ΧΙΟΣ. Εγκάρδια και αδελφική η υποδοχή που επεφύλαξε το μεσημέρι του Σαββάτου, 3 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ.  Μάρκος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Χίου, αμέσως μετά την άφιξή του στην Μυροβόλο Χίο.

Ο Αρχιεπίσκοπος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», επισκέπτεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά την Χίο προκειμένου να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο, την μητέρα του Νάντια και τους ομογενείς ιερείς που τον συνόδευσαν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη του για την Χίου και ως ποιμένας των Χιωτών της Αμερικής.

Ο κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον οικοδεσπότη για το έργο που επιτελεί και για την αγάπη του για την ομογένεια και αποκάλυψε ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε μετά την προηγούμενη επίσκεψη προέκυψε ότι έλκει την καταγωγή του από το Βίκυ Χίου και αποκάλεσε τον συνομιλητή του πνευματικό ηγέτη όλων των Χιωτών.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην 100ή επέτειο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του δώρισε ένα εγκόλπιο με την εικόνα του Σπορέα, το οποίο φιλοτεχνήθηκε για την εν λόγω επέτειο και το οποίο σηματοδοτεί ο σπόρος που ρίχτηκε προ 100 ετών έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει καρπούς στον αιώνα τον άπαντα.

Ο κ. Μάρκος δώρισε στον κ. Ελπιδοφόρο ένα επιγονάτιο με την εικόνα της Παναγίας καθώς επίσης και το κομμάτι της πίττας της Βιβλιοθήκης της Μητροπόλεως Χίου το οποίο έπεσε στον κ. Ελπιδοφόρο, ως επιτίμου προέδρου της Βιβλιοθήκης και το οποίο το φύλαξαν για οκτώ ολόκληρους μήνες στην κατάψυξη και απετέλεσε την πρώτη από μια σειρά εκπλήξεως που επιφυλάσσουν στον κ. Ελπιδοφόρο οι Χιώτες.

Στιγμιότυπο από την υποοχή του κ. Ελπιδοφόρου στον Διεθνή Αερολιμένα “Όμηρος” της Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Παράλληλα δώρισε την εικόνα της Παναγίας στην κ. Νάντια Λαμπρυνιάδη, την μητέρα του κ. Ελπιδοφόρου και αναφέρθηκε στον ρόλο και της δικής του – της αείμνηστης πλέον – μητέρας και έδειξε την φωτογραφία της, ακριβώς δίπλα στην εικόνα της Παναγίας.

Το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Ελπιδοφόρος και οι ιερείς που τον υποδέχτηκαν, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, π. Δημήτριος Αντόκας, π. Δαμασκηνός Γκανάς, π. Γεδεών Βαρύτιμος και ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης παρακάθησαν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή τους στο εστιατόριο «Στου Γιώργου» στην Ευρετή το ζεύγος των Στυλιανού και Αγγελικής Ζερβούδη.

Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του κ. Ελπιδοφόρου, στην Χίο, συνεχίστηκε σήμερα με την Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Καλλιμασιά και με την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Χίων Πατριαρχών επίσης στην Καλλιμασιά.

Σε πρώτο πλάνο διακτίνονται οι Δημήτριος Μουτάφης, Μιχάλης Κουλουρούδης, Παντελής Μπουρνιάς και Σάββας Τσίβικος, ενώ υποδέχονται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο στο Αεροδρόμιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Χίος, ως γνωστόν,  είναι γενέτειρα τριών Οικουμενικών Πατριαρχών και συγκεκριμένα του Ιωακείμ του Β ́ [Κοκκώδης] (1860-1863, με δεύτερη πατριαρχεία 1873-1878), του Ιωακείμ ο Δ ́ [Κρουσουλούδης] (1884-1886) και του Κωνσταντίνου του Ε ́ [Βαλιάδης] (1897-1901).

Το βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμή του η Αγγελική Φράγκου και άλλοι εφοπλιστές.  

