ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την έντονη παρουσία των σωματοφυλάκων, με αντεγκλήσεις, με γιουχαϊσματα και αρκετά λεκτικά επεισόδια ξεκίνησε η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας που συγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης, 1ης Δεκεμβρίου 2021 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά, Δήμο Σιώκη, Νικόλαο Διαμαντίδη και Ηλία Τσεκερίδη και η οποία υποστηρίζεται από τον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βασίλειο Σταθάκο, τον απερχόμενο πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, Δημήτριο Α. Γωνιά.

Αρχικά οι σωματοφύλακες προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την είσοδο στην αίθουσα των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στο συμβούλιο και που ανήμερα της Επετείου του Πολυτεχνείου έκοψαν τις αλυσίδες του Σταθάκειου Κέντρου και προσπάθησαν να συνεδριάσουν. Η πίεση ήταν μεγάλη και τελικά επιτράπηκε η είσοδο όλων όσων εκλέχτηκαν στις εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 που διενεργήθηκαν  στο πεζοδρόμιο του Σταθάκειου.

Το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο είχε συντάξει ένα ψήφισμα το οποίο προϋπόγραψαν 27 αντιπρόσωποι Συλλόγων και το οποίο επιδόθηκε στην έδρα και μέσω του οποίου καλούσαν τους κ.κ. Δημήτρη Καλαμαρά, Νίκο Διαμαντίδη, Δήμο Σιώκη και Κλεάνθη Μεϊμάρογλου να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου και να υπακούσουν στις αποφάσεις του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου.

«Θεωρώ παράνομη την παρουσία σας ως διοικούσα επιτροπή, πράγμα που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά τόσο οικονομικά, όσο και ηθικά και στην έξωθεν καλή μαρτυρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, παρεμποδίζοντας τον ρόλο της ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Ευελπιστώ ότι θα ζητήσετε συγγνώμη και θα συμμορφωθείτε», κατέληγε το ψήφισμα το οποίο φέρει τις υπογραφές  27 αντιπροσώπων είτε το ένα τρίτο των παρισταμένων.

Το ψήφισμα, όπως και πλείστες άλλες εποικοδομητικές προτάσεις αγνοήθηκαν πλήρως από την έδρα και δεν τέθηκαν καν σε ψηφοφορία.

Υπέγραψαν χωρίς να διαβάσουν

Κατά την είσοδο των αντιπροσώπων στο Σταθάκειο γίνονταν θερμομέτρηση και για να εισέλθουν στην αίθουσα οι αντιπρόσωποι έπρεπε να υπέγραφαν ένα έγγραφο. Τo ίδιο έγγραφο το προσέφεραν και στον γράφοντα και αρχικά νόμισα ότι πρόκειται για τις συνήθεις δηλώσεις για τον κορωνοϊό. Μου κίνησε την περιέργεια να το διαβάσω και τρόμαξα, διότι εάν υπέγραφα αυτό το έγγραφο θα νομιμοποιούσα το καθεστώς της πλειοψηφίας των πρώην προέδρων.

Εισερχόμενος στην αίθουσα ρώτησα μερικούς αντιπροσώπους εάν μελέτησαν αυτό που υπέγραψαν, αλλά οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δεν το είχαν μελετήσει.

Οι μπράβοι και ο Αναστάσιος Καραγκούνης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,

Έγινε ένσταση στον κ. Καλαμαρά, ο οποίος είναι και δικηγόρος και με περισσή αλαζονεία τους ειρωνευόταν λέγοντάς τους «είναι πολύ αργά ας το διάβαζαν προτού υπογράψουν».

Το έγγραφο αυτό το υπέγραψαν αρχικά 51 αντιπρόσωποι και μετά από μία περίπου ώρα το είχαν προσυπογράψει 71 αντιπρόσωποι, από 55 φορείς από τους οποίους οι 4 ήταν παρατηρητές.

