Ελληνίδα παντρεύτηκε Ασσύριο και το γλέντησαν με ποντιακό κλαρίνο

0
Οι γονείς της νύφης βγάζουν την κόρη τους από το σπίτι, στο δρόμο για την εκκλησία (φωτ.: neoskosmos.com)

Έναν ελληνικό γάμο με τα όλα του, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχους στην Ελλάδα, έζησαν οι ομογενείς στο Malvern της Μελβούρνης.

Οι νεόνυμφοι, η Ελληνοαυστραλή Νίκη Παπαδημητρίου (Nickie Papadimitriou) και ο Αυστραλός, ασσυριακής καταγωγής, Johnathan Hana εμπλούτισαν τους εορτασμούς για την ένωσή τους τόσο με ελληνικές παραδόσεις και έθιμα της ακριτικής Φλώρινας όσο και με παραδόσεις που έχουν ρίζες στην αρχαία χώρα της Ασσυρίας, η οποία κάποτε συμπεριλάμβανε την αρχαία ελληνική πόλη της Αλεξάνδρειας, και πλέον εντοπίζεται στο βόρειο Ιράκ και την νοτιοανατολική Τουρκία.

Το ευτυχές ζεύγος, η ομογενής Νίκη Παπαδημητρίου και ο Αυστραλός ασσυριακής καταγωγής, Johnathan Hana (φωτ.: neoskosmos.com)

Νταούλια, βιολιά και κλαρίνα ήταν μερικά από τα παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνόδευσαν τη νύφη στην εκκλησία, και μάλιστα, όπως προέκυψε, οι μουσικοί είχαν ταξιδέψει από την Ελλάδα, αλλά για διαφορετική περίσταση. Οι οργανοπαίκτες, με τον Νίκο Καλπατσινίδη στο κλαρίνο, ήταν προσκεκλημένοι της Ένωσης Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» στο Thomastown και έδωσαν το απαραίτητο ποντιακό, αλλά και παραδοσιακό χρώμα στη χαρμόσυνη περίσταση.

Στο κέντρο, ο πατέρας της νύφης με τους μουσικούς από την Ελλάδα, που βρέθηκαν στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή (φωτ.: neoskosmos.com)

Οι ποσεστρίμες, το ζέγολ και η πογάτσα

Ο πατέρας της νύφης Γιάννης Παπαδημητρίου, αψηφώντας τις γεωγραφικές αποστάσεις, φρόντισε να τηρηθούν τα έθιμα της Δυτικής Μακεδονίας όσο το δυνατόν πιο πιστά.

Η θεία της νύφης, Ευγενία Αναστασίου, μαζί με άλλα συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας, προετοιμάζουν την πογάτσα (φωτ.: neoskosmos.com)

Οι προετοιμασίες του γάμου άρχισαν μερικές ημέρες νωρίτερα, με τον κουμπάρο να κατέχει πρωταρχική θέση, σύμφωνα με την παράδοση. Στο πατρικό της νύφης, συγκεντρώθηκαν νεαρές κοπέλες, οι Ποσεστρίμες, οι παράνυμφες σύμφωνα με το τοπικό ιδίωμα της Φλώρινας, οι οποίες κοσκίνισαν το αλεύρι, βάζοντας μπροστά τη διαδικασία για το προζύμι και τραγουδώντας ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.

Η προετοιμασία του ψωμιού, το οποίο είναι και γνωστό ως πογάτσα, σύμφωνα με την ντοπιολαλιά της Φλώρινας, αποτελεί γαμήλιο έθιμο της Μακεδονίας και συμβολίζει τις ευλογίες της Αγίας Τριάδας που οι γονείς εύχονται να έχουν οι νεόνυμφοι στο σπιτικό τους (φωτ.: neoskosmos.com)

Μετά το ζύμωμα του προζυμιού, ακολούθησε το έθιμο το οποίο συμπεριλαμβάνει το ζέγολ, έναν μεταλλικό ζυγό (ο οποίος παλαιότερα χρησιμοποιείτο για να κρατήσει ενωμένα ζευγάρια βοοειδών ή αλόγων) και κλαδιά βασιλικού, τα οποία πέρασαν νεαρά παιδιά γύρω από τη γρεδιά (κομμάτι ξύλου το οποίο λειτουργεί ως υποστηρικτική υποδομή για το σκέπαστρο) του σπιτιού με σκοπό «να υπάρχει ευλογία στο σπιτικό του ζευγαριού», με την ευχή να στεριώσει ο γάμος τους.

Αφού ψηθεί το ψωμί, ή αλλιώς η πογάτσα, σύμφωνα με την ντοπιολαλιά της Φλώρινας, ο γαμπρός και η νύφη καλούνται να το σπάσουν τρεις φορές, κατά την Αγία Τριάδα, πριν το μοιράσουν στη συνέχεια στους καλεσμένους τους.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου καθισμένος σε μία καρέκλα, με ένα μεταλλικό δίσκο και την «πογάτσα» επάνω σε ένα λευκό πανί, τοποθετημένα στα πόδια του (φωτ.: neoskosmos.com)

Την ημέρα του γάμου, ένας μεταλλικός δίσκος με την πογάτσα σε λευκό μαντήλι τοποθετήθηκε πάνω στα πόδια του πατέρα της νύφης, ο οποίος βρισκόταν καθιστός σε καρέκλα.

