ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε οράματα για την ελληνική παιδεία και όρεξη για δουλειά», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με το  Συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία με κύριο θέμα: «Το όραμα της Ελληνικής Παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το συνέδριο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι το πρώτο για τα δεδομένα τουλάχιστον των δύο τελευταίων δεκαετιών που διοργανώνεται με πρωτοβουλία Αρχιεπισκόπου και θα λάβει χώρα το πρωί του Σαββάτου, 9 Νοεμβρίου 2019 στις κτιριακές εγκαταστάσεις της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το συνέδριο ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Όπως είπα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου η ελληνική παιδεία, η ελληνική γλώσσα και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού – γενικότερα – είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της αρχιεπισκοπίας μου.

Στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, στο πρόσφατο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Παρέλαβα ένα γραφείο και μια διεύθυνση ελληνικής παιδείας, η οποία περνούσε μια βαθιά κρίση. Έπρεπε να ξεπεράσει αυτό το γραφείο την κρίση ώστε να ηγηθεί στις προσπάθειες προώθησης της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού στις ΗΠΑ.

Μετά τον διορισμό του Δρα Αναστασίου Κουλαρμάνη, ως νέου διευθυντή της ελληνικής παιδείας, νομίζω είναι καιρός να επιστρατεύσουμε όλους τους παράγοντες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προώθηση της παιδείας μας και νομίζω ότι αυτοί οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί.

Γι’ αυτό σκεφθήκαμε να διοργανώσουμε εδώ στη Νέα Υόρκη ένα συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019, στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ».

Αναφερόμενος στο συνέδριο επεσήμανε ότι «όλοι αυτοί που πραγματικά πιστεύουμε και λαχταρούμε την αναβίωση της ελληνικής παιδείας και την άνθιση της στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συσκεφθούμε για να ανταλλάξουμε ιδέες και να χαράξουμε την πολιτική των επομένων ετών».

«Είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε οράματα, έχουμε διάθεση για δουλειά. Έχουμε καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό για να κάνουμε αυτή τη δουλειά και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε όλοι μαζί. Οι άνθρωποι που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν είναι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν στο μέλλον της ελληνικής παιδείας, δεν πιστεύουν ότι έχει τελειώσει το θέμα αυτό.

Όχι απλά πιστεύουν ότι η ελληνική παιδεία έχει ευοίωνο μέλλον, αλλά έχουν και διάθεση για συμβολή και εργασία προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι έτοιμος να ηγηθώ και να υποστηρίξω όλους αυτούς τους ανθρώπους. Να τους αγκαλιάσω και να τους δώσω λαμπρό πεδίο εργασίας και επιτυχίας.

Υπόσχομαι πως δε θα ξανακλείσουν ελληνικά σχολεία στις ΗΠΑ, αλλά στο εξής θα ανοίγουν καινούργια και επιτυχημένα».

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής για το νέο έτος, όπου το τμήμα παιδείας αποτελεί για μια επί πλέον χρονιά τον φτωχό συγγενή επεσήμανε: «Ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής είναι ίδιος με αυτό που έχω παραλάβει  και καταλαβαίνετε ότι με τη βαθιά οικονομική κρίση την οποία περνάμε δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις σε κανέναν τομέα.

Ο τομέας της ελληνικής παιδείας δεν νομίζω ότι έχει το κύριο πρόβλημα τον προϋπολογισμό, αλλά τη σημασία που δίνουμε».

«Το θέμα δεν είναι πόσο λεφτά ξοδεύουμε, αλλά και πώς τα ξοδεύουμε και πόση σημασία δίνουμε στην εργασία του Γραφείου της Ελληνικής Παιδείας. Ποια πρόσωπα επιλέγουμε και τι οράματα έχουν.

Άρα μιλάμε για μια νέα εποχή και τη νέα εποχή δεν την κάνει ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι θα έρθουν στις 9Νοεμβρίου για να συσκεφθούμε και να αποφασίσουμε για το μέλλον», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Η Ανακοίνωση

Η ανακοίνωση τύπου της Αρχιεπισκοπής για το εν λόγω συνέδριο έχει ως εξής: Ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκαλεί συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία με κύριο θέμα: «Το όραμα της Ελληνικής Παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019, στους χώρους της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Flushing (196-10 Northern Blvd, Flushing, NY 11358), μεταξύ 9:30­­ π.μ. και 4:30 μ.μ. και θα συμμετέχουν ομογενειακοί φορείς, ακαδημαϊκοί,  εκπαιδευτικοί και κληρικοί από όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε από την πρώτη στιγμή το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την πορεία και το μέλλον των Σχολείων μας στην Αμερική. Με τη σύγκληση του Συνεδρίου για την Παιδεία και τα Σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής επιχειρείται, μέσω του διαλόγου και της γόνιμης ανταλλαγής απόψεων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, η κατάληξη σε συμπεράσματα που θα οδηγήσουν σε ένα εκ νέου σχεδιασμό και σε μια από κοινού πορεία για την καλύτερη οργάνωση των Σχολείων μας.

Στο Συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία ο Αρχιεπίσκοπος θα κάνει την εναρκτήρια εισήγηση και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από εκπαιδευτικούς και κληρικούς για τον ρόλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Ελληνική Παιδεία, για την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και για τα Ημερήσια, Απογευματινά και Τσάρτερ σχολεία.

Το Συνέδριο οργανώνει Συντονιστική Επιτροπή που αποτελείται από τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο ως Πρόεδρο, και μέλη τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Παύλο Παλαιστίδη και π. Νικηφόρο Φακινό, τον Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, Διευθυντή Παιδείας, την κ. Αθηνά Κρομμύδα και τον κ. Νίκο Ανδριώτη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.