Ελληνοπρεπής Αρχιερατικός Εσπερινός στον ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια (βίντεο)

1
228
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ προσφέρει τον άρτο στους μαθητές, ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος και ο σύμβουλος Βασίλειος Κωνσταντάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελληνοπρεπής με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο αρχιερατικός Εσπερινός που τελέστηκε το βράδυ της Τετάρτης, 24 Νοεμβρίου 2021 στον εορτάζοντα ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς. Πρόκειται για τον δεύτερο εξίσου μεγάλο ναό της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ο οποίος είχε πλημμυρίσει από πιστούς όλων των ηλικιών, οι οποίοι παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τον Εσπερινό και προσευχήθηκαν στην προστάτιδα και πολιούχο του ναού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην μνήμη της Αγίας Αικατερίνης ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης με τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό πλειάδας ιερέων από τις διάφορες κοινότητες της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, 25 Νοεμβρίου 2021 με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Οι φετινές εκδηλώσεις συνέπεσαν με την Ημέρα των Ευχαριστιών – μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της φιλόξενης ετούτης χώρας – και είχαν έντονο ευχαριστήριο χαρακτήρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Αικατερίνης και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο και στην δύναμη της πίστης, της προσευχής και της αγάπης για τον Θεό στις πράξεις των ανθρώπων, στην αυτοθυσία και στην περιφρόνηση του θανάτου. Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους αψηφούμε τον θάνατο επεσήμανε ότι υπάρχουν τρις κατηγορίες ανθρώπων.

Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται αυτοί που φοβούνται την κόλαση, στην δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που το κάνουν λόγω υπακοής στο Ευαγγέλιο, ενώ στην τρίτη κατηγορία κατατάσσονται αυτοί που θυσιάζουν την ζωή τους λόγο αγάπης. Και στην τρίτη κατηγορία, όπως επεσήμανε, κατατάσσεται και η Αγία Αικατερίνη.

Ο κ. Ελπιδοφόρος ευχήθηκε στους ομογενείς όπως με αγάπη, χαρά και γενναιότητα γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ιερείς, της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. κ. Ελπιδοφόρος και οι ιεροψάλτες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στην κοινότητα και εστίασε την προσοχή του στην χαρά που προκάλεσε στην ομογένεια η πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα που έχουν αναλάβει στον εορτάζοντα ναό και τόνισε ότι όλα γίνονται με τον οβολό των ομογενών.. Εκτενή αναφορά έκανε και στην ανέγερση του νέου συγκροτήματος στο οποίο θα στεγαστεί το βρεφοκομείο και κάλεσε τους ομογενείς να προσφέρουν τον οβολό τους για την ολοκλήρωσή του.

Μετά το πέρας του Εσπερινού η κοινότητα και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα παρέθεσαν δεξίωση προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και των ιερέων στην κοινοτική αίθουσα «Νίκος Ανδριώτης».  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και οι ιεροψάλτες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στην πρώτη σειρά οι μαθητές του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και η υποδιευθύντρια Ελένη Καραγιώργου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον αρχιερατικό Εσπερινό προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου ,Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Αν τα κηρύγματα Σεβασμιώτατε συνοδευόταν
  με έργα η Ομογένειά μας θα ήταν διαφορετική,
  γιατί τα λόγια είναι έπεα πτερόεντα, τα παίρνει
  ο άνεμος , ενώ τα έργα μένουν και αποδεικνύουν
  τον αληθινό μας εαυτό και χαρακτήρα.
  Όταν τοποθετείτε την επιστήμη πάνω από τον
  Θεό , ( γιατί αυτό αποδείξατε με τον τρόπο που
  διαχωριστήκατε τον κορωνοιό) είναι σαν μας λέτε
  η Εκκλησία είναι αδύναμη και ότι πρέπει να
  τρέχουμε να μας μπήξουν τις βελόνες.
  Όσοι δεν έχουν γερά θεμέλια πίστης ξευφεύγουν
  τελείως από την Εκκλησία επειδή βλέπουν τα
  καμοματά σας. Μπορεί ο Δημήτριος να μην τα
  πήγαινε καλά με τους λογαριασμούς αλλά
  τιμούσε το ράσο που φορούσε και οι Εκκλησιές
  γέμιζαν .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.