Διεθνής ομογενειακή διαδικτυακή εκδήλωση για τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

0
99
Αναπαράσταση της Μάχης της Σαλαμίνας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Η σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για την Ελλάδα και τον δυτικό πολιτισμό αναδείχθηκε σε διεθνή ομογενειακή εκδήλωση για την επέτειο των 2.500 χρόνων της. Τη διεθνή ομογενειακή διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε την Κυριακή από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών (HCC-SW) για την επέτειο των 2.500 ετών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, παρακολούθησαν διαδικτυακά 2.000 ομογενείς από όλο τον κόσμο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της γραμματείας.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, ομότ. καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, εξήρε τη σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τόσο για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό όσο και για ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό. Τόνισε ότι Θερμοπύλες και Σαλαμίνα χάραξαν στη συλλογική μνήμη της Δύσης την έννοια και την αξία της αρετής και της ελευθερίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι σφυρηλάτησαν την ενότητα των Ελλήνων με μια ενωτική δύναμη που ενέπνευσε και εμπνέει όλο τον κόσμο. Αναφερόμενος στη σύγχρονη Ελλάδα, τόνισε ότι, όπως τότε, υπερασπίζεται και σήμερα «τα ιδεώδη της και κρατά ψηλά το κεφάλι», δείχνοντας στο δυτικό κόσμο «πού γεννήθηκε η δημοκρατία και τι σημαίνει ελευθερία».

Σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού επισημαίνεται ότι μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, ανέπτυξε τις απόψεις της για τη σημασία της ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στις μέρες μας και η 16χρονη Tiffany Mezitis, εκπρόσωπος της νέας γενιάς ομογενών στις ΗΠΑ.

Το γλυπτό για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης επί τιμή Δημήτριος Ηλιόπουλος, πρώην εκπρόσωπος της ΕΕ στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη (ΟΗΕ) και τη Χάγη και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), και ο επίκουρος καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Ζήσης Φωτάκης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, ομοτ. καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο πρόεδρος του HCC-SW, Γιάννης Ρεμεδιάκης, ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ, Λου Ραπτάκης (Lou Raptakis), η ομογενής πολιτειακή γερουσιαστής, Nicole Malliotakis, και ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των ομογενειακών φορέων Federation of Hellenic Medical Societies of North America, Hellenic Medical Society of New York, Hellenic American Chamber of Commerce of New York, Federation of Hellenic American Organizations of Illinois “Enosis”, Federation of Hellenic American Organizations of New Jersey, Panhellenic Federation of Florida, Federation of the Lesvos Island Societies of America and Canada, Pan Arcadian Federation of America, Pancretan Association of America, Pan Greek American Teacher’s Federation, Federation of Hellenic Societies of Greater New York, National Hellenic Society, International Hellenic Association και Canadian Hellenic Congress.

Τέλος, σημειώνεται ότι η διαδικτυακή αυτή διοργάνωση αποτέλεσε τη δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση, με την οποία η γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού συμμετείχε στους εορτασμούς για το επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020». Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε τη Μάχη των Θερμοπυλών και πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2020, με συνδιοργανωτές το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.