Συγγενείς και φίλοι ετοιμάζονται να συνοδεύσουν τη νύφη (φωτ.: neoskosmos.com)

Έπειτα τα πιο κοντινά συγγενικά πρόσωπα έφτασαν στο σπίτι για να αποχαιρετήσουν την νύφη, υπό τη μουσική υπόκρουση ενός τραγουδιού με τίτλο «Αποχαιρετισμός της νύφης», φορτίζοντας την ατμόσφαιρα με  με δάκρυα αλλά και χαρά, καθώς, μετά από πολλά χρόνια, το κορίτσι αποχαιρετά τον πατέρα, τη μητέρα, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους συγγενείς της και φεύγει για να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια.

Χορεύοντας, η οικογένεια της νύφης την οδηγεί στην εκκλησία (φωτ.: neoskosmos.com)

Μετά τον γλυκόπικρο αυτό αποχαιρετισμό, ο κουμπάρος συνόδευσε την νύφη, δίχως να την ακουμπήσει, τοποθετώντας επάνω της μία πετσέτα, και πριν βγει στην εξώπορτα, έριξε μία μικρή ποσότητα ρυζιού και ψωμιού προς όλες τις κατευθύνσεις (δεξιά, αριστερά, εμπρός και πίσω), πραγματοποιώντας σε κάθε κίνηση ρίψης, το συμβολισμού του Σταυρού τρεις φορές, «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Συμβολίζοντας την απομάκρυνση της αρνητικής ενέργειας από το σπίτι, η νύφη άδειασε το νερό που βρισκόταν σε ένα ποτήρι (φωτ.: neoskosmos.com)

Στη συνέχεια, αφού η νύφη άδειασε ένα ποτήρι νερό, το οποίο συμβολίζει την απομάκρυνση της αρνητικής ενέργειας από το σπίτι, ο κουμπάρος έσυρε τον πρώτο χορό, και μαζί με τα συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας, κατευθύνθηκαν προς το αμάξι, όπου και σηματοδοτήθηκε ο τελικός αποχαιρετισμός, πριν την έλευση της νύφης στην εκκλησία.

Ο γάμος της Νίκης Παπαδημητρίου και του Johnathan Hana τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης Malvern, υπό τις ευλογίες του πατέρα Γεώργιου Αδαμάκη (φωτ.: neoskosmos.com)

Και ασσυριακά έθιμα

Μετά την τελετή, στο χώρο της δεξίωσης, οι νεότεροι καλεσμένοι έσυραν τον παραδοσιακό χορό της Μακεδονίας, Ζάραμο, παίρνοντας από ένα κομμάτι πογάτσας και χορεύοντας σε κύκλους.

«Αυτό το ψωμί, συμβολίζει την ευλογία της Αγίας Τριάδας που ευχόμαστε να έχουν τα παιδιά μας στο σπιτικό τους», πρόσθεσε ο Γ. Παπαδημητρίου, ο οποίος μαζί με τον μη ελληνικής καταγωγής πατέρα του γαμπρού, έσπασαν την πογάτσα τρεις φορές, όπως είχαν κάνει προηγουμένως οι νεόνυμφοι, μοιράζοντας τα κομμάτια στους καλεσμένους.

Οι νεαροί καλεσμένοι χορεύουν, έχοντας στο κεφάλι τους την πογάτσα.(φωτ.: neoskosmos.com)

Όσο η νύφη συμμετείχε στα πατροπαράδοτα έθιμα της Μακεδονίας, ο γαμπρός και η οικογένειά του τηρούσαν τα δικά τους έθιμα, κατά τα οποία ο γαμπρός ονομάζεται «βασιλιάς», ενώ το άτομο που σέρνει πρώτο τον χορό κρατά εθιμοτυπικά ένα σκήπτρο για τη συμβολική ανακήρυξη του γαμπρού ως τον «βασιλιά του σπιτιού».

Αντίστοιχα η οικογένεια Παπαδημητρίου, συμμετείχε σε παραδοσιακούς χορούς της οικογένειας του ασσυριακής καταγωγής γαμπρού, επευφημώντας τις πολυπολιτισμικές παραδόσεις μέσα από τη δύναμη της αγάπης.

Να μαθαίνουν οι νεότεροι

Αναλογιζόμενος τη σημασία αυτών των εθίμων, ο πατέρας της νύφης Γ. Παπαδημητρίου μοιράστηκε ότι αυτό που τον χαροποίησε αλλά και συγκίνησε ιδιαίτερα, ήταν το γεγονός ότι προσφέρθηκε η δυνατότητα σε παιδιά τέταρτης γενιάς, να δουν από κοντά αυτά τα παραδοσιακά έθιμα της Ελλάδας, όπως ο 6χρονος ανιψιός του, που χόρευε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς «όλη την νύχτα».

Από αριστερά, ο αδελφός της νύφης, Matthew Papadimitriou, η μητέρα της νύφης, Σοφία Παπαδημητρίου, ο θείος της νύφης από την Ελλάδα, Αιμίλιος Παπαδημητρίου, η νύφη, Νίκη Παπαδημητρίου, ο γαμπρός Jonathan Hana, η θεία της νύφης από την Ελλάδα, Χαρούλα Παπαδημητρίου, η σύντροφος του Matthew, Elle Xenidis και ο πατέρας της νύφης Γιάννης Παπαδημητρίου (φωτ.: neoskosmos.com)

«Για μένα αυτό ήταν μία μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Η συνειδητοποίηση δηλαδή, ότι άξιζε ο κόπος να αναπαράγουμε αυτά τα όμορφα, γλυκά, πατροπαράδοτα έθιμα, τα οποία, αυτά τα παιδιά, όταν αύριο μεθαύριο παντρευτούν, ίσως να τα τηρήσουν, όπως κάποτε τα τηρήσαμε κι εμείς».

Πηγή: neoskosmos.com/ Κυριακή Κάππα

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.