ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η απόφαση των αρμοδίων αρχών για το κλείσιμο του γραφείου των ΕΛΤΑ της Βολισσού έχει προκαλέσει την αναστάτωση και την άμεση αντίδραση των Βορειοχωριτών Χίου της Αμερικής.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίον «Αγία Μαρκέλλα» και ο πρόεδρός του Δημήτρης Μουτάφης μέσω μιας επιστολής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, του αιρετούς αντιπροσώπους της Χίου και την κυβέρνηση εξέφρασαν την αγωνία για το μέλλον της Βολισσού και των υπολοίπων χωριών της περιοχής τους.

Το κλείσιμο των ΕΛΤΑ της Βολισσού, όπως αναφέρουν, θα συμβάλλει στον μαρασμό του τόπου και συνάμα θα υποχρεώσει όσους φυλάσσουν Θερμοπύλες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην ξενιτιά.

Παράλληλα τονίζουν ότι «η ταχυδρομική εξυπηρέτηση σε καφενεία, μαγαζιά κ. λ. π. θα οδηγήσει σε τριτοκοσμικές συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών».

Από αριστερά διακρίνονται ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, Απόστολος Κομπίτσης, ο π. Βασίλειος Λούρος, ενώ δωρίζει στον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο την ποιμαντορική ράβδο, ο Δημήτρης Μουτάφης και ο άρχοντες Σταύρος Χαβιάρας και Στυλιανός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας που φέρει την υπογραφή του προέδρου Δημήτρη Μουτάφη:

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο Σύλλογος μας Πελιναίον Χίου Αγία Μαρκέλλα ιδρύθηκε το 1950. Ένας από τους σκοπούς ήταν και είναι να υπάρχει μία κεντρική φωνή αυτών που ξενιτεύτηκαν καθώς και η στήριξη των χωριών που αφήσαμε πίσω μας για να προσφέρουμε από το υστέρημα μας στην αρχή και από το περίσσευμα μας αργότερα μια μικρή καλυτέρευση στο επίπεδο της ζωής τους.

Ο Σύλλογος μας αντιπροσωπεύει τα 25 χωρία της Βορείου Χίου. Στο ιδιόκτητο κτήμα μας με την εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας έχουμε φιλοξενήσει κατά καιρούς τους Αρχιεπισκόπους Αμερικής κ.κ. Ιάκωβο, κ.κ. Δημήτριο, κ.κ. Ελπιδοφόρο, τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Μάρκο, Επισκόπους, και όλους τους τοπικούς πολιτικούς που έχουν περάσει από την Νέα Υόρκη.

Δεν έχουμε ξαναγράψει επιστολή για να παραπονεθούμε. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά το Ελληνικό κράτος μας έχει απογοητεύσει. Μπορεί να μας χωρίζει μία τεράστια απόσταση, αλλά παρ’ όλα αυτά καθημερινά η σκέψη μας, η καρδιά μας, η έγνοια μας και το μυαλό μας βρίσκονται στον τόπο που καταγόμαστε, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Πλημμυρίζουμε από χαρά κάθε φορά που ο τόπος μας προοδεύει. Πονάμε κάθε φορά που ο τόπος μας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα.

Τις τελευταίες μέρες πληγωθήκαμε από μια δυσάρεστη πληροφορία που έφθασε από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, ότι κλείνει το Ταχυδρομείο της Βολισσού.

Αμέσως σκεφτήκαμε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι μας σ’ αυτή την περιοχή, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους είναι υπερήλικες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αδύνατον να μπορούν να μεταβαίνουν στην πόλη της Χίου ή στα Καρδάμυλα για να εξυπηρετηθούν από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Η επείγουσα αλληλογραφία θα καθυστερεί εξωφρενικά, ενώ θα υπάρχει κίνδυνος απώλειας επιστολών δεμάτων κ. λ. π., όταν δεν βρίσκεται επιτόπου ο παραλήπτης, κατά την ώρα άφιξης του ταχυδρομικού διανομέα.

Οι συνταξιούχοι θα υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους.

Οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, αφού δεν θα λειτουργεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η ταχυδρομική εξυπηρέτηση σε καφενεία, μαγαζιά κ. λ. π. θα οδηγήσει σε τριτοκοσμικές συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών, στην εποχή της ηλεκτρονικής λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η διάθεση ενός μόνο αγροτικού διανομέα για ολόκληρη τη Βόρεια Χίο είναι εντελώς αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης γεωγραφικά περιοχής.

Η διακοπή της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Γραφείου Βολισσού και η ένταξή του στο Ταχυδρομείο των Καρδαμύλων, το οποίο θα διαθέτει μόνο έναν υπάλληλο, θα προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση και της Βορειοδυτικής Χίου.

Θεωρούμε ότι αν υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση τα Βορειόχωρα θα κάνουν ένα ακόμη βήμα προς τον οριστικό μαρασμό τους.

Σας απευθύνουμε έκκληση να μην δυσκολέψετε τη ζωή αυτών των ανθρώπων που «φυλάνε Θερμοπύλες» σε μια απομονωμένη περιοχή. Μην τους αναγκάσετε να εγκαταλείψουν τη γη τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλα μέρη, γιατί και μας οι τραγικές συνθήκες της ζωής και η αδυναμία επιβίωσης ήταν που μας ανάγκασαν να ξενιτευτούμε.

Σας θερμοπαρακαλούμε να κάνετε ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει ανοικτό το Ταχυδρομείο της Βολισσού, για το καλό της περιοχής που όλοι μας πρέπει να αγαπάμε και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

 Με εκτίμηση,  το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου  και ο Πρόεδρος Δημήτρης Μούταφης

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.