ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η τελετή του αγιασμού και των εγκαινίων του κοινοτικού κέντρου της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπυλον του Λονγκ Αϊλαντ που έλαβε χώρα την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, παραμονή της εορτής του πολιούχου και προστάτη της κοινότητας.

Ο λαμπερός ήλιος καθιστούσε ακόμη πιο λαμπερά τα πρόσωπα του ιερατικού προϊσταμένου, π. Δημητρίου Καζάκη, των μελών της επιτροπής κτιρίου, του κοινοτικού συμβουλίου, των μελών, των φίλων και των υποστηρικτών της κοινότητας που ακριβώς μετά από τρία χρόνια συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο για να γιορτάσουν το δεύτερο μεγάλο θαύμα που συντέλεσαν τα έξι περίπου χρόνια που ακολούθησαν από την πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2015 που κατέστρεψε το ναό.

Η τελετή θεμελίωσης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και τη ώρα της τελετής άρχισαν να πέφτουν μερικές νυφάδες χιονιού, ενώ στην τελετή των εγκαινίων υπήρξε ηλιοφάνεια και οι θερμές ακτίνες του ηλίου πύρωναν τις καρδιές όλων όσων συνέβαλαν και συντέλεσαν το θαύμα.

Το κοινοτικό Κέντρο είναι τριώροφο και θα λειτουργεί ως πολυχώρος, ως γυμναστήριο και συνάμα ως αίθουσα εκδηλώσεων, καθώς επίσης και ως σχολείο και το πιο σημαντικό θα δώσει στην εν λόγω κοινότητα την δυνατότητα να αναβαθμίσει όλα της τα προηγμένα προγράμματα συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των πολιτιστικών, των αθλητικών και των φιλανθρωπικών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου, π. Δημητρίου Καζάκη και του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου, του αρχιδιακόνου Διονυσίου Παπίρη και διακόνου Μιχαήλ Γιαβρή. Συνεχίστηκαν με τον αγιασμό και τα εγκαίνια του κοινοτικού Κέντρου και ολοκληρώθηκαν με το εορταστικό γεύμα στη νεόδμητη κοινοτική αίθουσα.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο πρόεδρος  της κομητείας Σάφολκ, Steve Bellone, ο προϊστάμενος του Μπάμπυλον, Rich Schaffer,  οι  νομοθέτες Kevin McCaffrey και Terence  McSweeney, που επέδωσαν διακηρύξεις στην κοινότητα, καθώς και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νικολάου, ενός ζωντανού αγίου που ήταν αφιερωμένος στην αγάπη και την υπηρεσία στον συνάνθρωπο. Ανέφερε ότι ο Αγιος Νικόλαος είναι θαυματουργός και ότι ενέπνευσε την κοινότητα να φτιάξουν μια πολύ ωραία κοινότητα, μια πολύ ωραία εκκλησία.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη δοκιμασία λόγω της πυρκαγιάς και μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν το βάλατε όμως κάτω. Δεν υποχωρήσατε, αλλά μαζί με τον Άγιο Νικόλαο που είναι ένας ζωντανός άγιος, έγινε αυτό το θαύμα. Είστε άνθρωποι που αγαπάτε τον Θεό και σέβεστε την Εκκλησία και με την πίστη σας ξαναχτίσατε όχι μόνο την εκκλησία σας, αλλά και το κοινοτικό κέντρο που σε λίγο θα εγκαινιάσουμε», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την προσφορά του ιερατικού προϊστάμενου, π. Δημητρίου Καζάκη και του απένειμε το οφίκιο του οικονόμου. Πρόκειται για το ανώτατο οφίκιο που απονέμεται σε έγγαμους ιερείς. Παράλληλα του επέδωσε και τον Σταυρό της Αγίας Σοφίας που έχει φιλοτεχνηθεί στην Κωνσταντινούπολη, και συνέστησε σε όλους να μην ξεχνούν ότι ο ναός που μετατράπηκε πέρυσι σε τζαμί είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον π. Δημήτριο Καζάκη και την νεότερη γενιά της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Ουεστ Μπάμπιλον της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Δημήτριος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και εστίασε την προσοχή του στην ανέγερση του κοινοτικού κέντρου που περιλαμβάνει και γυμναστήριο – ένα όνειρο χρόνων της κοινότητας που υλοποιήθηκε εν μέσω της πανδημίας – και ολοκληρώθηκε «με τις προσευχές σας, με την ευλογία του Θεού και τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου και επιτρέπει τώρα στην κοινότητα να  διευρύνει τις  διακονίες και ιδιαίτερα να φέρει κοντά της τα παιδιά».

«Με τη σκληρή δουλειά και την υπομονή, τη συνεχή υποστήριξη από την πόλη του Μπάμπυλον και την ευλογία σας, Σεβασμιότατε,  τα καταφέραμε και συνεχίζουμε το έργο μας», επεσήμανε ο π. Καζάκης και κάλεσε κοντά του τον Χάρυ Χάνσεν και τα μέλη της Επιτροπής Κτιρίου που εργάστηκαν σκληρά για να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα, χάρη και στις γενναίες δωρεές των ενοριτών. Ευχαρίστησε επίσης τον πρώην πρόεδρο Κυριάκο Σάββα, τον Πήτερ Στεργάκο, την Μαίρη Στεργάκου, την Γαλήνη Shams, την Χρυσούλα Θεοδώρου και όλη τη Φιλόπτωχο για την προετοιμασία του γεύματος που ακολούθησε τα εγκαίνια του νέου κοινοτικού κτηρίου, καθώς και την επίσης  πρώην πρόεδρο δρα Λεβάντα Μάθιους και την Ανθούλα Πατσαλού για τον στολισμό της αίθουσας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο π. Δημήτριος Καζάκης, ο π. Νεκτάριος Παπαζαδειρόπουλος και οι ηγέτες του Μπάμπυλον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Κομητείας Σάφοκλ  κ. Steve Bellone εξέφρασε την ικανοποίησή του που συμμετέχει στα εγκαίνια του κοινοτικού κέντρου και εξήρε την αποφασιστικότητα, την επιμονή και την υπομονή των στελεχών και των μελών της κοινότητας και του ιδίου του π. Δημητρίου Καζάκη να χτίσουν εκ θεμελίων κοινοτικό κέντρο.

Ο εορταστικές εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του ναού ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου και το καθιερωμένο γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου.

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό του νέου κοινοτικού κέντρου του Αγίου Νικολάου στο Μπάμπυλον του Λονγκ ΆΪλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος με τον οικονόμο, π. Δημήτριο Καζάκη, την πρεσβυτέρα Άννα και τα παιδιά τους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Αριστερά οι εκπρόσωποι του Μπάμπυλον, ενώ δεξιά η επιτροπή ανέγερσης του κοινοτικού κέντρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Δημήτριος Καζάκης ενώ εκφράζει την ευγνωμοσύνη για την Επιτροπή Κτιρίου του Αγίου Νικολάου στο Μπάμπυλον, καθώς επίσης ακι ο αρχιδάκονος Διονύσιος Παπίρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ απονέμει το οφίκιο του οικονόμου στον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Μπάμπυλον, π. Δημήτριο Καζάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπυλον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρωτοψάλτης Γεώργιος Σωτηρόπουλος στο αναλόγιο του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπιλον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπιλον του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.