«Είμαστε όλοι τόσο ευλογημένοι που κατοικούμε σε αυτή τη ‘γη της ελευθερίας», λέει ο Ελπιδοφόρος

1
109
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Τζο Μπάιντεν σε μια πρόσφατη συνάντηση. Φωτογραφία: GOA/J. Mindala

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στην ποιμαντορική εγκύκλιο για την επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας τονίζει πως «είμαστε όλοι τόσο ευλογημένοι που κατοικούμε σε αυτή τη ‘γη της ελευθερίας’, αυτή την ελευθερία που πολλοί υπερασπίστηκαν με προσωπικές θυσίες».

Επισημαίνει ότι «οι Ορθόδοξοι χριστιανοί είμαστε σχετικά λίγοι στην Αμερική, αλλά οφείλουμε να έχουμε μια δυνατή φωνή για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης και της ισότητας, με την υποστήριξη των κατατρεγμένων και των αδικουμένων».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Αινείτε τον Κύριον πάντα τα έθνη, επαινέσατε Αυτόν πάντες οι λαοί! (Ψαλμός 116:1).

Εορτάζοντας με συγγενείς και φίλους την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, ας ευχαριστήσουμε το Θεό για αυτό το θαυμάσιο πολίτευμα της Δημοκρατίας της Αμερικής. Γνωρίζουμε ότι κάθε μορφή διακυβέρνησης έχει ατέλειες, καθώς αυτοί που χειρίζονται τις υποθέσεις του κράτους και νομοθετούν είναι άνθρωποι με ατέλειες και ελαττώματα. Όμως, ας αναθαρρήσουμε γιατί είμαστε μάρτυρες ότι σε αυτή τη χώρα, από τη μία άκρη έως την άλλη, υπάρχει η θέληση να διορθωθούν οι αδικίες του παρελθόντος και να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και διευθέτησής τους. Αυτό είναι το πνεύμα της δημοκρατίας! Αυτό είναι το πνεύμα ενός λαού που αναζητά «μία τελειότερη ένωση»! Αυτό είναι το πνεύμα της Αμερικής!

Τα δώρα αυτά της δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητα και έχουν υποχρεώσεις. Έχουμε χρέος, ως πολίτες αυτής της χώρας, να μετέχουμε στο δημόσιο βίο, ανεξαρτήτως των  προσωπικών μας πολιτικών πεποιθήσεων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανεκτίμητες ηθικές αρχές και αξίες, αλλά αναγνωρίζει απόλυτα το δικαίωμα των άλλων ανθρώπων να διαφωνούν με αυτές.

Ευγνώμονες για τη θρησκευτική ελευθερία όπως αυτή κατοχυρώνεται από τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων, πρέπει και εμείς να παλέψουμε για την αποδοχή του διαφορετικού με πνεύμα αγάπης, ανεξάρτητα αν η διαφορετική άποψη, μειοψηφική η πλειοψηφική, θεωρεί τη δική μας ως λανθασμένη. Διότι είτε όλοι οι Αμερικανοί έχουμε τα ίδια δικαιώματα, είτε δεν υπάρχει ασφαλές δικαίωμα για κανένα μας.

Αγαπητοί μου χριστιανοί, είμαστε όλοι τόσο ευλογημένοι που κατοικούμε σε αυτή τη «γη της ελευθερίας», αυτή την ελευθερία που πολλοί υπερασπίστηκαν με προσωπικές θυσίες. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί είμαστε σχετικά λίγοι στην Αμερική, αλλά οφείλουμε να έχουμε μια δυνατή φωνή για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης και της ισότητας, με την υποστήριξη των κατατρεγμένων και των αδικουμένων. Αυτή είναι η προσφορά μας και η ευχαριστία μας. Όλοι μαζί, ας εργαστούμε να κάνουμε αυτή τη θαυμάσια χώρα έναν τόπο δοξολογίας προς τον Κύριο με λόγια και με έργα.  Έτσι, οι πολίτες του Έθνους μας θα είναι ευτυχισμένοι και ευλογημένοι, όπως μας το επισημαίνει και ο ψαλμωδός: «μακάριος ο λαός ο γινώσκων αλαλαγμόν» (Ψαλμ. 88:16).

Εύχομαι σε όλους μια ευλογημένη ημέρα της 4ης Ιουλίου!

Μετά πατρικής αγάπης εν Χριστώ Ιησού.

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Δεν είμαστε λίγοι Σεβασμιώτατε , είμαστε
  αρκετοί για να κάνουμε θαύματα, το πρόβλημά μας είναι ότι δεν είμαστε μονιασμένοι και δυστυχώς δεν υπάρχει ανάμεσά μας Μέγας
  Αλέξανδρος να μας ενώσει.
  Απόδειξη πως σαν μεμονωμένα άτομα είμαστε
  σχεδόν όλοι καλοντυμένοι…..σαν σύνολο είμαστε
  εντελώς ΓΥΜΝΟΙ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.