ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι τρεις παγκόσμιες τηλεδιασκέψεις που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής έφεραν έντονα στο προσκήνιο την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός παγκοσμίου φορέα, ο οποίος θα παράσχει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και σε όλους ασχολούνται με την ελληνική παιδεία στις χώρες όπου διαβιούν και διαπρέπουν οι Έλληνες να ανταλλάσσουν σκέψεις και προτάσεις για την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Η τρίτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διοργανώθηκε το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 ήταν άρτια διοργανωμένη και παρείχε την δυνατότητα σε εκατό περίπου ομογενείς, Ελληνες και Κύπριους να ανταλλάξουν απόψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Απόδημου ελληνισμού και να συνομιλήσουν με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και τον γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα προς την οργανωτική επιτροπή και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στέλλα Κοκόλη ήρθαν να αποδείξουν ότι ο σπόρος που έριξαν με την σύγκληση της πρώτης Παγκόσμιας Τηλεδιάσκεψης στις 10 Ιουνίου 2020 έπιασε τόπο, ρίζωσε και είναι θέμα χρόνου να δούμε και τους πρώτους καρπούς.

Η επιστολή της αντιπροέδρου της ΟΕΣΟ Ελένης Ντόμπρα.

Η αντιπρόεδρος και συνάμα υπεύθυνη τμήματος εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Ελένη Ντόμπρα μέσω μιας επιστολής προς την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη θέτει επί τάπητος την πρόταση για την δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου φορέα, επιφορτισμένου με την στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στον απόδημο ελληνισμό.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής της κ. Ντόμπρα: «Εκ’ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας ακόμα μια φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να λάβω μέρος και στην τρίτη τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Απόδημου ελληνισμού».

Όπως έχει δείξει η πρακτική, τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Ευτυχώς που ζούμε σε μια εποχή τεχνολογικής προόδου και έστω με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γνωριστούμε, να πούμε για τα πρoβλήματα και τις ανάγκες μας στον εκπαιδευτικό τομέα οι οποίες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και τη νοοτροπία της κοινωνίας, φυσικά και είναι διαφορετικές, αλλά το σημαντικότερο πράγμα που μας ενώνει όλους είναι η αγάπη προς κάθε πτυχή του ελληνικού πολιτισμού και η επιθυμία να διαδώσουμε, ο καθένας μας στη χώρα του, την ελληνική γλώσσα, η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κουλτούρας, της σκέψης και των αξιών του πολιτισμού αυτού.

Η κ. Ελένη Ντόμπρα, υπεύθυνη τομέα εκπαίδευσης και συνάμα αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Καθοδηγούμενη από αυτές τις σκέψεις και με διάθεση ορισμένα από τα οράματα που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης να υλοποιηθούν στην πράξη, θεωρώ ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου φορέα, επιφορτισμένου με την στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Για να κρατήσουμε στις χώρες μας ζωντανό τον ελληνισμό χρειαζόμαστε υλοποίηση διαφόρων διεθνών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που θα αυξάνουν το ενδιαφέρον της νεότερης γενιάς και της εκπαιδευτικής κοινωνίας στη μελέτη και διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας (προγράμματα με ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών, διαγωνισμοί, φεστιβάλ, φόρουμ, επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς ειδικά για αυτούς που η Ελληνική δεν είναι μητρική τους γλώσσα, χρηματικά βραβεία και υποτροφίες στους καλύτερους μαθητές που αριστεύουν στην εκμάθηση των ελληνικών κτλ.)

Η υλοποίηση όλων αυτών των έργων θέλει την ίδρυση μιας δραστήριας Παγκόσμιας Οργάνωσης Εκπαιδευτικών της Ελληνικής Γλώσσας και φορέων του Ελληνικού Πολιτισμού, που με χρηματοδότηση χορηγών – εθνικών ευεργετών θα έχει τη δυνατότητα  να πραγματοποιήσει αυτά και πολλά άλλα έργα, να συμβάλλει στη λύση των περισσότερων προβλημάτων μας, να βοηθήσει στην εφαρμογή των ιδεών μας, έχοντας την στήριξη και την αρωγή όλων μας.

Ακούγοντάς σας να μιλάτε για όλα αυτά τα θέματα με το πάθος της αγάπης σας για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και την νηφαλιότητα ενός πραγματικού επαγγελματία κατάλαβα, ότι εσείς είστε το ιδανικότερο άτομο για να αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός τέτοιου φορέα αλλά και να επιφορτιστεί με την ευθύνη της διοίκησής του.

Η γνώση, η ευαισθησία και το κύρος σας, αγαπητή κυρία Κοκόλη, είναι συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτυχία ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού εγχειρήματος. Εκτιμώ ότι εάν μια τέτοια πρωτοβουλία σχεδιαστεί και ανακοινωθεί από εσάς, θα βρει υποστήριξη απ’ όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του απόδημου ελληνισμού.

Ελπίζω στην ανταπόκρισή σας στην παρούσα πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Με εξαιρετική τιμή, Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Υπεύθυνη Τμήματος εκπαίδευσης της Ο.Ε.Σ.Ο. Ελένη Ντόμπρα

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Ωραία σαν ιδέα η κίνηση για την
    Ελληνική γλώσσα. Δυστυχώς στρέφοντας
    το βλέμμα μου στο παρελθόν βλέπω
    ποτάμια τέτοιων ιδεών που ξεκίνησαν
    ξοδεύτηκαν ( φαγόθηκαν) αρκετά χρήματα
    και στο τέλος κατέβασαν το ακουστικό,
    απενεργοποιήθηκαν.
    Εύκολες οι ιδέες , η δυσκολία ευρίσκεται
    στην εφαρμογή.
    Η κάθε ιδέα για να εφαρμοστεί και να
    επιβιώσει θα πρέπει να λειτουργεί σαν επιχείρηση,
    επιχείρηση που θα έχει έσοδα για να είναι
    αυτοσυντήρητη, διαφορετικά θα είναι μια
    προσωρινή απόπειρα από την οποίαν θα
    τα οικονομήσουν μερικοί επιτήδειοι ….ως
    συνήθως.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.