«Δεν υπάρχουν τετελεσμένα, αλλά κεφάλαιο της ιστορίας που αιμορραγεί», λέει ο Ευάγγελος

0
145
Από αριστερά διακρίνονται οι Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Όταν μιλούμε για όλα αυτά τα γεγονότα, ας μην αναφερόμαστε σ’ αυτά ως περασμένη και τετελεσμένη ιστορία, αλλά σαν ένα κεφάλαιο της ιστορίας που δεν έχει κλείσει, αλλά αιμορραγεί, και περιμένει την δικαίωση, προασπιζόμενοι πάντοτε τα αθώα θύματα αυτής της αδικίας» αναφέρει στην εγκύκλιό του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγελος.

Η εγκύκλιος του κ. Ευαγγέλου αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, και τονίζει ότι σε ημέρες όπως οι σημερινές «ζωντανεύουν πάλι μπροστά μας τα φρικτά γεγονότα που έλαβαν χώρα, οι κτηνωδίες, η αγριότητα και η βαρβαρότητα που επέδειξαν οι εχθροί εναντίον των Κυπρίων αδελφών μας, μέσα στην ίδια την πατρίδα τους».

«Όλα αυτά τα γεγονότα και η τεράστια αδικία που διεπράχθη, άφησαν στους Κυπρίους αδελφούς μας ανοικτές πληγές, που δεν είναι δυνατόν να θεραπευθούν, μέχρι την στιγμή που θα επανέλθει η δικαιοσύνη και δούμε πάλι την Κύπρο μας ενωμένη», επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Σάββας Τσίβικος, Γιώργος Χωριάτης, Ηλίας Λεοντάρης, Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ, Νικόλαος Καρακώστας, Κυριάκος ΠαπαστυΦωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τονίζει με λύπη ότι «τέτοιου είδους πράξεις και συμπεριφορές αποτελούν βασική τακτική της Τουρκίας, καθώς επικρατεί η πολιτική του μίσους, του ανταγωνισμού, της βίας και της μισαλλοδοξίας, με όλα τα παραπάνω να επιβεβαιώνονται με την πρόσφατη απαίσια απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας, σε Τζαμί».

Παράλληλα αναφέρεται στις θηριωδίες των Τούρκων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στις γενοκτονίες των Ποντίων και των υπολοίπων χριστιανικών πληθυσμών και καλεί τους ομογενείς να υψώσουν το ανάστημα και την φωνή τους και να υπερασπιστούν την Ορθόδοξο πίστη τους, την Ελληνική του ταυτότητα, την θρησκευτική ελευθερία και την δικαιοσύνη προς όλους.

«Οφείλουμε ακόμη να υπερασπιστούμε τους αδελφούς μας Κυπρίους, και να μιλήσουμε για τις απερίγραπτες θηριωδίες που έχουν υποστεί, καθώς τους άρπαξαν την γη τους, τους εκδίωξαν από την πατρίδα τους, και μέχρι σήμερα θρηνούν για τις χαμένες ζωές και περιουσίες τους, εξαιτίας των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου:  

Ο Μητροπολίτηςς Ευάγγελος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους εκπαιδευτικούς που βραβεύτηκαν. Φωτογραφία: www.cosmosphilly.com / Ελευθέριος Κώστανς.

Προς τον ευλαβέστατον Ιερόν Κλήρον, τους Εντιμοτάτους Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τας Προέδρους και τα Μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, τους διδάσκοντας και διδασκομένους των Κατηχητικών και Ελληνικών Σχολείων, τας Οργανώσεις της Νεολαίας και άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με πόνο ψυχής θυμόμαστε σήμερα την τραγική εκείνη ημέρα της αδίκου εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο μας, στις 20 Ιουλίου 1974, και ζωντανεύουν πάλι μπροστά μας τα φρικτά γεγονότα που έλαβαν χώρα, οι κτηνωδίες, η αγριότητα και η βαρβαρότητα που επέδειξαν οι εχθροί εναντίον των Κυπρίων αδελφών μας, μέσα στην ίδια την πατρίδα τους. Όλα αυτά τα γεγονότα και η τεράστια αδικία που διεπράχθη, άφησαν στους Κυπρίους αδελφούς μας ανοικτές πληγές, που δεν είναι δυνατόν να θεραπευθούν, μέχρι την στιγμή που θα επανέλθει η δικαιοσύνη και δούμε πάλι την Κύπρο μας ενωμένη.

