Ελπιδοφόρος: Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, θέλουμε να σεβόμαστε ο ένας λαός τον άλλον, η μία εκκλησία την άλλη

1
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. κ. Ελπιδοφόρος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) «Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, θέλουμε να διατηρήσουμε το σεβασμό, το ένα κράτος απέναντι στο άλλο, η μία εκκλησία απέναντι στην άλλη, ο ένας άνθρωπος απέναντι στον άλλον, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του, τη θρησκεία του, τη γλώσσα του και την ταυτότητα του» τόνισε, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, κατά την επίσκεψη του στο Διοικητήριο και μετά τη συνάντηση του με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη.

«Να σεβόμαστε ο ένας λαός τον άλλον και να μη φτάνουμε να έχουμε μνήμες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ή και πιο πρόσφατες μνήμες, όπως είχαμε στην Κύπρο, την εισβολή στην Κύπρο» τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ουκρανία και μίλησε για «απρόκλητη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και για «κατάφορη παραβίαση» το Διεθνούς Δικαίου και της ανεξαρτησίας της, λέγοντας: «Στην Ουκρανία έχουμε εισβολή, απρόκλητη, μιας χώρας η οποία είναι ισχυρή στρατιωτικά και πολιτικά και οικονομικά έναντι μιας χώρας ανεξάρτητης και κυρίαρχης που δεν έχει δυστυχώς ούτε τον στρατό που απαιτείται για να αντισταθεί και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι, καθαρά, η εκμετάλλευση ενός δυνατού, ο οποίος παραβιάζει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας, της ελευθερίας ενός ανεξάρτητου κράτους… Επομένως, δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, αλλά για μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, μια εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη χώρα».

Ο κ.κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε και στο ρόλο της ρωσικής εκκλησίας κατά το προηγούμενο διάστημα, με το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «είχε αντιληφθεί που πήγαιναν τα πράγματα» και προσπάθησε «να ενισχύσει εκκλησιαστικά» τον ουκρανικό λαό, δίνοντας του, το «αυτονόητο, βασικό, θρησκευτικό δικαίωμα, να έχει δική του εκκλησία, εθνική ουκρανική εκκλησία, το πιο αυτονόητο δικαίωμα, που πρέπει να έχει κάθε λαός αφού αποκτήσει την εθνική του ανεξαρτησία» και πρόσθεσε:

«Η αντίδραση της εκκλησίας της Ρωσίας και τότε που δόθηκε το αυτοκέφαλο στην εκκλησία της Ουκρανίας και πριν από αυτό, η κωλυσιεργία, η απροθυμία να λυθεί το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας, δυστυχώς, μας απογοητεύει, διότι δεν είναι η συμπεριφορά μιας εκκλησίας, αλλά είναι η στάση και η επιλογή μιας εκκλησίας, η οποία δεν έχει απαγκιστρωθεί από το πιεστικό βάρος και την αγκύλωση να είναι όργανο του κράτους. Σε όλες τις χώρες, και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι εκκλησίες έχουν ανεξάρτητες διοικήσεις με κριτήρια χριστιανικά παραδοσιακά, Ορθόδοξα. Προσευχόμαστε, να γίνει αυτό και στη Ρωσία, ώστε να μπορέσει αυτός ο ρωσικός λαός, ο οποίος αδικείται από την ηγεσία και την πολιτική και την εκκλησιαστική, να αποκτήσει πολιτική και εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία που να ανταποκρίνεται στον πολιτισμό και στο ήθος του ρωσικού λαού, χωρίς να χρειάζεται να εισβάλει σε ξένες χώρες και να προβαίνει σε πράξεις που αντίκεινται στον ανθρώπινο πολιτισμό και στην πρόοδο» .