Οι υπογραφείσες δηλώσεις συμμετοχής θα μετατραπούν σε πολύτιμα εργαλεία στην δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών της Ομοσπονδίας.

Σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Ξερακιάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,

Αποχώρησαν οι νεοεκλγεμένοι

Οι νεοεκλεγμένοι οι οποίοι προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το Σταθάκειο Κέντρο στις 17 Νοεμβρίου μετά τις διαμαρτυρίες αποχώρησαν από την αίθουσα και ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετασχόντων στην γενική συνέλευση ξεπέρασε κατά πολύ τα 65 έτη.

Αν και στην ημερήσια διάταξη είχε προβλεφθεί η εκλογή προέδρου και προεδρείου της συνελεύσεως, εν τούτοις ο κ. Δήμος Σιώκης ισχυρίστηκε ότι ήταν λάθος και ότι ήταν αντικαταστατική η εκλογή του προέδρου και προεδρείου της γενικής συνέλευσης και μάλιστα ανακοίνωσε ότι είναι ο προεδρεύων.

Στην συνέλευση συμμετείχαν διαδικτυακά ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλειος Σταθάκος και ο πρώην πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης, οι οποίοι διεμήνυσαν την διενέργεια του ελέγχου και μετά τις εκλογές.

Ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, αριστερά, ο μπράβος και Σπύρος Πυργιώτης.

Επιτροπή Παρελάσεως

Ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί μετά την συνάντηση των δύο πλευρών με τον Αρχιεπίσκοπο αρνήθηκαν τα συμφωνηθέντα και την παραχώρηση της παρελάσεως στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την άνευ όρων παράδοση της προεδρίας στον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδη, που ως γνωστόν είναι ο ανώτερος τη τάξει λαϊκός στην ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – της μεγαλύτερης και συνάμα ακμάζουζας επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Αν και στην συμφωνία που συνυπέγραψαν οι δύο πλευρές αναφέρεται ότι η παρέλαση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας, εν τούτοις η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρελάσεως δεν θα λάβει μέρος στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, αλλά στο γραφείο του κ. Κατσιματίδη. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη και ώρα 2.00 μ.μ.

Στην συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο εκπρόσωποι της διοίκησης Καλαμαρά – Σιώκη, όσο και της διοίκησης Κακούρου, η οποία έχει ήδη εκλέξει συμπροέδρους και υπεύθυνους των επιτροπών.

Σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Γεωργόπουλος ενώ συνομιλεί. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,

Ανεξάρτητη Οικονομική Επιτροπή

Αν και προηγούμενη γενική συνέλευση το καλοκαίρι είχε εκλέξει πενταμελή Ανεξάρτητη Οικονομική Επιτροπή και μάλιστα είχε προχωρήσει στον έλεγχο των οικονομικών, εν τούτοις η γενική συνέλευση ενέκρινε την εκλογή των κ.κ. Κώστα Μάστορα, Αχιλλέα Λυγγέρα, Γιώργου Αλμυρούδη και Ντίνου Ράλλη, οι οποίοι θα πλαισιωθούν την προηγούμενη επιτροπή και Δρ. Νικολάου Αλεξίου, Γιάννη Στρουμπάκη και Αλεξάνδρα Λάσκαρη.

Οι κ.κ. Κώστας Μάστορας, Αχιλλέας Λυγγέρας και Γιώργος Αλμυρούδης τον προηγούμενο μήνα ανέλαβαν ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών της Ομοσπονδίας, αλλά απέτυχαν, διότι στο παρά πέντε το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο υπό του κ.κ. Κακούρου τορπίλισε τις συνομιλίες και κατέληξαν σε ναυάγιο.

Ο Γιώργος Αλμυρούδης, απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την εκλογή του επεσήμανε ότι ρωτήθηκε λίγο μετά την πρόταση, ότι αρνήθηκε και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην επιτροπή και να γίνει δεκανίκι ούτε της πλευράς Καλαμαρά και ούτε της πλευράς Κακούρου.

