«Ελευθερία ή θάνατος» αναφώνησαν οι μαθητές του Σχολείου «Πλάτων» στο Μπρούκλιν (βίντεο)

0
Η χορωδία των μαθητών των μικρότερων τάξεων του Σχολείου Πλάτων του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το αμφιθέατρο του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν το βράδυ της Παρασκευής, 25ης Μαρτίου 2022,  είχε πλημμυρίσει από τους γονείς και τους συμβούλους οι οποίοι απόλαυσαν μια υψηλών προδιαγραφών και το πιο σημαντικό ελληνοπρεπή παράσταση για την 201ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι μαθητές όλων των τάξεων ξεδίπλωσαν τα τάλαντά τους όχι μόνο στην υποκριτική τέχνη, αλλά και στο χορό και στο τραγούδι και κατάφεραν να μεταφέρουν νοερά τους ακροατές στο Ζάλογγο, στον Μωριά, στην Καλαμάτα και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου προ δύο αιώνων οι εξεγερμένοι πρόγονοί τους έγραψαν τις πιο λαμπρές ιστορίες του έθνους μας.

Ήταν από τις ελάχιστες φορές που το ακροατήριο δάκρυσε. Και πώς να μην δακρύσει κανείς όταν βλέπει τις Σουλιώτισσες να χορεύουν τον Χορό του Ζαλόγγου και να πέφτουν η μία μετά την άλλη για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Το αμφιθέατρο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ένα από τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην Αμερική καθώς έχει άριστη ακουστική και σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρεθείς μπορείς να παρακολουθήσεις την παράσταση ακόμη και χωρίς μικρόφωνα.

Στην γιορτή παρέστη και ο μέγας ευεργέτης του σχολείου, ο Χαράλαμπος Γερουλάνος, ο οποίος προ έξι περίπου ετών ανήμερα της εορτής της 28ης Οκτωβρίου προέβη στην πρωτοφανή για τα δεδομένα του Σχολείου «Πλάτων» δωρεά, η οποία άλλαξε στην κυριολεξία τα δεδομένα. Και δεν αρκέστηκε μόνο με την δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά ακολούθησαν και άλλες δωρεές.

Ο κ. Γερουλάνος, τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν μπόρεσε να παραστεί στα εγκαίνια του σχολείου και μετά το πέρας της παράστασης μίλησε με συγκίνηση για το θέαμα που απόλαυσαν και ευχήθηκε επιτυχίες στους μαθητές, στους γονείς και στους δασκάλους.

Ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Φουρνιώτης, αριστερά, και ο ευεργέτης του Ελληνικού Σχολείου “Πλάτων” Χαράλαμπος Γερουλάνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με το θαύμα που συντελέστηκε την τελευταία πενταετία στο Μπρούκλιν και το Σχολείο Πλάτων κατάφερε να αποκτήσει ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία επεσήμανε ότι «το θαύμα δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην δωρεά μου, αλλά στην αγάπη των παιδιών των ιδρυτών και των πρωτοπόρων του σχολείου, τα οποία με την σκληρή εργασία και με την τεχνογνωσία τους κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά μας  – τα όνειρά τους – πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου Βασίλης Ντανάς, συνεχάρη τους μαθητές και τους δασκάλους και τους γονείς που επιμένουν ελληνικά και αγωνίζονται καθημερινή για την διατήρηση και μεταλαμπάδευση της γλώσσας και των παραδόσεων.

Η εν λόγω γιορτή ήταν η πρώτη για την 25η Μαρτίου που διοργανώθηκε στο νεόδμητο σχολείο και συνάμα η πρώτη για τον ίδιο τον διευθυντή, κ. Πέτρο Φουρνιώτη, ο οποίος είναι προνομιούχος, διότι λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τελέστηκαν τα εγκαίνια και ξεκίνησαν τα μαθήματα στις υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των μαθητών του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Πλάτων” του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Φουρνιώτης απέδωσε την επιτυχία της παράστασης στις άοκνες προσπάθειες και στο ταλέντο των δασκάλων και των μαθητών.

Τόσο ο κ. Φουρνιώτης, όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων Θεοδώρα Μαστοράκη εξέφρασαν τις ευχαριστίες για τους εκπαιδευτικούς Σταυρούλα Θεοδωράτου, Κατερίνα Κουλιάνου, Ευαγγελία Μουσουρούλη, Παναγιώτα Κοκόρου, Μαρία Μαρινάκη, Κατερίνα Μπλιάτζα, Ελισάβετ Παπουτσιδάκη, Πάρη Παπαδάτο, Απόστολο Παπαδάτο, Βασίλη Βούλτσο, Αναστασία Πόρου, Γεωργία Κοπάνη, Γιάννη Τουρνικίδη και Δήμητρα Τσάβου.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/ipersigxrono-filiko-pros-ta-atoma-me-idikes-anagkes-kai-to-perivallon-to-sxolio-platon-sto-brooklyn/

Στιγμιότυπο από την παράσταση των μαθητών του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Πλάτων” του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.