«Και η Εκκλησία είναι στο πλευρό, και ΗΠΑ είναι στο πλευρό όλων των λαών που προσπαθούν να ασκήσουν την εθνική τους ανεξαρτησία και η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι μια κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη, επομένως οποιαδήποτε πρόφαση για να εισβάλει στην Ουκρανία και να αλλάξει την ηγεσία, νομίζω ότι είναι εκ του πονηρού και δε δηλώνει δημοκρατικό ήθος και δε συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αι. στον οποίο έχουμε φτάσει μετά από μεγάλη αιματοχυσία έχοντας πίσω μας μια ιστορία δύο παγκοσμίων πολέμων, οι οποίοι μας έχουν συνταράξει σαν ανθρωπότητα» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής αποτελεί «τιμή, χαρά και ευλογία» και ευχήθηκε η περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή και στο ‘Αγιο Όρος «να είναι ευχάριστη και καρποφόρα τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρο τον ελληνισμό της Μακεδονίας και της Θράκης». Εξήρε την προσωπικότητα του αρχιεπισκόπου και τη στάση του σε σημαντικά ζητήματα, όπως της πανδημίας, του σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου, αλλά και της τήρησης της Ορθόδοξης παράδοσης. «Ιδιαιτέρως αναγκαίες» χαρακτήρισε ο κ. Καλαφάτης τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για «τις κρίσιμες στιγμές», που βιώνει ο ουκρανικός λαός, μετά από την «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση αυτή, καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, εκφράζει απαράδεκτο αναθεωρητισμό, πλήττει την κυριαρχία ανεξάρτητου κράτους, προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και στεκόμαστε δίπλα στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και βεβαίως δίπλα στην εκεί περήφανη ελληνική ομογένεια». Ο υφυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι, σήμερα, οι σχέσεις των «φίλων και συμμάχων χωρών» της Ελλάδας και την ΗΠΑ βρίσκονται «στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ».

«Ασφαλώς, η πρώτη επίσκεψη μου στην Ελλάδα μετά την ενθρόνιση μου δεν μπορούσε παρά να είναι στην Μακεδονία και τη Θράκη μας», συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ.Ελπιδοφόρος, εξηγώντας πώς οι πρόγονοι του πριν εκατό χρόνια ερχόμενοι από την Ανατολική Θράκη εγκαταστάθηκαν «στα φιλόξενα, ελεύθερα, δημοκρατικά και ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας, έξω από τα Γιαννιτσά και έκαναν το χωριό Νέα Πέλλα». Αναφέρθηκε επίσης και στον σκοπό της επίσκεψης του ίδιου και της συνοδείας του, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη και στον συμβολισμό της, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. «Είναι η καρδιά της Ρωμιοσύνης, είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας, η Κωνσταντινούπολη» είπε ο κ. Ελπιδοφόρος, σημειώνοντας ότι φέτος την επισκέπτεται ως επικεφαλής συνοδείας Ελληνοαμερικανικών και συνέχισε : «Πηγαίνουμε, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Μητέρα Εκκλησία, που μέσα στον πόνο, στους ξεριζωμούς του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου, το Πατριαρχείο είχε τη διαύγεια, την ψυχραιμία την πρόνοια να ιδρύσει την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μεταξύ άλλων μητροπόλεων και αρχιεπισκοπών, που ίδρυσε εκείνο το έτος». «Εμείς στην Αμερική φέτος δεν θυμόμαστε μόνο τη θλιβερή επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής, αλλά θυμόμαστε και την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ακριβώς πριν από εκατό χρόνια» είπε ο αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε και στους δεσμούς που τον συνδέουν, εθνικούς, εκκλησιαστικούς, κοινωνικούς, με τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, λέγοντας: «Η Θεσσαλονίκη είναι ένας σταθμός, μια διασταύρωση, είναι ένας κόμβος και εκκλησιαστικός και εθνικός και διεθνής, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, πόσο μάλλον εμείς οι Έλληνες που την αγαπούμε τόσο πολύ και αναπαυόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ».

Αμέσως μετά, ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα στο δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ως ένα «σημαντικό δάσκαλο» και ως «φίλο της πόλης της Θεσσαλονίκης». «Ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει επιτελέσει ένα τόσο σημαντικό έργο, τόσο στη συσπείρωση του ορθόδοξου κλήρου αλλά και των ομογενών κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της ομογένειας στην Αμερική» ανέφερε για τον κ.κ. Ελπιδοφόρο ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Να ευλογεί το ποίμνιο και να προσφέρει πάντα στο μέλλον αυτές τις τόσο πολύτιμες υπηρεσίες του».