Μέσα στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της Τουρκικής εισβολής βλέπουμε γεγονότα που σημάδεψαν έναν ολόκληρο λαό, οικογένειες που χωρίσθηκαν, τους Ελληνοκυπρίους που εκδιώχθηκαν με την βία από τις πατρογονικές τους εστίες, αθώους πολίτες που δολοφονήθηκαν, Ιερούς Ναούς που καταστράφηκαν, και τον ξεριζωμό της Ελληνικής κληρονομιάς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία δεν νοιάζεται ούτε για την ειρήνη, ούτε για την αρμονική συνύπαρξη των λαών, αλλά την ενδιαφέρουν μόνο τα δικά της συμφέροντα, με οποιοδήποτε κόστος, και υποτιμώντας την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Είναι δε πολύ λυπηρό ότι τέτοιου είδους πράξεις και συμπεριφορές αποτελούν βασική τακτική της Τουρκίας, καθώς επικρατεί η πολιτική του μίσους, του ανταγωνισμού, της βίας και της μισαλλοδοξίας, με όλα τα παραπάνω να επιβεβαιώνονται με την πρόσφατη απαίσια απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας, σε Τζαμί.  

Η «εθνική εκκαθάριση» που επέβαλαν οι Τούρκοι κατά την εισβολή τους στην Κύπρο είναι μια ακόμη γνωστή πράξη της Τουρκίας στην ιστορία της, που χαρακτηρίζεται από βία και υποδούλωση άλλων λαών. Αυτή η ιστορία πηγαίνει πίσω αιώνες, στις Οθωμανικές κατακτήσεις, και συνεχίζει αδιάκοπα μέχρι σήμερα.

Είναι γεγονός ότι διαρκής στόχος της Τουρκίας είναι η εξαφάνιση της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Γλώσσας, καθώς και κάθε ίχνους Ελληνικής ιστορίας. Μόνο στα τελευταία 100 χρόνια, η Τουρκική Κυβέρνηση έχει διαπράξει θηριωδίες εναντίον των Ελλήνων, όπως γενοκτονίες, το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την συνεχή δίωξη και καταπίεση της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. 

Παρά ταύτα, ευρισκόμενοι ενώπιον αυτής της εχθρικής καταστάσεως, οφείλουμε να παραμείνουμε δυνατοί και σταθεροί εναντίον κάθε δύναμης που εργάζεται το πονηρό, τον διχασμό, και την αδικία. Οφείλουμε όλοι εμείς να υψώσουμε το ανάστημα και την φωνή μας και να υπερασπιστούμε την Ορθόδοξο πίστη μας, την Ελληνική μας ταυτότητα, την θρησκευτική ελευθερία και την δικαιοσύνη προς όλους.

Οφείλουμε ακόμη να υπερασπιστούμε τους αδελφούς μας Κυπρίους, και να μιλήσουμε για τις απερίγραπτες θηριωδίες που έχουν υποστεί, καθώς τους άρπαξαν την γη τους, τους εκδίωξαν από την πατρίδα τους, και μέχρι σήμερα θρηνούν για τις χαμένες ζωές και περιουσίες τους, εξαιτίας των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας.

Και όταν μιλούμε για όλα αυτά τα γεγονότα, ας μην αναφερόμαστε σ’ αυτά ως περασμένη και τετελεσμένη ιστορία, αλλά σαν ένα κεφάλαιο της ιστορίας που δεν έχει κλείσει, αλλά αιμορραγεί, και περιμένει την δικαίωση, προασπιζόμενοι πάντοτε τα αθώα θύματα αυτής της αδικίας.  

Κλείνοντας, σας παρακαλώ σήμερα, κατά την ιερά επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, να θυμηθούμε τις αθώες ψυχές των πατέρων, μητέρων και αδελφών μας που έπεσαν στον αγώνα για δικαιοσύνη και να προσευχηθούμε σήμερα αλλά και συνεχώς για την ανάπαυση τους στην Βασιλεία του Θεού.

Ας μην ξεχνούμε ποτέ αυτήν την θλιβερή επέτειο αλλά και όλα όσα διαπράχθηκαν τότε και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, και ας προσπαθούμε να τιμούμε με την μνήμη μας αλλά και τις πράξεις μας τους ιερούς εκείνους αγώνες των ηρώων μας για δικαιοσύνη και ελευθερία.

Ευχόμενος όπως ο Κύριος πάσης παρακλήσεως αναπαύει τις αγίες ψυχές των θυμάτων της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο μας και πραστατεύει και διαφυλάττει τον Λαό Του, διατελώ

Μετά πατρικής αγάπης και διάπυρων ευχών ο Μητροπολίτης + Ο Νέας  Ιερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.