Αύριο, Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022, θα παραστεί στην ειδική τελετή αναγόρευσής του ως επιτίμου Διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόροας με τον π. Δαμασκηνό Γκανά και τον π. Δημήτριο Αντόκα σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου στην Χίο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Το πρωί της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από ομογενείς, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού Αιγαίου στο Αίπος της Χίου.

Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα των επισκέψεων της Τρίτης κατέχει το γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του Αρχιεπισκόπου η ‘Ενωση Ομογενών Χίου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Ελπιδοφόρος θα χοροστατήσει του Αγιασμού του ολοκαίνουργου λεωφορείου για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το οποίο συγχρηματοδότησαν οι ομογενείς της Αμερικής και ειδικά η Χιακή Ομοσπονδία και το οποίο δώρισαν στο Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ίωνες».

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρου στην Μητρόπολη Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρου στην Μητρόπολη Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος, αριστερά και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος με την μητέρα του Νάντια και ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στην Μητρόπολη Χίου και την συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Χίου, κ. Μάρκο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Το Περιβόλι ένα από τα φημισμένα κέντρα του Κάμπου Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά διακρίνονται οι: Ευάγγελος και Αθηνά Ζερβούδη, Αριστοτέλης Ζερβούδης με τον γιο του Παναγιώτη, Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά διακρίνονται οι Μιχάλης Κουλουρούδης, Γεράσιμος Αθανασάτος, Νάντια Λαμπρυνιάδη, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Στυλιανός Ζερβούδης και Δημήτριος Μουτάφης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
- Advertisement -

3 COMMENTS

 1. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί όλο το πρόγραμμα,
  αλλά με αυτά που είδα και διάβασα,
  διαπίστωσα πως η υποδοχή που του επεφύλαξαν
  κατά την αφιξή του στο αεροδρόμιο ήταν
  αποκαρδιωτική , μόνο μια χούφτα ετερόφωτων
  χιωτοαμερικανών , τον υπεδέχθησαν, φανερή
  ήταν η αποχή των τοπικών αρχών και αυτό λέγει
  πολλά. Κατά τα άλλα , αντιλαμβάνομαι πως οι
  Οικοδεσπότες…. των διαφόρων γευμάτων και
  δείπνων , θα του παράσχουν χλιδάτα εδέσματα σε
  μέρες που οι πλείστοι των συνανθρώπων μας
  έχουν ανάγκη και το ένα ευρώ ακόμη.Ίσως
  κάποιοι περίεργοι πολίτες που δεν γνωρίζουν τι
  κουμάσι είναι να τον πλαισιώσουν στις διάφορες
  επισκέψεις του από περιέργεια.

 2. Συνέχεια επισκέψεως Ελπιδοφόρου εις την
  μαρτυρική Χίον.
  Δεν θέλω να πιστεύω αυτό με το οποίον
  κάποιοι μας χαρακτηρίζουν “ κουκοχιώτες”.
  Όμως με τα μεγάλης μου λύπης διαπίστωσα
  πως κανένας από αυτούς που οργάνωσαν την
  επίσκεψή του στη Χίο δεν είχε ιδέα να προγραμματίσουν και μια επίσκεψή του στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά όπου ευρίσκονται τα
  οστά χιλιάδων σφαγιασθέντων αδελφών μας κατά
  την αποτρόπαια σφαγήν της Χίου από τους Τούρκους και να κάνει ένα τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών αυτών, εκτός και εάν του
  το προέχει αν και το αρνήθηκε αποδεικνύοντας
  για μια ακόμη φορά πόσο πιστό Τουρκόπουλο είναι και πόσο πιστά υπηρετεί τον Αφέντη Τούρκο
  και τον οποίον δεν επιθυμεί να δισαρεστήσει.
  Εύχομαι να πάει και να με διαψεύσει.

  • Αντί του προέχει που το διαβολάκι… έγραψε λάθος
   το σωστό είναι επρότεινε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.