Από την πλευρά του, ο κ. Ελπιδοφόρος ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη εκπροσωπείται από έναν δήμαρχο «μοντέρνο, με ανοιχτούς ορίζοντες», αλλά ταυτόχρονα «και βαθιά παραδοσιακό, προσηλωμένο στην ευρύτερη παράδοση αυτής της πόλης».

Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναχώρησε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης για να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Αγιορειτική Εστία και το μεσημέρι την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Βλατάδων.

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί….
    Όχι μισόλογα Σεβασμιώτατε, να έχετε την τόλμη
    να μιλάτε την γλώσσα της αλήθειας μπροστά στην
    αδικία . Η μονόπλευρη τοποθέτηση γενικά της
    υπόδουλης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού,
    μου θυμίζει τα λόγια του ίδιου του Χριστού.
    “ Αλίμονο όμως σ’εσάς , γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές, γιατί κατατρώτε τις οικίες
    των χήρων και για πρόφαση κάνετε μακριές
    προσευχές.
    Οδηγοί τυφλοί , που διυλίζετε το κουνούπι, αλλά
    καταπίνετε την καμήλα . Αλίμονό σας γιατί
    καθαρίζετε το απέξω του ποτηριού και του πιάτου,
    ενώ μέσα είναι γεμάτα αρπαγή και ακράτεια…
    Αλιμονό σας γιατί μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους , οι οποίοι απέξω βέβαια φαίνονται ωραίοι , από μέσα είναι γεμάτοι από
    οστά νεκρών και από κάθε ακαθαρσία.
    Μέρος της ευθύνης γι’αυτά που συμβαίνουν σήμερα στους δύο Ορθόδοξους Λαούς ( ίσως το
    μεγαλύτερο) το επομίζεστε εσείς οι κληρικοί που
    με τις πράξεις Σας καλλιεργήσατε το μίσος αντί
    της ΑΓΑΠΗΣ μεταξύ των Ορθοδόξων αδελφών μας, με τις ανούσιες και διαιρετικές πράξεις σας.
    Στήσατε μια Μαϊμού αυτοκέφαλη Εκκλησία για
    τα αργύρια και το ακατανόμαστο ΕΓΩ…..Από όλους εσάς που πλαισιώνεται το ΦΑΝΑΡΙ δεν
    βρέθηκε ούτε ένας να πεί στον διοικούντα το
    Φανάρι και την Ορθόδοξη Εκκλησία , γέροντα
    ξεκούτη τι πας να κάνεις; , ποιός σε ωθεί να
    κάνεις αυτήν την ασχημία και να διαιρέσεις ακόμη
    περισσότερο την ήδη διαιρεμένη Ορθόδοξη
    Εκκλησία μας; , είσθε όλοι συνυπεύθυνοι και
    αυτοί που έχουν οφθαλμούς και μυαλό σας βλέπουμε όπως τους ζωγραφισμένους σατανάδες
    τους οποίους κάποιοι….. αποκαλούν αγγέλους.
    Σας παραπέμπω στην επιστολή του Αποστόλου
    Παύλου προς τους Κορινθίους Α’ 13.
    Εάν τις γλώσσες των ανθρώπων μιλώ και των
    Αγγέλων , αλλά δεν έχω Αγάπη , έγινα χαλκός που ηχεί η κύμβαλο που αλαλάζει. Και αν έχω
    το χάρισμα της προφητείας και κατέχω όλα τα
    μυστήρια και όλη την γνώση , κι’ αν έχω όλη
    την πίστη , ώστε και όρη να μετακινώ , αλλά δεν
    έχω ΑΓΑΠΗ είμαι ένα τίποτα. Και αν μοιράσω όλα
    τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς , και αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί ,
    αλλά δεν έχω ΑΓΑΠΗ ποιο το όφελος;.
