ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το όραμά του για την δημιουργία ισχυρού Ταμείου Ελληνικής Παιδείας και για την ίδρυση δύο νέων ελληνοαμερικανικών σχολείων – με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο – ξεδίπλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ειδική συνεδρίαση για την ελληνική παιδεία που διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης.

Αν και η ελληνική παιδεία αποτελεί έναν από τους νευραλγικούς τομείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εν τούτοις η συμμετοχή ήταν περιορισμένη. Συμμετείχαν ελάχιστοι ιερείς, πρόεδροι και στελέχη των κοινοτήτων κυρίως από τις Βορειονατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Την συζήτηση διηύθυνε ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονταν με την εξ αποστάσεως παρεμβάσεις της διευθύντριας του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, κ. Αθηνάς Κρομμύδα, της συγγραφέως και του εικονογράφου του υπό έκδοση νέου βιβλίου για τα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής, κ. Μαρίας Μπραστιανού και Χρίστου Λουτσίδη, αντίστοιχα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε την ελληνική παιδεία και επεσήμανε ότι πρωταρχικός στόχος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν να μπει φρένο και να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία των ελληνικών σχολείων. Εκτενή αναφορά έκανε στην δημιουργία αμφίδρομων σχέσεων με την Ελλάδα ούτως ώστε να κρατήσουν αναμμένη την δάδα του ελληνισμού και να την μεταδώσουν στις επερχόμενες γενιές.

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των ταξιδιών των παιδιών σε μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα και την φιλοξενίας σε κατασκηνώσεις και τόνισε ότι θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Με την δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων από την διαθήκη της Σούζαν Μέιντος, η Αρχιεπισκοπή ίδρυσε το αποθεματικό ταμείο Παιδείας και ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους παρισταμένους να ενισχύσουν το Ταμείο, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι δάσκαλοι και τα σχολεία.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δημητρίου Λογοθέτη. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, κ. Αθηνά Κρομμύδα αναφέρθηκε στο έργο του Συμβουλίου στην αναθεώρηση των κανονισμών της παιδείας, στην αδελφοποίηση σχολείων, στην διοργάνωση επιμορφωτικών σεναρίων και στο σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θράκης και στην συγγραφή των βιβλίων με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για το παιδικό βιβλίο «Το μεγάλο Μυστικό», καθώς επίσης και το βιβλίο «Ο θησαυρός του χρόνου» το οποίο είναι αφιερωμένο στην 100ή επέτειο της Ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο διευθυντής του Γραφείο Παιδείας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα απόκτησης ισχυρού ταμείου και στις πρωτοβουλίες που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας για την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι αντιπρόσωποι ενώ παρακοουθούν τις παρουσιάσεις. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την δημιουργία διαδικτυακού σχολείου (online school), το οποίο θα απευθύνεται μόνο στα παιδιά που διαμένουν σε περιοχές που δεν υπάρχουν Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία.

Ο Δημήτριος Λογοθέτης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την Ελληνική Ακαδημία και γενικότερα τα σχολεία του Σικάγου διηγήθηκε προσωπικές εμπειρίες ως πατέρας τριών παιδιών και παππούς εννέα εγγονών και θεώρησε απαράδεκτο να υπάρχουν κοινότητες χωρίς κάποιας μορφής ελληνικού σχολείου.

Στην συνέχεις η Μαρία Μπραστιανού και ο Χρήστος Λουτσίδης αναφέρθηκαν στο βιβλίο «το Μεγάλο Μυστικό» και στο νέο και υπό έκδοση βιβλίο.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία της προέδρου του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπή;ς, κ. Αθηνά Κρομμύδα. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Στιγμιότυπο από την εναρκτήρια ομιλία του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδογόρου στην συνεδρίαση για την ελληνική παιδεία. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.