Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στην Κοινότητα της Αναστάσεως στο Brookville

Από αριστερά: Η αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δρ. Μαρία Γαβριηλίδου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιάννης Λέφκος, ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας Δρ. Αναστάσιος Κουρλαμάνης, η κ. Αθηνά Κρομμύδα, πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και η Δρ. Μαρία Μητσάκη. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην φιλόξενη αίθουσα της Κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Άιλαντ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Απριλίου 2022, το επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με θέμα την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε απογευματινά σχολεία καθώς και διευθυντές και στελέχη των σχολείων.

Παρόντες ήταν επίσης ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής κ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας κ. Αθηνά Κρομμύδα.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής κ. Αθηνά Κρομμύδα μιλώντας στην διάρκεια του σεμιναρίου για την σημασία και τους στόχους της εφαρμογής του προγράμματος διδακτέας ύλης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Στην εκπαιδευτική ομάδα του Πανεπιστημίου Θράκης συμμετείχαν η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, Δρ. Ζωή Γαβριηλίδου και η Δρ. Μαρία Μητσιάκη, οι οποίες και παρουσίασαν στις συμμετέχοντες τον τρόπο διδασκαλίας στο μάθημα. Στην ομάδα συμμετείχε και ο Δρ. Γιάννης Λέφκο, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τις εργασίες του σεμιναρίου παρακολούθησαν μέσω Ζoom, πολλοί εκπαιδευτικοί που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν δια ζώσης.

Αυτό ήταν ένα πρώτο δείγμα για το αναμενόμενο πρόγραμμα διδασκαλίας των Ελληνικών, που θα ακολουθήσουν τα σχολεία της Αρχιεπισκοπής σε ό,τι αφορά την διδακτέα ύλη των Ελληνικών.

Με την βοήθεια του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», η ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ετοίμασε ένα σύστημα διδασκαλίας των Ελληνικών με γνώμονα τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα των μαθητών στην καθημερινή τους ζωή.

Εκ μέρους της Κοινότητας της Αναστάσεως το σεμινάριο παρακολούθησαν η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Γεωργία Αμυγδαλος, η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου κ. Φωτεινή Τακβόριαν οι δασκάλες και το επιστημονικό προσωπικό του σχολείου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Τους καθηγητές της ομάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το σεμινάριο, υποδέχθηκε ο ιερατικός προϊστάμενος της Κοινότητας π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, που υπογράμμισε ότι η Εκκλησία της Αναστάσεως θα είναι πάντα ανοικτή σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. H διδακτέα ύλη, είπε καταλήγοντας, ο π. Παντελεήμων, ήταν όνειρο πολλών ετών.

Η Δρ. Γαβριηλίδου εξήρε τις προσπάθειες του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής να αγκαλιάσει το πρόγραμμα και τόνισε ότι χωρίς την ευχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, η υλοποίηση του προγράμματος δεν θα ήταν εφικτή.

Η Δρ. Γαβριηλίδου ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην διδασκαλία των Ελληνικών και διαπίστωσε ότι παρόλο που τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον και θέλουν να μάθουν ελληνικά, εντούτοις υπάρχει δυσκολία να περάσουν σε αυτά οι εκπαιδευτικοί την αγάπη και την θέληση, αφού πρόκειται για παιδιά τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Αναμνηστική φωτογραφία από το σεμινάριο που έλαβε χώρα στην Κοινότητα της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ, του Λονγκ Άιλαντ με τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς, την ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την κ. Αθηνά Κρομμύδα. Φωτογραφία: ETA PRESS

Χρειάζεται, τόνισε η εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Πέτρου, μεγαλύτερη προσοχή στο σπίτι.

Το συμπέρασμα που βγήκε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Εκπαιδευτικοί είναι αντιμέτωποι με ένα τιτάνιο έργο. Ακούστηκαν επίσης απόψεις σχετικές με τα διαφορετικά επίπεδα στην εκμάθηση της γλώσσας και για την ανάγκη να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση και να γίνει το μάθημα πιο ευχάριστο, ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον των μαθητών.

Από την πλευρά των εισηγητών του σεμιναρίου τονίστηκε ότι έχουν προβλεφθεί η διδακτέα ύλη να περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα και συγκεκριμένα με τίτλους όπως: «Γεια σου», «Ας γνωριστούμε», «Προσωπικές Ιστορίες», «Θεματικές ιστορίες – επετειακό υλικό».

Για παράδειγμα, οι μαθητές εδώ να συμπεριλάβουν στην διδακτέα ύλη και την γιορτή του «Thanksgiving» και να μπορούν να μάθουν ταυτόχρονα, όχι μόνο για τα Μετέωρα στην Ελλάδα αλλά και για το φημισμένο Grand Canyon, στις ΗΠΑ.

Με την βοήθεια τόσο της εικόνας, όσο και του ήχου η διδασκαλία των ελληνικών γίνεται πιο διαδραστική και έτσι οι μαθητές ταυτίζουν την εικόνα με την εκμάθηση του λεξιλογίου, ακόμα και μέσα από ένα τραγούδι.

Στο βήμα ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής κ. Αθηνά Κρομμύδα που μίλησε προς το τέλος ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και επεσήμανε ότι στόχος μας είναι διαιωνίσουνε τις αρχές μας, την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

Νωρίτερα ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας κ. Αναστάσιος Κουρλαμάνης καλωσόρισε την ομάδα των καθηγητών από την Ελλάδα, που διαμορφώνουν την διδακτέα ύλη και ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς για το ενδιαφέρον και την συμμετοχή τους.  

Εκ μέρους την Κοινότητας της Αναστάσεως συμμετείχαν στο σεμινάριο η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου κ. Φωτεινή Τακβόριαν και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Γεωργία Αμύγδαλος καθώς και εκπαιδευτικοί και στελέχη της Κοινότητας.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.