Εγκαίνια έκθεσης «The Superdot» του Φίλιππου Τσιάρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

0
Από αριστερά διακρίνονται ο διακεκριμένος ζωγράφος Φίλιππος Τσιάρας, ο Έρνι Ανάστος και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντάξια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ομογενή Φίλιππου Τσιάρα (Philip Tsiaras) και των παραδόσεων του Σπιτιού της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ήταν η τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής «Superdot» η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 13ης Απριλίου 2022 στον πολυχώρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Τόσο η έκθεση αυτή καθ’ εαυτή, όσο και οι ομιλίες του Φίλιππου Τσιάρα, του Έρνι Ανάστου, της Βάλερι Μαζαράκη και του γενικού Προξένου, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα κέντρισαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς επίσης και των προσκεκλημένων που στην κυριολεξία είχαν κατακλείσει τον πολυχώρο.

Ο Philip Tsiaras, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου είναι πολυσχιδής δημιουργός, ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτης και ποιητής, ένας διεθνούς εμβέλειας εικαστικός καλλιτέχνης με ελληνική καταγωγή που ζει και δημιουργεί στην Νέα Υόρκη. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 εκθέσεις και έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, όπως το American Academy Award for Poetry.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες του Φίλιππου Τσιάρα, του Έρνι Ανάστου και του οικοδεσπότη, Δρα. Κωνσταντίνου Κούτρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Τα έργα του Philip Tsiaras αποτελούν τμήμα συλλογών έργων τέχνης πολλών επιφανών Μουσείων, όπως το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, αλλά και ιδιωτικών συλλογών.

Η αναδρομική Έκθεση «The Superdot», που χρησιμοποιεί την τεχνική της τελείας-κουκκίδας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και περιλαμβάνει πορτραίτα επιφανών πολιτικών και καλλιτεχνών, όπως του Winston Churchill, της Βασίλισσας της Αγγλίας και του Πρίγκηπα Φίλιππου, της Μαρίας Κάλλας, της Frida Kahlo, του Salvador Dali και των αστέρων της μουσικής, David Bowie, Jimi Hendrix, and Prince. Το κάθε έργο είναι φτιαγμένο από εκατομμύρια κουκίδες /τελείες.

Τα έργα της έκθεσης του Φίλιππου Τσιάρα τα οποία εκτίθενται στον πολιτιστικό χώρο του Γενικού Προξενείου Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο Γενικός Πρόξενος, κος Κων/νος Κούτρας, καλωσόρισε τον καλλιτέχνη και παρουσίασε συνοπτικά την καλλιτεχνική του διαδρομή. Στην συνέχεια, η αρχιτέκτονας Valeria Mazarakis αναφέρθηκε στη γνωριμία της  με τον καλλιτέχνη εν μέσω της πανδημίας, και στην καλλιτεχνική του πορεία, τονίζοντας ότι πάνω από όλα ο Philip Tsiaras είναι ένας επιδέξιος αφηγητής, που μέσω των έργων του καλεί τον θεατή να συμμετάσχει στην κάθε ιστορία, χρησιμοποιώντας παγκόσμια σύμβολα της ζωής. 

Κεντρικός παρουσιαστής των εγκαινίων της έκθεσης, ήταν ο πολυβραβευμένος με πάνω από 30 βραβεία EMMY, Ελληνοαμερικανός τηλεοπτικός παρουσιαστής, Ernie Anastos, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως παραστατικό τρόπο στη μακρόχρονη φιλία του με τον Philip Tsiaras και την στενά συνδεδεμένη πορεία τους από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, αφηγούμενος τις συγκινητικές κοινές τους εμπειρίες, από την Ελληνική Ομογένεια του New Hampshire.

Τα έργα της έκθεσης του Φίλιππου Τσιάρα τα οποία εκτίθενται στον πολιτιστικό χώρο του Γενικού Προξενείου Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο Philip Tsiaras – όπως επεσήμανε η κα Mazarakis – αποκαλείται ως ο Έλληνας Warhol, λόγω των προσωπογραφιών του Warhol που έχει κάνει και θεωρείται ο σημαντικότερος Έλληνας ομογενής καλλιτέχνης της γενιάς του, καθώς υπάρχουν σταθερά στα έργα του αναφορές στη ελληνικότητά του.

Από το μοτίβο αυτό, δεν ξεφεύγει και η Έκθεση “The Superdot” η οποία αποτελεί χαρακτηριστική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη, με κύρια χαρακτηριστικό την απόδοση νοήματος σε ήδη υπερεκτεθειμένες διάσημες εικόνες. Αυτή η τεχνική του πουαντιγισμού (pointillism) μιμείται το φως και το χρώμα και απαιτεί από τον καλλιτέχνη πολύ προσεκτική τοποθέτηση των κουκίδων, τεχνική που ο Philip Tsiaras έχει εξελίξει σε τέτοιο επίπεδο, που τα έργα του υπερβαίνουν το μέσο και συνδιαλέγονται απευθείας με τον θεατή, έτοιμα να μοιραστούν την ιστορία τους.

Σημειώνεται ότι η Έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως την 13η Μαΐου, από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις εργάσιμες ώρες τις ώρες (9:00-14:30).

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.