Ειλικρινής διάλογος για την ψήφο αποδήμων και ζητήματα ιθαγένειας

0
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ειλικρινής με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο διάλογος που είχαν οι ομογενείς με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τους συνεργάτες του για τα θέματα που αφορούν την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους και για τα ζητήματα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας.

Ο διάλογος διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και ο έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής, 19ης Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Στην συνάντηση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, και οι εφημέριοι, π. Γεώργιος Κασάπογλου και π. Νικόλαος Πάρος, ο πρόεδρος της κοινότητας Στέφανος Θωμάτος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, κ. Φώτιος Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λακωνικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, κ. Θεόδωρος Παυλάκος, ο πρώην πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, κ. Χάρης Κάλας.  

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αριστερά και ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο γενικός Πρόξενος, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι απόδημοι προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και κάλεσε τους ομογενείς να σπεύσουν να εγγραφούν. Τόνισε επίσης ότι ακόμη κι αν προκηρυχτούν οι εκλογές η εγγραφή επιβάλλεται γιατί μπορεί να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ή και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι ομογενείς εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους γιατί ο νόμος στερεί το δικαίωμα στην πλειοψηφία των εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της γενέτειρας να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Κι αυτό διότι είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να συγκεντρώσουν τα τεκμήρια για τα δύο χρόνια κατοίκησης στην Ελλάδα.

Ζητήματα Ιθαγένειας

Ο γενικός Πρόξενος διευκρίνισε ότι είναι διαφορετική η διαδικασία καταχώρησης των ληξιαρχικών πράξεων, όπως της γέννησης, του γάμου, του διαζυγίου, θανάτου, από την διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Υπενθύμισε ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτογράφησης είτε απόκτησης της ιθαγένειας είναι η δήλωση όλων των ληξιαρχικών πράξεων στις οικογενειακές μερίδες.

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση του γενικού Προξένου της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έγινε και στην διαδικασία ανανέωσης διαβατηρίων και ο γενικός Πρόξενος κάλεσε τους ομογενείς να μεριμνήσουν τουλάχιστον έξι μήνες πριν την λήξη του διαβατηρίου.

Η επικοινωνία με το Προξενείο, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου πρέπει να γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εντός 7 με 10 ημερών οι ενδιαφερόμενοι θα λαμβάνουν απαντήσεις τόσο για τα προαναφερόμενα θέματα, όσο και για άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα πληρεξούσια και τα άλλα έγγραφα.

Αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την λήψη των δικαιολογητικών μέχρι και την ημερομηνία του ραντεβού ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι για την ανανέωση διαβατηρίων ή άλλων ληξιαρχικών πράξεων μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Αυτό, όπως επεσήμανε, οφείλεται στο γεγονός ότι με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να διεκπεραιώσουν 11 ραντεβού την ημέρα.

Όσον αφορά τα ραντεβού για θέματα ιθαγένειας απαιτείται ένας περίπου χρόνος, λόγω του μεγάλου όγκους των αιτήσεων.  

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος; Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τον διάλογο με τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.