Δριμύ κατηγορώ Μιχάλη Ταννούση και Νικόλ Μαλλιωτάκη για την Αγία Σοφία

0
Από αριστερά οι Μιχάλης Ταννούσης, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υποψήφια ομοσπονδιακή βουλευτής της 11ης Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη και ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής της 64ης εκλογικής περιφέρειας του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ, Μιχάλης Ταννούσης μέσω μιας κοινής ανακοίνωσης κατακεραυνώνουν την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι δύο υποψήφιοι στις προκριματικές εκλογές του περασμένου μήνα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» κέρδισαν το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και θεωρούνται ανερχόμενοι πολιτικοί αστέρες.

Οι κ.κ. Ταννούσης και Μαλλιωτάκη καταδικάζουν την απόφαση του Ερντογάν,  διότι όπως αναφέρουν αποκλείει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον Κόσμο να προσέρχονται στην Αγία Σοφία, η οποία διαθέτει ιστορικά, πολιτισμικά και συμβολικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν μνημείο που απευθύνεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, με δεδομένη και την σφραγίδα της UNESCO.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη και ο Μιχάλης Ταννούσης πλαισιωμένοι από τους Joe Borelli, (αριστερά) και Michael Reilly. Φωτογραφία: Facebook της Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Η κ. Μαλλιωτάκη η οποία είναι και μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Ελληνισμού ανέφερε: «Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και της μοναδικής ιστορίας της ως ελληνορθόδοξου χριστιανικού πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού, Ρωμαιοκαθολικού Καθεδρικού Ναού και οθωμανικού τζαμιού. Πρέπει να παραμείνει έτσι ώστε να την απολαμβάνουν όλες οι θρησκείες και όλος ο κόσμος».

Ο κ. Μιχάλης Ταννούσης, ο οποίος μεγάλωσε με τις αφηγήσεις των γονέων και παππούδων του για τις θηριωδίες του Αττίλα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή, η οποία τους οδήγησε στην προσφυγιά, καυτηρίασε την στάση της Τουρκίας και του προέδρου της Ερντογάν που χειρίζονται το θέμα της Αγίας Σοφίας σαν να πρόκειται περί εσωτερικού θέματος της Τουρκίας και διαμηνύει ότι «η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ανήκει σε ολόκληρο τον Κόσμο, παρότι σήμερα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος».

«Η απόφαση του προέδρου Ερντογάν να αναιρέσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου είναι ασυνήθιστη και αποδεικνύει την αδιαφορία του για την πίστη εκατομμυρίων ατόμων σε πολλά διαφορετικά υπόβαθρα. Ενώ η Αγία Σοφία μπορεί να βρίσκεται στο τουρκικό έδαφος, ανήκει στον Κόσμο. Δεδομένου ότι πολλά έθνη αντιμετωπίζουν σήμερα μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση υγείας, είναι καιρός για ανθρώπους όλων των θρησκειών να ενωθούν, να μην διαιρεθούν», πρόσθεσε ο κ. Ταννούσης, ο οποίος εάν και εφόσον εκλεγεί θα είναι ο πρώτος κυπριακής καταγωγής νομοθέτης στο Άλμπανι.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.