Επαφές προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

0
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αριστερά και ο Πρόεδρος της Σερβίας κ Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Φωτογραφία: Προεδρία της Δημοκρατίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες, Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

Με τον Σέρβο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου – συζήτησε την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, τη μεταξύ των δύο χωρών στρατιωτική συνεργασία, τις διμερείς σχέσεις, καθώς, επίσης, και την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας και την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς το Κόσοβο, ώστε να εμπλακεί με πιο εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία.

Ο Πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ενώ υποδέχεται τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Φωτογραφία: Προεδρία της Δημοκρατίας

Όσον αφορά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Καρδινάλιο Παρολίν, σε αυτή εκφράστηκε η κοινή θέση των δύο πλευρών για τη συνεχή αναβάθμιση των μεταξύ μας σχέσεων, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες συνέπειες και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Καρδινάλιο για την κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος χθες παρέστη στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα έχει στη συνέχεια τριμερή Συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κ.κ. Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σιούκρι.

Η τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί στις 8μμ (ώρα Κύπρου), στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μολδαβίας κ. Νίκου Ποπέσκου, της Βορείου Μακεδονίας κ. Μπουγκάρ Οσμάνι και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο των ΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών κ. Μιγκέλ Άνγκελ Μορατίνος.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει απόψε σε δείπνο εργασίας με τους ομολόγους του της Ελλάδας κ. Δένδια και της Σερβίας κ. Νίκολα Σελάκοβιτς.  

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.