ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ την Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, διοργάνωσε μια σειρά λαμπρών εκδηλώσεων για την 201η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και εξέπεμψαν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του σχολείου και της ίδιας της ομογένειας.

Το εν λόγω σχολείο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», είναι το αρχαιότερο ημερήσιο ελληνοαμερικανικό σχολείο στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης και το δεύτερο σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Ιδρύθηκε το 1912 και εφέτος θα εορτάσει την 110η επέτειο της ιδρύσεώς του.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειος Λούρος, κληθείς από τις «Αναμνήσεις» να σχολιάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου εξέφρασε την ικανοποίησή του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ήταν ενθουσιώδεις και αντανακλούν το γενικότερο πνεύμα της αναγέννησης που στην κυριολεξία έχει κυριεύσει την κοινότητα».

Οι μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ, ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν ολοήμερες και ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία που τέλεσε ο π. Βασίλειο Λούρος και την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς. Ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στην διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής παλιγγενεσίας και διεμήνυσε ότι τα ιδεώδη των προγόνων μας για ελευθερία, δημοκρατία πρόοδο και ευημερία έχουν διαχρονικό χαρακτήρα και έχουν εμπνεύσει πολλούς λαούς ανά την υφήλιο και ότι είναι ακόμη πιο επίκαιρα στις ημέρες μας.

Εκτενή αναφορά ο π. Βασίλειος έκανε και στην εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου για την διπλή εορτή και την ανέγνωσε και στις δύο γλώσσες.

Ένας μαθητές φορεμένος με την παραδοσιακή ενδυμασία. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.

Στην συνέχεια οι μαθητές εισήλθαν στο Γυμναστήριο του Σχολείου, όπου τα καλλιτεχνικά δρώμενα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το θεατρικό για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, το οποίο παρουσίασαν οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την παρέλαση όλων των τάξεων περιμετρικά του σχολείου και της κοινότητας. Οι σχολικές ενδυμασίες σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές ενδυμασίες που φορούσαν οι ηθοποιοί σε συνδυασμό με τις γαλανόλευκες προκάλεσαν το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής και των οδηγών.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Λούρος ενώ τελεί την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιγμότυπο από την Δοξολογία για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιγμιότυπο από την παράσταση για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιγμιότυπο από την παρέλαση. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιγμιότυπο από την παρέλαση. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο π΄. Βασίλειος Λούρος ενώ παρελαύνει με τους μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Οι μαθητές στα σκαλιά του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιιγμιότυπο από την παρέλαση. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
Στιγμιότυπο από την παράσταση για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Φωτογραφία: Face Book κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.