Επίσημη επίσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στο ΓΕΕΘΑ (φωτογραφίες)

0
66
Η αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τον Υπουργό Άμυνας.

ΑΘΗΝΑ. (https://www.defence-point.gr/) Την Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ επίσημη επίσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute – AHI), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Νίκο Λαρυγγάκη, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού από 2 έως 8 Ιουλίου στην Ελλάδα που πραγματοποιούν Ελληνοαμερικανοί σπουδαστές από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου (Στρατηγική και Πολιτική, Αμυντικός Σχεδιασμός/Δυνατότητες) του Επιτελείου σε θέματα αρμοδιότητας του, ενώ με το πέρας αυτής προσήλθε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ΑΗΙ και τους σπουδαστές.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καλωσορίζοντας τους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΑΗΙ για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να προωθήσει τις Ελληνικές αξίες και τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Παράλληλα εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την παρουσία τους εν μέσω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του COVID 19 και είχαν ως αποτέλεσμα την ματαίωση της επισκέψεώς τους την προηγούμενη χρονιά.

Εν συνεχεία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού αναφέρθηκε στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, επεσήμανε τις σύγχρονες προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς τόσο μέσα από την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], όσο και μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών και Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και έτερων σύμμαχων και φίλων Χωρών, γεγονός που αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Προέδρου του ΑΗΙ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην συμβολή του ΑΗΙ στην ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και στον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των νέων της ομογένειας.

Την Παρασκευή 02 Ιουλίου, εκπρόσωποι και σπουδαστές του ΑΗΙ επισκέφθηκαν στην Κρήτη την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) και το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αποστολή και το έργο των μονάδων, καθώς και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τους.

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου θα ξεναγηθούν στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο (ΠΝΜ) Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ και την Πέμπτη 8 Ιουλίου θα επισκεφθούν το Αρχηγείο Στόλου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος, όπου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε Πολεμικά Πλοία.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.