Ο μπράβος και ο Δημήτριος Καλαμαράς.

Οι προσπάθειες των «Αναμνήσεων» να επικοινωνήσουν με τον κ. Μάστορα δεν καρποφόρησαν, καθώς βρίσκεται σε επιχειρηματικό ταξίδι, ενώ ο κ. Αχιλλέας Λυγγέρας επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι λειτούργησαν ως ομάδα και ότι μόλις καταφέρει να επικοινωνήσει με τον κ. Μάστορα θα προβεί σε δηλώσεις.

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Η συνέλευση εξέλεξε δια βοής την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Χρήστο Βουρνά, Γιάννη Αγγελόπουλο, Γεώργιο Κίτσιο, Αργύριο Μακρή, Χριστίνα Παναγοπούλου – Κωστάκη, Γιάννη Νικολόπουλο και Αθηνά Δημητρίου.

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αναλάβει τον έλεγχο για την νομιμότητα των συλλόγων, των κοινοτήτων και των λοιπών φορέων.

Από αριστερά οι Γιώργος Σερέτης, Δρ. Νίκος Αλεξίου, Νομική Καστανά και Σπυριδούλα Τσουκαλά. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,

Η γενική συνέλευση προχώρησε στην εγγραφή νέων φορέων μεταξύ των οποίων «Hellenic  Women’s Alliance», του Συλλόγου Τρυπουσίων Χίου, του «Hellenic American Project» και του ραδιoφωνικού σταθμού «Hellas – FM». Αν και υπήρξαν ενστάσεις ως προς την εγγραφή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ομοσπονδία λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, εν τούτοις ο κ. Δήμος Σιώκης έβαλε βέτο λέγοντας ότι υπάρχει προηγούμενο με το Aktina – FM.

Εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021

Ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής Αναστάσιος Καραγκούνης, ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος και η κ. Νομική Καστανά αναφέρθηκαν στις εκλογές και επεσήμαναν ότι αν και οι κ.κ. Καλαμαράς, Σιώκης, Διαμαντίδης, Τσεκερίδης και Μεϊμάρογλου κατέλαβαν το Σταθάκειο και παρεμπόδισαν την γενική συνέλευση, εν τούτοις οι εκλογές και όλες οι διαδικασίες έγιναν νόμιμα και με την παρουσία των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

Αν και η πλευρά Καλαμαρά επιχείρησε να κηρύξει παράνομες τις εκλογές, εν τούτοις δεν τέθηκε στην ψηφοφορία και η διαρχία λαμβάνει πλέον επίσημο χαρακτήρα.

Ο Νίκος Μπάρδης, αριστερά και ο Γιώργος Γεωργόπουλος, δεξιά. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,

Συνεπώς οι κ.κ. Δημήτριος Καλαμαράς, Δήμος Σιώκης, Ηλίας Τσεκερίδης, Νικόλαος Διαμαντίδης και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου θα συνεχίσουν ανεμπόδιστοι να παραμείνουν ταμπουρωμένοι στο Σταθάκειο Κέντρο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Τιμολέοντα Κακούρο θα παραμείνει στην εξορία και θα συνεχίσει την δράση του ως εξόριστη κυβέρνηση.

Αν και αρκετοί ομιλητές υπενθύμισαν και στις δύο πλευρές ότι τα προβλήματα της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να λυθούν με μπράβους και στα δικαστήρια, εν τούτοις οι δύο πλευρές παραμένουν ανένδοτες στον δικαστικό αγώνα και δεν αποκλείεται η διαρχία και ο εμφύλιος να διαρκέσει μέχρι και το επόμενο φθινόπωρο.

Νηφάλιες πλην όμως αγνοημένες προτάσεις

Οι εισηγήσεις όλων όσων μίλησαν από την έδρα ήταν γενικόλογες και κανένας δεν προσκόμισε τεκμήρια και στοιχεία για το μεγάλο φαγοπότι που – όπως διαλαλούν – έχει διαδραματιστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες και προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Γαλάτουλα.

