Δια ζώσης η 60ή τελετή απονομής υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια

1
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αθανάσιου Ριζόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η 60ή ετήσια τελετή απονομής υποτροφιών του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια», έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 14 Ιανουαρίου 2023 και εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση μετά την Πανδημία και έλαβε χώρα δια ζώσης και αυτό προκάλεσε την ευαρέσκεια των βραβευμένων και των γονέων τους διότι επέστρεψαν και πάλι τα χαμόγελα.

Το 2021 και το 2022 οι τελετές, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», έλαβαν χώρα διαδικτυακά, λόγω των απαγορεύσεων για τις συγκεντρώσεις για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στο βήμα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” Τζον Ψάλτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

H εν λόγω τελετή είναι η μόνη που διοργανώνεται με πανηγυρικό τρόπο από εθνικοτοπικούς φορείς της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και η οποία κατά κανόνα ανοίγει την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων της ομογένειας των ΗΠΑ για την Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών.

Είναι επίσης η μόνη, διότι πέραν της εν λόγω τελετής τον Αύγουστο διοργανώνουν ειδική τελετή στην Καστοριά για την βράβευση των σημαιοφόρων των Λυκείων της Καστοριάς.

Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους καλωσόρισε ο Αθανάσιος Ριζόπουλος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών και ο οποίος τόνισε ότι ο θεσμός έχει ξεκινήσει προ έξι δεκαετιών και ότι μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε υποτροφίες.

Ξ κεντρική ομιλήτρια Μαρία Κράτσιου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Βασίλειος Μπασακύρος ανέπεμψε την προσευχή και συνεχάρη τον Σύλλογο διότι βραβεύουν τους ομογενείς φοιτητές που έλκουν την καταγωγή τους από την Καστοριά και τους δίδουν το έναυσμα, όταν με το καλό ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να πλαισιώσουν τον Σύλλογο και να προετοιμαστούν για την παραλαβή της σκυτάλης.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τζον Ψάλτος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του προέδρου Δήμου Σιώκη που βρίσκεται στην Καστοριά και λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μέσω Zoom και συνεχάρη την Επιτροπή Υποτροφιών για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλει.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Κυριών Καστοριάς, κ. Τούλα Καλαπούτη, συνεχάρη τους τιμώμενους και τους διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθούν τα βήματά τους και θα αισθάνονται υπερήφανοι για τα επιτεύγματά τους.

Στιγμιότυπο από την προσευχή, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Δρ. Θεοδώρα Πίνου συνεχάρη τους φοιτητές και τους γονείς τους και στην συνέχεια παρουσίασε την κεντρική ομιλήτρια, κ. Μαρία Κράτσιος.

Η Μαρία Κράτσιου αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην καταγωγή της και τόνισε ότι από την πλευρά του πατέρα έλκει την καταγωγή της από την Καστοριά και από την πλευρά της Μητέρας από την Σάμο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς της και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν η πολιτιστική κληρονομιά και η ελληνορθόδοξη πίστη την δική της ζωή.

Ο Αθανάσιος Ριζόπουλος και η πρόεδρος της Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς, Τούλα Καλαπούτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι υποψήφιοι φοιτητές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε πέραν της γενικής βαθμολογίας πάνω από 3 να έγραφαν και μια έκθεση η οποία τέθηκε στην ετυμηγορία της επιτροπής των κριτών.

Οι δύο πρώτες καλύτερες εκθέσεις ήταν του Τζόναθαν Παπαγιαννόπουλου και του Μιχάλη Σιώκη, τις οποίες ανέγνωσαν μέσω του Zoom.

Ακολούθως απονεμήθηκαν οι υποτροφίες στους Isabella De Felice, Αλέξανδρο Πολιτίδη, Κρίστιαν Τσαντίλα, Νικολέττα Ζιώζη, Λορέν Ευαγγελίν Γεωργίου, Τζόναθαν Παπαγιαννόπουλο, Μιχάλη Σιώκη, Γιώργο Χρυσοχοϊδη και Πίτερ – Ενρίκε Τζίμα.

Η τελετή έληξε με τον χαιρετισμό του συμπροέδρου της Επιτροπής Υποτροφιών Λίο Μποβίλα.

Οι υποτροφίες προέρχονται από τα ταμεία του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» και της Φιλοπτώχου Κυριών Κατοριάς, καθώς επίσης και τα ταμεία που δημιούργησαν τα στελέχη και τα μέλη του Συλλόγου στην μνήμη των προσφιλών τους προσώπων.

Η Δρ. Θεοδώρα Πίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα π. Βασίλειος Μπασακύρος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ελένη Πολιτίδη, Αλέξανδρος Πολιτίδης, Πάνος Πολιτίδης, Χρήστος Γιωβές και Αθανάσιος Ριζόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Απίο την βράβευση της Λορέιν Ευαγγελίν Γεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από την βράβευση του Γιώργου Χρυσοχοιϊδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.