NEA ΥΟΡΚΗ. Διακόσιοι και πλέον έφηβοι και νέοι από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι της νεολαίας από όλον τον κόσμο την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή συγκεντρώθηκαν στο Κονέκτικατ και με την επιμονή τους και την αγάπη τους για τον Πόντο κατέστησαν το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακής Νεολαίας ένα από τα πιο επιτυχημένα.

Τις δύο πρώτες ημέρες οι εκδηλώσεις, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, έλαβαν χώρα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ , ενώ την Κυριακή τα δρώμενα συνεχίστηκαν στο Νόργουακ του Κονέκτικατ και συγκεκριμένα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.

Αν και η ζέστη και η υγρασία ήταν αφόρητη εντούτοις οι έφηβοι και οι νέοι δεν δυσανασχέτησαν, αλλά έφεραν με καμάρι τις ποντιακές ενδυμασίες και το σήμα για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στην αυλή του Αγίου Γεωργίου και στην τέντα άρχισε η επίδειξη των χορευτικών συγκροτημάτων των Συλλόγων Ποντίων του Μόντρεαλ, του Κλίβελαντ και του Σικάγο, της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφειας, του Τορόντο και του Νόργουακ.

Τη παράσταση έκλεψε ένα τρίχρονο κοριτσάκι το οποίο προσπαθούσε να συναγωνιστεί με τους μεγαλύτερους χορευτές.

Οι γονείς, οι παππούδες και οι ομογενείς του Κονέκτικατ προσπαθούσαν με τα έξυπνα τηλέφωνα να απαθανατίσουν κάθε κίνηση των χορευτών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων “Πόντος” του Κονέκτικατ Κώστς Τσιλφίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ  και συνάμα τέως πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους καλλιτέχνες που είχαν έρθει από την Ελλάδα αποκλειστικά για το φεστιβάλ, την οργανωτική επιτροπή, τη Νεολαία της Παμποντιακής, καθώς επίσης και για την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου και τον ιερατικό της προϊστάμενο, π.  Νικόλαο Δασούρα που για μια ακόμη φορά τους παραχώρησαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις για τη διοργάνωση του φεστιβάλ.

«Η αγάπη των εφήβων και των νέων για τον Πόντο και τις παραδόσεις του απετέλεσε την κινητήρια δύναμη και συνέβαλε στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Η αγάπη για τον Πόντο μας ενώνει και μας παρέχει το έναυσμα να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας και για την διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων», επεσήμανε ο κ. Τσιλφίδης.

Οι ομογενείς ενώ απολαμβάνουν τη φιλοξενία της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουακ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του Φεστιβάλ Νεολαίας και τόνισε: «Έχουμε ανεβάσει ψηλά τον πήχη ως προς την προσέλκυση και κινητοποίηση της νέας γενιάς και πιστεύω πως οι Σύλλογοι των Ποντίων σε όλη την επικράτεια έχουν ήδη κάνει τη διαφορά. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις παιδιά τρίτης και τέταρτης γενιάς να επιμένουν ελληνικά και να ενδιαφέρονται για την ιστορία και τις παραδόσεις του Πόντου. Οι νέοι και οι νέες από την Αμερική και τον Καναδά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αντιπροσώπους της νεολαίας των Παμποντιακών Ομοσπονδιών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο».

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν και η Βικτωρία Κραβτσένκο-Αραμπατζή εκπρόσωπος της περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας, η Ιουλία Ζαρίκοβα εκπρόσωπος Ουκρανίας, Άννα Χιτάροβα εκπρόσωπος Αρμενίας, Ευγενία Κοτανίδου, εκπρόσωπος Γεωργίας, Χαρίσιος Τσαϊρης εκπρόσωπος Αυστραλίας, Κώστας Σαμουρκασίδης, εκπρόσωπος Ελλάδας (ΠΟΠΣ). 

Οι νέοι οι οποιίοι έφεραν με καμάρι τις ενδυμασίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι εκπρόσωποι των Νεολαίων κατά της διάρκεια της επικοινωνίας με τις Αναμνήσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία του φεστιβάλ και το χαρακτήρισαν μεγάλο σχολείο για τους ίδιους.

Αν και οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους γεννήθηκαν στις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εν τούτοις όλοι τους ομιλούσαν άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Άλλοι έμαθαν τα ελληνικά στα σπίτια τους και άλλοι στα τμήματα ελληνικών σπουδών των πανεπιστημίων από όπου αποφοίτησαν.

Παράλληλα εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίοι οι Πόντιοι της Αμερικής επιμένουν στο μείζον θέμα της μεταλαμπάδευσης των παραδόσεων.

Τα χορευτικά επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα χορευτικά επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα χορευτικά επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα χορευτικά επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα χορευτικά επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Βικτωρία Κραβτσένκο-Αραμπατζή εκπρόσωπος της περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας, η Ιουλία Ζαρίκοβα εκπρόσωπος Ουκρανίας, Άννα Χιτάροβα εκπρόσωπος Αρμενίας, Ευγενία Κοτανίδου, εκπρόσωπος Γεωργίας, Χαρίσιος Τσαϊρης εκπρόσωπος Αυστραλίας, Κώστας Σαμουρκασίδης, εκπρόσωπος Ελλάδας (ΠΟΠΣ). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι νέοι οι έφηβοι χόρεψαν όλοι μαζί. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Τα χορευτικά επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.