ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης – το οποίο εκλέχτηκε από τις υπό αμφισβήτηση εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 το βράδυ της Τετάρτης, 17 Νοεμβρίου 2021 συνεδρίασε στην Λέσχη του Παναθηναϊκού της Νέας Υόρκης, υπό την προεδρία του Τιμολέοντα Κακούρου.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των νέων που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά να εισέλθουν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο για να ξεκινήσουν την δράση και πέντε περίπου ημέρες μετά την συμφωνία των δύο πλευρών με τη Αρχιεπισκοπή για την ανάθεση των ηνίων της παρέλασης στον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδη.

Για τα γεγονότα στο Σταθάκειο

Ο γενικός γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης ενημέρωσε το συμβούλιο ότι η πρωτοβουλία για να απαλλάξουν από τα δεσμά το Σταθάκειο Κέντρο  ελήφθη από τον ίδιο καθώς επίσης τον Γιώργο Ξερακιά, τον Ιωάννη Πηγή και τον Γιώργο Σερέτη, που ανήκουν στη νεολαία του Συμβουλίου, με στόχο την υλοποίηση των αποφάσεων των δύο πρόσφατων γενικών συνελεύσεων για το άνοιγμα και την παράδοση του Σταθάκειου και ότι πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια ενημέρωσαν την Αστυνομία προς αποφυγή επεισοδίων.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ενήργησαν εν αγνοία του προέδρου Τιμολέοντα Κακούρου, του κ. Γιώργου Γεωργόπουλου, Νικολάου Βέλλιου και Ιωάννη Κουταλή, καθώς έχουν μηνυθεί από την αυτοαποκαλούμενη διοίκηση (Governing Board) και ότι δεν ήθελαν να δώσουν λαβές.

Το νέο συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γραμματείας της Ομοσπονδίας.

Η κ. Σπυριδούλα Τσουκαλά ανέγνωσε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι νέοι μετά την αλλαγή των κλειδαριών και την παράδοση αντίγραφων των κλειδιών στον απερχόμενο πρόεδρο κ. Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και η πλειοψηφία των συμβούλων με εξαίρεση τους κ.κ. Κακούρο και τον κ. Γεωργόπουλο ενέκριναν την κίνησή τους και μάλιστα τόνισαν ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει το συμβούλιο χωρίς τον φυσικό του χώρο που είναι το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο και το οποίο πρέπει να είναι ανοιχτό για όλη την ομογένεια».

Ο κ. Τιμολέων Κακούρος ενημέρωσε το συμβούλιο για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με τους δικηγόρους για να αποταθούν στο δικαστήριο για να εισέλθουν στο Σταθάκειο Κέντρο ως νόμιμα εκλεγμένη ηγεσία και συνέστησε στους συμβούλους να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, δύο τουλάχιστον εβδομάδων.

Για την παρέλαση

Ο κ. Τιμολέων Κακούρος ενημέρωσε το συμβούλιο για την τριμερή σύσκεψη που έγινε στην Αρχιεπισκοπή και τόνισε ότι η απόφαση ήταν ξεκάθαρη ότι η Παρέλαση θα είναι υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας και βάσει του Καταστατικού και των κανονισμών της Ομοσπονδίας και ότι το συμβούλιο θα εκλέξει τα άλλα μέλη της Επιτροπής. Μάλιστα ζήτησε από το συμβούλιο να εγκρίνει την ανακοίνωση τύπου που εξέδωσαν το Σάββατο μέσω της οποίας δηλώνουν ότι το κείμενο της ανακοίνωσης της Αρχιεπισκοπής απέχει από τα συμφωνηθέντα.

Ακολούθησε έντονη συζήτηση και μάλιστα η πλειοψηφία των ομιλούντων συνέστησε στον πρόεδρο και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας να μην αποφασίζουν ερήμην του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης.

Όσοι πήραν τον λόγο διεμήνυσαν ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2022 είναι αφιερωμένη στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, ότι η ομογένεια γιορτάζει τα 200 χρόνια της Επανάστασης και ότι αυτή η γιορτή δεν μπορεί να επισκιαστεί από τις άλλες επετείους συμπεριλαμβανομένης και της 100ετίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της AHEPA.

Μετά από πολύωρη συζήτηση το συμβούλιο αποδέχτηκε να παραμείνει ως πρόεδρος ο Τζον Κατσιματίδης και διεμήνυσε ότι τα υπόλοιπα επαφίονται και ανήκουν στην Ομοσπονδία.

Ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη λάβει την άδεια για την διοργάνωση της παρέλασης την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.

Μετά από πολύωρη συζήτηση εξέλεξαν συμπρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως τον Νίκο Μπάρδη, ταμία της παρελάσεως τον κ. Κωνσταντίνος Τσούκαρης με βοηθό τον Δημήτριο Παλιούρα, υπεύθυνη του Λευκώματος την Σοφία Στρουμπάκη με βοηθό τον Γιώργο Ξερακιά, υπεύθυνο του Λαχείου τον Αναστάσιο Καραγκούνη και πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής, την κ. Νομική Καστανά.  

Στο επικείμενο συμβούλιο, όπως ειπώθηκε, θα συμπληρωθούν και οι άλλες επιτροπές και ότι όλες οι επιτροπές – βάσει του Καταστατικού – θα επικυρωθούν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Η αυτοαποκαλούμενη Διοίκηση

Η αυτοαποκαλούμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας (Governing Board), όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη λίγες ώρες μετά την τριμερή συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Οι «Αναμνήσεις» ως όφειλαν προσήλθαν στο Σταθάκειο για να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν διότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της αμφισβητούμενης από τους ίδιους Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνίας, πρότεινε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση όπερ και εγένετο.

Αν και πέρασε μια περίπου εβδομάδα μέχρι και ετούτη την ώρα η αυτοαποκαλούμενη διοίκηση δεν εξέδωσε ανακοίνωση.

Ωστόσο άφησαν να διαρρεύσει ότι ετοιμάζονται για να συγκαλέσουν την πρώτη γενική συνέλευση μετά από πέντε μήνες που η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων αυτοανακηρύχτηκε (Governing Board).  

- Advertisement -

2 COMMENTS

  1. Βλέπουμε νέους; ναι
    Βλέπουμε γυναίκες; ναι
    Βλέπουμε έναν δυναμικό πρόεδρο γνωστό για το ήθος του και με όραμα; ναι
    Θέμα χρόνου είναι λοιπόν να συνεχίσουμε δυναμικά και να πάμε μπροστά !!!

  2. […] Η πλευρά της Πλειοψηφίας των Πρώην Προέδρων δεν είχε προτάσεις για τα βασικά αξιώματα των μελών της Επιτροπής και αποδέχτηκε χωρίς αντιρρήσεις τις επιλογές που έκανε το νέο διοικητικό συμβούλιο στη… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.