Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στην διαδικτυακή εκδήλωση «Η Χίος κατά την Εθνεγερσία»

0
80
Η αφίσα της εκδήλωσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η Χίος κατά την Εθνεγερσία» τιτλοφορείται η εκδήλωση για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που διοργανώνουν από κοινού το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η Χιακή Ομοσπονδία, ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης και τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά. Η εκδήλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα λάβει χώρα διαδικτυακά το μεσημέρι του Σαββάτου, 26 Ιουνίου2021, και ώρα 2:00 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής Η.Π.Α (9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Αν οι διοργανωτές την χαρακτηρίζουν εκδήλωση, στην πράξη όμως πρόκειται για ένα επιστημονικό συμπόσιο, λόγω των αξιόλογων εισηγητών και πάνω από όλα λόγω της θεματολογίας του.

Η Δρ. Αθηνά Κ. Ζαχαρού-Λουτράρη, διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας θα αναπτύξει την ομιλία με θέμα «1822. Οι Σφαγές της Χίου. Ένας πολυάνθρωπος τόπος θυσία στο βωμό της ελευθερίας».

«Η Χίος κατά την Εθνεγερσία» τιτλοφορείται η εκδήλωση για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που διοργανώνουν οι Χιακοί φορείς και το Γραφείο Παιδείας 

Η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ θα αναπτύξει την διάλεξη με θέμα «Η Ναυτιλία και οι ναυτικοί αγώνες στην Χίο κατά την Εθνεγερσία».

Ο φιλόλογος Κώστας Μερούσης θα αναφερθεί στην «Αλληλογραφία Κοραή- Jefferson. Η  Σχολή της Χίου».

Η Άννα Χαζίρη, Βιβλιοθηκονόμος Π. Ε. – Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Χίου ΚΟΡΑΗΣ θα αναπτύξει την ομιλία με θέμα: «Κειμήλια της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Κοραής» που συνδέονται με την Επανάσταση».

Μετά τις εισηγήσεις οι εισηγητές θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Η οργανωτική επιτροπή απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους ομογενείς στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Εθνική Κληρονομιά του 1821,δύο αιώνες μετά την Επανάσταση, παραμένει ισχυρή- όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου- και οι βασικές αξίες και αρχές του Συνταγματισμού έχουν μετουσιωθεί σε δημοκρατικό μας βίωμα. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι εμπεδωμένα στη συνείδηση όλων μας».

Συμβολική είναι η χρονιά εφέτος για την Ελλάδα μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης για την απόκτηση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους.

Σεβόμαστε την ιστορία μας, οραματιζόμαστε το μέλλον μας και  συνεχίζουμε με τις ίδιες αρετές και τις ίδιες αξίες, αυτές που κληρονομήσαμε από τους ένδοξους προγόνους μας! Δυνατοί κρίκοι της ζωής στο αφήγημα της ιστορίας!

Προσκαλούμε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται να συμμετάσχουν με διαδικτυακή παρουσία στην παραπάνω πολιτιστική εκδήλωση.

Σύνδεσμος πρόσβασης (Link to join): https://goarch.zoom.us/j/94056149461?pwd=UU45YjYvVVFsOVZIcXMwc01qMnMyUT09

Passcode: 505301

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε: στο γραφείο της Χιακής Ομοσπονδίας, τηλέφωνο (718)204-2550 ή στο Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη στο email: Akoularmanis@goarch.org

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.