Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φιλομηλίου Ηλίας

0
Ο Μητροπολίτης κυρός Ηλίας.

Εκοιμήθη σε ηλικία 85 ετών ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Φιλομηλίου κυρός Ηλίας (Κάτρε) ο οποίος διακονούσε την Αλβανική Επισκοπή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής και του Καναδά υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Όπως αναφέρει η Εκκλησία της Αλβανίας στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, “υπήρξε υποδειγματικός ιεράρχης και άνθρωπος βαθύτατης πίστης που δεν σταμάτησε ποτέ να απαντά στο κάλεσμα της Εκκλησίας για λειτουργία. Η κοίμησή αποτελεί ένα κενό για την Ορθοδοξία στην Αμερική και την Αλβανία καθώς και για όλους τους αδελφούς παγκοσμίως”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε: «Λυπάμαι βαθιά για τον ξαφνικό χαμό του εν Χριστώ αγαπητού μου αδελφού Μητροπολίτου Φιλομηλίου Ηλεία. Ήταν ένας υποδειγματικός ιεράρχης, ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη που δεν έπαψε ποτέ να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Εκκλησίας για υπηρεσία. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Ελληνικού Κολλεγίου Τιμίου Σταυρού όπου αφιέρωσε πολύ χρόνο τελώντας τις ακολουθίες και καθοδηγώντας τους μελλοντικούς κληρικούς της Εκκλησίας μας. Η εκδημία του είναι μια απώλεια για την Ορθοδοξία στην Αμερική. Αιωνία του η μνήμη!».

“Ο Σεβασμιώτατος ήταν άνθρωπος με ισχυρή πίστη στον Χριστό και πραγματική αφοσίωση στην Εκκλησία. Πάντα με αγκάλιαζε με πατρική αγάπη και μου έδινε σοφές συμβουλές. Δεν ήταν μόνο χριστιανός, αλλά και άγιος άνθρωπος. Προσεύχομαι ο Θεός να τον αναπαύσει εν ειρήνη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Αιώνια η μνήμη!”, έγραψε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας.

Ο Ηλίας Κάτρε γεννήθηκε στο Σου Σαντ Μαρί (Sault Ste. Marie) του Μίτσιγκαν των Η.Π.Α. το 1937. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 1961. Το ίδιο έτος νυμφεύθηκε και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος της Αλβανικής ενορίας Βοστώνης (1961-1983) και του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού Λας Βέγκας (1988-2002).

Από το 1983 μέχρι το 1988 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Το 2001 εκοιμήθη η σύζυγός του και στη συνέχεια εκάρη μοναχός.

Στις 10 Μαΐου 2002 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Φιλομηλίου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τις ανάγκες των Αλβανών στις Η.Π.Α.

Στις 3 Οκτωβρίου 2019 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη.

Εκοιμήθη στις 7 Οκτωβρίου 2022.

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.