ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαγευτική, διδακτική και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η μουσικοθεατρική παράσταση «Αχ, η Ξενιτιά» που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής 12ης Δεκεμβρίου 2025 στο «Queensborough Performing Arts Center», στο Μπέισαϊντ του Κουίνς το μουσικό σχήμα «Ωδηπόρος» από την Κρήτη.
Η παράσταση ήταν μαγευτική καθώς η ηθοποιός Ανδριανή Κυλάφη, οι ερμηνευτές Μαρία Αυγουστινάκη, Γιώργος Κριτσωτάκης (κιθάρα) και Κώστας Σφακιανάκης (μπουζούκι), καθώς επίσης και οι δεξιοτέχνες Αντώνης Νικολιδάκης (ακορντεόν), Άρης Κουτεντάκης, κιθάρα, Γιάννης Καγιαδάκης (πιάνο) Μάνος Παπαδάκης (μπάσο) και ο Νίκος Παγωμένος (κρουστά) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ερμήνευσαν με πάθος τα 33 διαχρονικά τραγούδια τα οποία άγγιξαν τις καρδιές και τις ψυχές των ομογενών.
Ήταν διδακτική, καθώς η συγγραφέας και συνάμα σεναριογράφος της παράστασης Νίκη Τρουλλινού, κατάφερε να ερευνήσει σε βάθος την ελληνοαμερικανική εμπειρία, καθώς επίσης και την εμπειρία των ξενιτεμένων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και να παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες και τα κοινά χαρακτηριστικά της μετανάστευσης στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, στην Βόρεια και στην Νότια Αμερική.
Η παράσταση κατάφερε να υπενθυμίσει στο ακροατήριο ότι η πρώτη γενιά των μεταναστών πέρασε δια πυρός και σιδήρου και «έφτυσε αίμα» που λέει ο λαός να ορθοποδήσει και το πιο σημαντικό να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που υπήρχαν σε κάθε εποχή και σε κάθε χώρα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
Ο εύστοχος συνδυασμός της αφήγησης και του τραγουδιού με το οπτικοακουστικό υλικό από τα διάφορα σημεία του πλανήτη, όπου διαβιούν και προκόβουν οι Έλληνες – απόδημοι πλέον – παρείχε την δυνατότητα στους ομογενείς να θυμηθούν τις δυσκολίες και τις θυσίες των γονέων και των προγόνων τους και το πιο σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι το «αμερικανικό όνειρο» που είθισται να λέμε στην Αμερική είναι πρώτα και πάνω από όλα «ελληνικό όνειρο» και ότι το όνειρο αυτό έχει οικουμενικό χαρακτήρα.
Η παράσταση έληξε με τις πιο αισιόδοξες νότες, καθώς πρόβαλε τα επιτεύγματα των Ελληνοαμερικανών και την συμβολή τους στην οικονομία, στην παιδεία, στην ιατρική, στην επιστήμη, στην πολιτική και στην φιλανθρωπία.

Εξάλλου η αντιφώνηση της σεναριογράφου Νίκης Τρουλλινού στην τελετή λήξης ήρθε να υπενθυμίσει στο ακροατήριο ότι η εν λόγω παράσταση έφερε το άρωμα της ελληνοαμερικανικής εμπειρίας.
Την παράσταση προλόγισε η πρόεδρος του GAEPIS, Αμαλία Μπουρνιά, η οποία αναφέρθηκε στους προαναφερόμενους πρωταγωνιστές της παράστασης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον σκηνοθέτη Γιώργο Αντωνάκη, τον μουσικό διευθυντή Ζαχαρία Δραμουντάνη, την ενδυματολόγο Άννα Χιλετζάκη και τον βιντεογράφο Δευκαλίωνα Μανιδάκη.
Την παραγωγή της παράστασης ανέλαβαν το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο «COSMOS FM» και ο οργανισμός «GAEPIS», με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών και της Πολιτιστικής Κρήτης – ΗΠΑ.














