ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε αμηχανία βρέθηκε ο παρουσιαστής του «Open TV» Νίκος Κοκλώνης, όταν ρώτησε τον τέως πρόεδρο και νυν αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρο Γαλάτουλα σχετικά με τα αισθήματα των ομογενών για το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών.

Κι αυτό διότι δε περίμενε σε μια εορταστική ατμόσφαιρα να εισέπραττε τη απροκάλυπτη δυσφορία και την απογοήτευση του κ. Γαλάτουλα, που ως γνωστόν παλαιότερα είχε διατελέσει πρόεδρος της πάλαι ποτέ Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και των παρισταμένων που καταχειροκρότησαν τη δήλωσή του.

Η δήλωση έγινε κατά το βράδυ του Σαββάτου, 30 Δεκεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του πρωτοχρονιάτικου προγράμματος του «OPEN – TV», στο ομογενειακό κέντρο «Melrose Ballroom» όταν ο κ. Κοκλώνης ανυποψίαστος ρώτησε τον κ. Γαλάτουλα για το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών.

Ο κ. Γαλάτουλας, ο οποίος είπε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη» και κατά τη διάρκεια της «ανοικτής» συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού για το νομοσχέδιο, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2019 απάντησε: «Για να ψηφίσει κάποιος πρέπει να απουσιάζει λιγότερα από τριάντα χρόνια. Αν είναι πάνω από τριάντα χρόνια εδώ, όπως εγώ, δε μπορεί να ψηφίσει. Εγώ ασχέτως εάν έχω υπηρετήσει την πατρίδα για τρία χρόνια, ασχέτων αν πληρώνω τους φόρους, δε θα μπορέσω να ψηφίσω.

Εγώ όταν πάω στην Ελλάδα, ασχέτως αν ταλαιπωρηθώ, εάν βγάλω και το εισιτήριο μπορεί να ψηφίσω. Εντούτοις η Ελλάδα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που  ομογένεια δεν ψηφίζει. Μέχρι και η Τουρκία και το Μπαγκλαντές ψηφίζει. 

Εάν ψηφίζει ένα 3 ή και 4% δε νομίζω ότι αυτό είναι  δικαίωμα ψήφου. Έπρεπε να γινόταν ένας τίμιος διάλογος ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε εμάς να εκφραστούμε για την Ελλάδα. Εμείς την αγαπούμε την Ελλάδα. Εμείς δεν αποβλέπουμε σε ρουσφέτια.

Σε πρώτο πλάνο η δημοφιλής τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ψήφος μας είναι καθαρή και με μόνο γνώμονα την αγάπη προς την Ελλάδα, όπως την εκφράζουμε με τους αγώνες μας. Αγωνιζόμαστε για όλα τα εθνικά μας θέματα , δε μένουμε στους καναπέδες».

Ο παρουσιαστής ξεπέρασε την αμηχανία της πρώτης στιγμής και τον ρώτησε «Άρα λέτε ότι αν είστε πάνω από τριάντα χρόνια εκτός Ελλάδας δε μπορείτε να ψηφίσετε;».  

«Για να ψηφίσει πρέπει να απουσιάζει λιγότερο από τριάντα χρόνια και σ’ αυτό το διάστημα πρέπει να έχει μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα. Πείτε όλοι εσείς που είστε εδώ απόψε αν μπορείτε να ψηφίσετε», δήλωσε.

Ο παρουσιαστής Νίκος Κοκλώνης και το χορευτικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Κοκλώνης τον ρώτησε εάν μπορούσε να γίνει καλύτερος ο νόμος και ο κ. Γαλάτουλας του απάντησε: «Αν ήθελαν να γίνει κάτι καλύτερο θα έκαναν κάτι άλλο. Αντί να χρειάζονται διακόσιους ψήφους για το σύστημα με το οποίο ήθελαν να ψηφίσουν, να περνούσαν στην συνταγματική αναθεώρηση που έγινε ήδη και την ψήφιση με 151 ψήφους, όπως χρειάζεται και για τους λαθρομετανάστες να γίνουν υπήκοοι Έλληνες για να ψηφίζουν.  

Το βλέπω πολύ αρνητικό, και νομίζω ότι δεν μας έδωσαν αλλά μας πήραν την ψήφο. Καλύτερα ας το άφηναν όπως ήταν», επεσήμανε ο κ. Γαλάτουλας.

Και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο παρουσιαστής τον ρώτησε: Άρα, μετά το νόμο θα πάτε στην Ελλάδα για να ψηφίσετε;

Το Χορευτικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Γαλάτουλας εμφανώς ενοχλημένος από την ερώτηση του απάντησε: «Έχω πάει και άλλες φορές και μπορώ να πάω. Εγώ την αγαπώ την Ελλάδα και πηγαίνω δύο και τρεις φορές τον χρόνο.  Μπορεί να πάω. Δε χρειάζεται να είναι εκλογές για να πάω στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα πρέπει να ακούσει την ομογένεια που αγωνιά, αγωνίζεται, μοχτεί και ματώνει με την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γαλάτουλας, ενώ το πλατό χειροκροτούσε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς επεσήμανε: «Πρώτα θέλω να ευχηθώ στον απανταχού ελληνισμό χρόνια πολλά και καλό 2020. Όπως είπε ο κ. Γαλάτουλας αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τη γλώσσα, την πίστη και τις παραδόσεις και τα παιδιά μας να είναι Έλληνες και Ελληνοπούλες.  Προσπαθούμε και εμείς να κρατήσουμε τη δάδα του ελληνισμού στη Βοστώνη και στη Νέα Αγγλία αναμμένη».

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκπομπή σας. Άκουσα τι είπε ο Γαλάτουλας προηγουμένως, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι μια αρχή για καλύτερες ημέρες για την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία του ελληνισμού όλου του κόσμου με τη μητέρα πατρίδα», κατέληξε ο κ. Καυκάς.

Αποστομωτική ήταν και η απάντηση του προέδρου της Μικτής Εκπαιδευτικής Επιτροπής των Κρητικών Σωματείων της Νέας Υόρκης και συνάμα παραγωγού του ομογενειακού ραδιοφώνου «Hellas-FM» Μανώλη Κουρουπάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Κοροϊδία».

Τα γυρίσματα

Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο ομογενειακό κέντρο «Melrose Ballroom» στην Αστόρια και θα προβληθούν τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και συμμετείχαν οι Άντζελα Δημητρίου και ο Κώστας Καραφώτης.

Γενική άποψη από τα γυρίσματα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την παράσταση έκλεψαν  το χορευτικά του Λαογραφικού Ομίλου Ελλήνων Αμερικής και της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας.

Η ιδρύτρια – διευθύντρια της Ακαδημίας Δήμητρα Βαρσάμη απαντώντας σε ερώτηση του παρουσιαστή επεσήμανε ότι η Ακαδημία είναι ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στη νεότερη γενιά των ομογενών και των φιλελλήνων να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας και να αγγίξουν τον ανάδελφο ελληνικό πολιτισμό.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.