Εκδηλώσεις στον Άγιο Πέτρο για την Σφαγή της Χίου και την Γενοκτονία (βίντεο)

Ο π. Ιάκωβος Ροδίτης, ενώ ευλογεί την φανουρόπιτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Χιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με την κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ την Κυριακή, 19η Μαΐου 2024 διοργάνωσαν από κοινού με επιτυχία μια σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης.

Πρόκειται για την Κυριακή της AHEPA που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς τιμή της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών, καθώς επίσης για τις εκδηλώσεις μνήμης για  202η επέτειο της Σφαγής της Χίου και την 105η επέτειο της Γενοκτονίας του Ελλήνων του Πόντου.

Οι ομογενείς παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, π. Ιάκωβος Ροδίτης.

Μετά το πέρας της λειτουργίας ο π. Ιάκωβος Ροδίτης ανέγνωσε την εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου για την Κυριακή της AHEPA.

Ο π. Ιάκωβος αναφέρθηκε στο έργο της AHEPA και στην προσφορά της στις κοινότητες και στην Αρχιεπισκοπή, εξήρε την γενναιοδωρία τους και ανακοίνωσε ότι στην επόμενη Θεία Λειτουργία θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς το όνειρο για την τοποθέτηση αγιογραφημένων παραθύρων θα γίνει πραγματικότητα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την επίτευξη αυτού του στόχου θα προχωρήσουν στην αγιογράφηση του ιερού και γενικότερα του ναού.

Οι ομογενείς ενώ παρακολοθούν τα μνημόσυνα για την Σφαγή της Χίου και την 105η επέτειο της Γενοκτονίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής της Θεοδώρας Κολοτούρη, καθώς επίσης και των θυμάτων της Σφαγής της Χίου και της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου προσφέρθηκαν καφές και γλυκά για όλο το εκκλησίασμα. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο ευεργέτης της κοινότητας και κατ΄επέκταση της ομογένειας Στυλιανός Ζερβούδης, οι πρώην πρόεδροι Γεώργιος Αλμυρούδης και Γεώργιος Μαλαφής, η τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Αθηνά Κρομμύδα και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Η πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Κυριακή Καλογερά μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η φετινή εκδήλωση για την Σφαγή της Χίου συνέπεσε με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και αυτό παρείχε την δυνατότητα στους παρισταμένους ν α συνειδητοποιήσουν ότι η Σφαγή της Χίου αποτέλεσε την πρώτη γενοκτονία των Τούρκων εις βάρος των Ελλήνων και σαν να μην έφτανε αυτό επαναλήφθηκε προ 105 ετών με την Γενοκτονία των Ποντίων, με την Μικρασιατική Καταστροφή και προ πενήντα ετών με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων διακρίνονται η πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Κυριακή Καολογερά, ο π. Ιάκωβος Ροδίτης, η Αθηνά Κρομμύδα, ο Νικόλαος Πουλής, ο Στυλιανός Ζερβούδης, η κ. Βασιλεία Μερέου, και Γιώργος Αλμυρούδης.
Ο π. Ιάκωβος Ροδίτης ενώ διαβάζει την εγκύκλιο για την Κυριακή της AHEPA. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα κώλυβα για την Σφαγή της Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.