Ελπιδοφόρος: Ο πολιτισμικός πλούτος φαίνεται στην καθημερινή έκφραση των κατοίκων της Χίου

1
156
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο πρειφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουντζούρης.

“Ο πολιτισμικός πλούτος φαίνεται στην καθημερινή έκφραση των κατοίκων της Χίου, στο ένδυμα, στο κέντημα, στην αισθητική που έχει στον δρόμο, στην αυλή του, πως στολίζει το παιδί του, πως αγιογραφεί στις εκκλησίες του, πως χτίζει την εκκλησία του”, επεσήμανε ο Αρχιεπίακοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της προσφώνησής του στην τελετή των εγκαινίων του 1ου Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου κέντρισε το ενδιαφέρον των τοπικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και της εφημερίδας “Πολίτης Χίου”.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ του “Πολίτη”:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ.Ελπιδοφόρος τίμησε με την παρουσία του και την εμπνευσμένη ομιλία του το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου προσκεκλημένος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, εγκαινιάζοντας την έκθεση αναγεννησιακών θεατρικών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ που πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος» την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα του λόγου του Αρχιεπισκόπου:

«Έχω την τιμή και την ευκαιρία να προσφωνήσω την εκλεκτή ομήγυρη, στο εκλεκτό αυτό νησί και μάλιστα με αφορμή μια τόσο σημαντική έκθεση με Έλληνες δημιουργούς με λίγη Χιώτικη ρίζα όπως πρόσεξα κ. Μιτζικώφ εκτός από την Χανιώτικη και την Μικρασιατική όπως και την έκθεση του κ. Συβρή. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα εφόσον ανακαλύπτω τις ρίζες μου από τη Χίο να παραβρίσκομαι να προσφωνώ μια τέτοια εκδήλωση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη για την ευγενή και τιμητική του πρόσκληση. 

Ο πολιτισμικός πλούτος φαίνεται στην καθημερινή έκφραση των κατοίκων της Χίου, στο ένδυμα στο κέντημα στην αισθητική που έχει στον δρόμο, στην αυλή του, πως στολίζει το παιδί του, πως αγιογραφεί στις εκκλησίες του, πως χτίζει την εκκλησία του. Όλα αυτά είναι η έκφραση του Χιώτικου πολιτισμού. Είμαι ευγνώμων όχι μόνο στην Περιφέρεια και στον Περιφερειάρχη που αναδεικνύουν τέτοια ταλέντα και τέτοιους δημιουργούς αλλά και σε ένα Ίδρυμα όπως αυτό…»

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου και πλαισίωσαν με ομιλίες τους ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Μανώλης Βουρνούς και η καθηγήτρια Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, η οποία τοποθετήθηκε στο ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου.

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη παρευρέθηκε στην συναυλία της Ικαριώτισσας Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Βοτανικό Κήπο στα Νένητα όπου απόλαυσε ενθουσιασμένος μαζί με πλήθος κόσμου τα τραγούδια της, με την ερμηνεύτρια να τον ευχαριστεί από σκηνής για την τιμητική του παρουσία.

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Πήγε παντού , μαζί με τον Μουτζούρη,
  εκτός από τον Άγιο Μηνά όπου υπάρχουν
  εκατόμβες σφαγιασθέντων γυναικοπαίδων
  από τους συμπατριώτες του Τούρκους.
  Ένα τρισάγιο υπέρ των ψυχών αυτών θα
  ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να
  κάνει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.