    Η Αγάπη μακροθυμεί , είναι γεμάτη καλοσύνη, δεν
    είναι ζηλότυπη, δεν μεγάλουχει, ούτε επαίρεται,
    δεν ασχημονεί, δεν είναι εγωιστική , δεν είναι
    ευαιρέθιστη, δεν θυμάται το κακό , δεν χαίρεται
    με τη ΑΔΙΚΙΑ , μετέχει όμως στη χαρά για το ορθό
    όλα τα ανέχεται , όλα τα πιστεύει , για όλα
    ΕΛΠΙΖΕΙ και όλα τα υπομένει.Ευτυχώς η ΑΓΑΠΗ
    ποτέ δεν θα πάψει να υπάρχει.
    Στο τέλος μένουν αυτά τα τρία: Η ΠΙΣΤΗ- Η
    ΕΛΠΙΔΑ – Η ΑΓΑΠΗ και από αυτά το μέγιστο είναι
    η ΑΓΑΠΗ. Αν καταφέρουμε με το δικό μας παράδειγμα να καλλιεργήσουμε και εδραιώσουμε
    αυτές τις τρείς αρετές τότε ο κόσμος όλος θα
    μετατραπεί σε έναν Παράδεισο , τα νόστιμα
    ΦΡΟΥΤΑ του οποίου θα γευόμεθα όλοι.
    Σεβασμιώτατε ο Χριστός γνωρίζει , το γνωρίζουμε
    και όλοι μας πως κανένας μας δεν είναι αναμάρτητος κανένας μας δεν είναι τέλειος και
    το χρήμα έχει γίνει αναγκαίον κακόν , αλλά να το
    βλέπουμε σαν αντικείμενο, σαν εργαλείο και ΟΧΙ
    σαν ΘΕΟ . Δεν ήμαστε αναμάρτητοι , όμως μπορούμε να αποφεύγουμε το ψέμα και να αγκαλιάζουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ και ΑΛΛΗΛΟΥΣ.
    Ο Πατέρας μου ήταν και Παπάς και ζευγάς και
    τα δυο μαζί τον έκαναν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ και κατάφερε να μεγαλώσει μια τεράστια οικογένεια
    που στην κατοχή μετρούσε 15 άτομα .
    Σεβασμιώτατε η μεγαλύτερη αμαρτία είναι ο εγωισμός το αναφέρει ο Απόστολος Παύλος ,
    η αυτοπροβολή είναι εγωιστική, Σας βλέπω που
    έχετε γίνει διαφημιστική ρεκλάμα και
    αυτοπροβάλλεστε καθημερινά με εναλλαγή
    ακριβών και πολύχρωμων στολών που πραγματικά
    προκαλούν τον τηλεθεατή και σχολιάζεστε πολύ
    δυσμενώς μεταξύ των πιστών.
    Ξέρω πως η αλήθεια πονάει , όμως αν την λέγαμε
    όλοι ο πόνος θα ήταν ήπιος και θα περνούσε πολύ
    γρήγορα . Ο Χριστός ήταν και είναι το ΦΩΣ και
    η ΑΛΗΘΕΙΑ γίνετε ο ίδιος παράδειγμα. Σήμερα
    αυτά που διάβασα και ερεθίστηκα δεν ήταν
    όλη η αλήθεια ήταν μισόλογα υπέρ μιας ομάδας
    Ορθοδόξων Χριστιανών, έπρεπε να λέγατε όλη την αλήθεια και να αναφερθείτε και στον
    ΕΠΙΦΑΝΕΙΟ που έγινε λαγός και επιτέλους όλοι
    οι υπεύθυνοι να αναγνωρίσετε το λάθος σας για την
    άσχημη αυτοκεφαλία του. Η ανωτερότητά μας βρίσκεται στην αναγνώριση των λαθών μας, επιτέλους μάθετε να λέτε την αλήθεια και όλοι
    μαζί να προσευχηθούμε για την Ένωση και την
    Σωτηρία πάντων των Ορθοδόξων Χριστιανών.
    Και κάτι τελευταίο : Ο Πατέρας μου όταν
    καθόμασταν στο τεράστιο Τραπέζι για να το
    φαγητό μεταξύ των άλλων μας έλεγε: “ Να μην
    φοβάστε αυτούς που σας λέγουν την αλήθεια όσο
    πικρή και εάν είναι , διότι αυτοί σας αγαπούν .
    Αυτοί που σας την κρίβουν και σας κάνουν να
    αισθάνεστε όμορφα , είναι κόλακες “.
    Και δυστυχώς Σεβασμιώτατε είστε παραφορτωμένος από αυτούς ….. και ο νοών νοείτω.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.