του Γενικού Προξενείου θα είναι ανοικτές για να εξυπηρετήσουν τους ομογενείς.

Μετά τον αγιασμό η κ. Κεραμέως επισκέφθηκε την Σαραντάκειο Αίθουσα και το προαύλιο του σχολείου όπου γινόταν οι εγγραφές για τα αθλητικά προγράμματα, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους ομογενείς.

Η κ. Κεραμέως, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα το Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης.

Στην πρώτη σιερά από αριστερά διακρίνονται οι Νίκη Κεραμέως, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Δρ. Ειρήνη Γραψια, Στέλλα Κοκόλη και Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ενώ στην δεύτερη οι: Μαρία Ζολώτα, Γεώργιος Κανελλόπουλος, Αθηνώ Κρομμύδα και Λορέν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι Νίκη Κεραμέως, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Δρ. Ειρήνη Γράψια, Στέλλα Κοκόλη, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και Στάφανος Τσερπέλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι κ.κ. Στέλλα Κοκόλη, Αθηνά Κρομμύδα, Νίκη Κεραμέως, Μαρία Ζολώτα, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Στέλλα Βασιλειάδου, Δρ. Ειρήνη Γράψια, Λορέν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη, Πίτερ Βαλασιάδης, Στέφανος Τσερπέλης και π. Παύλος Παλαιστίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι γονείς οι οποίοι ασχλήθηκαν με τις ψησταριές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον γενικό Πρόξενο Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, τον π. Παύλο Παλαιστίδη, τον πρόεδρο Πίτερ Βαλασιάδη και τους μαθητές του σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, αριστερά, ενώ συνομιλεί με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.