Επίκαιρα τα μηνύματα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια που οργάνωσε η ομογένεια του Σικάγου

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Ανδρέας Παπαντωνίου, Ευαγγελία Σουρούνη, Κώστας Χανιωτάκης, Γιώργος Μαυρόπουλος και ο γενικός Πρόξενος του Σικάγου Εμμανουήλ Κουμπαράκης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διαχρονικά και επίκαιρα ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι εκδηλώσεις για την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης που διοργάνωσαν από κοινού η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής και η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων «Ένωσις» και με τη συνεργασία του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Ελληνικοί Παλμοί.

Η άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων σε συνδυασμό με την απόφασή τους να βραβεύσουν τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) με έδρα το Σικάγο Γιώργο Μαυρόπουλο ήρθαν να υπενθυμίσουν σε όλους τον διαχρονικό και οικουμενικό χαρακτήρα των ιδεωδών της Ελληνικής Επανάστασης και συνάμα να διαλαλήσουν σε όλους τους τόνους ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και υπολοίπων Χριστιανικών Πληθυσμών συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα την Κυριακή 12, Δεκεμβρίου 2021, στην κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου και ήταν πάνδημες.  

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, ξεκίνησε με εκκλησιασμό στην κοινότητα του Ι.Ν. του Αγ. Νεκταρίου, με επιμνημόσυνο δέηση υπέρ αναπαύσεως των ηρωικώς πεσόντων εις τον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας Ελλήνων και Φιλελλήνων και την Αρτοκλασία υπέρ υγείας του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σικάγο και του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, των αξιωματούχων, των μελών και των οικογενειών αυτών της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικάνικων Οργανώσεων «Η Ένωσις» και υπερ παντός του Ελληνικού λαού.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης που διοργανώθηκε στο Σικάγο.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος συνεχίστηκε στην αίθουσα του Ι.Ν. του Αγ. Νεκταρίου το πρόγραμμα με τους εθνικούς ύμνους και την Υπέρμαχο με την καλλίφωνη Αρκαδοπούλα κ. Αθανασία Ρεβελιώτη – Σουφλάκη. 

Ακολούθησαν οι ομιλίες «Ο δρόμος της Ελευθερίας» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «Από την επανάσταση του 1821» του ιστορικού Κωνσταντίνου Χολέβα, «1820 Προετοιμασία για την Επανάσταση» του Δρα. Δημητρίου Μεταλληνού και «Σκέψεις για το 1821» του Δρ. Γιώργου Σιάνη.

Χαιρετισμούς απηυθύναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο πρόεδρος Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ. Ανδρέας Παπαντωνίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του Ιλινόις «Η Ένωσις»,   κ. Κώστας Χανιωτάκης και μέσω βίντεο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση.

Ο άψογος συνδυασμός των βίντεο με τις εισηγήσεις και τις προσφωνήσεις και τους παραδοσιακού χορούς που ερμήνευσε το Χορευτικό «Υπερηφάνεια» υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Ντάλλα και τα παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσε ο Ταξιάρχης Σταματόπουλος, κυβερνήτης Μεσοδυτικών Περιφερειών κατάφερε να ηλεκτρίσει την αίθουσα και να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Την παρουσίαση του προγράμματος και τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Ευαγγελία Γ. Σουρούνη, Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Α.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον κ. Γιώργο Μαυρόπουλο, πρόεδρο του  Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) με έδρα το Σικάγο για τη συνεχιζόμενη ανεκτίμητη συνεισφορά τους προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και Διατήρηση της Ιστορίας της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ακολούθησε υπέροχο Γεύμα προσφορά της Παναρκαδική και της Ένωσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 300 άτομα, που ήταν και ο μέγιστος αριθμός λόγου του COVID 19, το ενδιαφέρον ωστόσο για συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλο που υπό διαφορετικές και κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 500-600 άτομα.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και όλους τους συντελεστές της τόσο σημαντικής εκδήλωσης για τον ελληνισμό και ευχαριστίες στους υποστηρικτές  και την κοινότητα του Αγ. Νεκταρίου για την φιλοξενία και βεβαίως τη σημαντική τους βοήθεια.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.