Δώδεκα Ελληνοαμερικανοί νομοθέτες στο πλευρό του Καστελόριζου και υπέρ της ΑΟΖ

0
339
Οι ομογενείς νομοθέτες οι οποίοι έστειλαν επιστολές στον αντιδήμαρχο Καστελορίζου και στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Έντεκα εκλεγμένοι ομογενείς πολιτειακοί βουλευτές και γερουσιαστές και ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ Μιχάλης Ταννούσης απέστειλαν επιστολές στον αντιδήμαρχο Καστελόριζου Στράτο Αμύγδαλο και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο μέσω των οποίων εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση και κατακεραυνώνουν την τουρκική προκλητικότητα.

Πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόντ Άιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης και ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ Στέφανος Πάππας, οι οποίοι μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τους σαράντα περίπου ομογενείς πολιτειακούς βουλευτές και γερουσιαστές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησαν την άμεση κινητοποίησή τους, αφ’ ενός μεν για την ενημέρωση των Αμερικανών συναδέλφων τους για την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αφ ετέρου δε για τις συνεχείς παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της γενέτειρας.

Ο Λεωνίδας Ραπτάκης κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ έχουν εκλεγεί πενήντα περίπου νομοθέτες οι οποίοι εκλέγονται σε 17 διαφορετικές πολιτείες.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ ΆΪλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πέντε από αυτούς είναι ομοσπονδιακοί βουλευτές και συγκεκριμένα οι Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους, Γκας Μπιλιράκης, Τσάρλι Κριστ και Κρις Πάππας, δύο είναι αντικυβερνήτες και συγκεκριμένα η Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη στην Καλιφόρνια και η Susan Bysiewicz στο Κονέκτικατ, o γραμματέας της πολιτείας του Βέρμοντ Τζιμ Κόντος, καθώς επίσης δέκα πολιτειακοί γερουσιαστές και τριάντα πολιτειακοί βουλευτές.

Ο κ. Ραπτάκης επεσήμανε ότι υπάρχουν δεκάδες άλλοι αιρετοί σε διάφορα αξιώματα των κομητειών, εισαγγελείς, δικαστές και δημοτικοί σύμβουλοι και τόνισε ότι στην εν λόγω πρωτοβουλία είχε στόχο την κινητοποίηση μόνο των πολιτειακών βουλευτών και γερουσιαστών.

Μερικοί εξ αυτών συνυπόγραψαν το αρχικό κείμενο ενώ άλλοι συνέταξαν δικά τους στο ίδιο πνεύμα με το αρχικό.

«Η εδαφική ακεραιότητα του νησιού σας αξίζει να προστατευθεί, ειδικά τώρα που οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης επιδιώκουν μόνο να φέρουν συγκρούσεις και αστάθεια στην περιοχή… Αγνοώντας τα αυτά, το καθεστώς Ερντογάν κινδυνεύει να αναγνωριστεί ως οντότητα ανομίας, ως κράτος παρίας που σκόπιμα ξεκινά δράσεις που είναι απόλυτα αχρείαστες και προκλητικές», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή.

Οι ομογενείς νομοθέτες τάσσονται υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με την αμερικανική κυβέρνηση και την διεθνή κοινότητα για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, του εναέριου της χώρου και της ΑΟΖ.

Επιστολές έστειλαν οι Themis Klarides – αρχηγός της πλειοψηφίας της Πολιτειακής Βουλής του Κονέκτικατ (Ρεπουμπλικανικό κόμμα), Nicole Klarides – Πολιτειακή βουλευτής του Κοννέκτικατ – Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Sandra Pappa– πολιτειακή γερουσιαστής της Μινεσότα (Δημοκρατικό Κόμμα), Michael Tannousis – υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), Maria Tzanakis Collette– πολιτειακή γερουσιαστής της Πενσυλβανίας – (Δημοκρατικό Κόμμα), Nicole Malliotakis – πολιτειακή βουλευτής του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και Στάτεν Άϊλαντ και υποψήφια ομοσπονδιακή βουλευτής (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), Leon Stavranakis – πολιτειακός βουλευτής στη Νότια Καρολίνα (Δημοκρατικό Κόμμα), Lynn Afendoulis – πολιτειακή βουλευτής του Μίσιγκαν και υποψήφια ομοσπονδιακή βουλευτής (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Steve Malagari – πολιτειακός βουλευτής της Πενσιλβανίας (Δημοκρατικό Κόμμα), John Spiros– πολιτειακός βουλευτής του Ουισκόνσιν (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), Stephan Pappas – πολιτειακός γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), Leonidas Raptakis – πολιτειακής γερουσιαστή του Ρόντ Άιλαντ (Δημοκρατικό Κόμμα).

Τέλος να σημειώσουμε ότι πέντε εξ αυτών εκλέγονται με το Δημοκρατικό Κόμμα και επτά με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.