Ο Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεώργιος Αλεξίου επεσήμανε ότι η ρίζα του κακού έγκειται στα συνεταιριλίκια των κ.κ. Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και Πέτρου Γαλάτουλα και διεμήνυσε ότι εάν φύγουν αυτοί οι δύο η Ομοσπονδία θα βρει σε χρόνο ρεκόρ τον δρόμο της.

Η δήλωση αυτή εξόργισε την έδρα διότι ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου είναι ο εκτελεστικός τους βραχίονας και θα καταγραφεί στα χρονικά της Ομοσπονδίας ως ο ηγέτης που από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα άλλαξε έξι φορές τις κλειδαριές της Ομοσπονδίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως κ. Βασιλείος Γκουρνέλος, ο οποίος διετέλεσε τέσσερα χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής και πολλά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Λαχείου ισχυρίστηκε ότι υπήρχε διαφάνεια στην διαχείριση του οβολού των ομογενών.

Ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, αριστερά ο Δήμος Σιώκης και η Χριστίνα Παναγοπούλου – Κωστάκη. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,

Η κ. Νομική Καστανά, η οποία είναι γ΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η κρίση οφείλεται στην κόντρα Μεϊμάρογλου – Γαλάτουλα.

Απαντώντας σε αναφορά του κ. Καλαμαρά για τις εκλογές του πεζοδρομίου δήλωσε ότι ντροπή δεν είναι η διενέργεια των εκλογών, αλλά η αλλαγή των κλειδαριών και η κατάληψη του κ. Σταθάκειου Κέντρου.

«Αφού αναγνωρίζετε ως πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής τον κ. Δημήτριο Α. Γωνιά,  και κοκορεύεστε με αυτόν αναγνωρίστε και τις εκλογές για να τελειώσουν τα παραμύθια», επεσήμανε η κ. Καστανά.

Ο Ηλίας Νεοφώτιστος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του και μεταξύ άλλων τόνισε: «αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια». Παράλληλα υπενθύμισε σε όλους να αναζητήσουν την ρίζα του κακού στην ύπαρξη 3 ή 4 καταστατικών τα οποία χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν στην Ομοσπονδία και τα οποία διαιωνίζουν τη νοσηρή κατάσταση.

Οι εκκλήσεις εκατέρωθεν για γεφύρωση των διαφορών έπεσαν στο κενό καθώς οι δύο πλευρές έχουν ταμπουρωθεί στις θέσεις τους.    

Σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Γεωργόπουλος ενώ παρουσιάζει το ψήφισμα. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,
Ο Νίκος Αλυσανδράτος,. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,
Η Νομική Καστανά. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,
Ο Βασίλειος Γκουρνέλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,
Ο Αναστάσιος Καραγκούνης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,
Το ψήφισμα με τις υπογραφές. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Καλαμαράς, Νικόλαος Διαμαν τίδης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δήμος Σιώκης, Χριστίνα Παναγοπούλου – Κωστάκη και Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,
Στιγμιότυπο από την είσοδο στην γενική συνέλευση. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης,
-Advertisement-

2 COMMENTS

 1. Το βασικό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι παράνομοι καταληψίες του Σταθάκειου που συγκάλεσαν αυτή τη φασοκωμωδία, έβαλαν απαγορευτικό σε όλους τους νέους του Σταθάκειου, τους οποίους κι έχουν μηνύσει…
  Κλείδωσαν την Ομοσπονδία και οργανώθηκαν φέρνοντας μπράβους και σύμφωνα με πληροφορίες μου και – πάνες ακράτειας – Γιατί στην πραγματικότητα είναι μόνο μια ομαδούλα από 5-6 γέρους…
  Μας μήνυσαν όλους για να μας τρομάξουν, αλλά δεν μπορούν…
  Οι Security όλο δίπλα μου ήταν… Κι όταν τους είπα να υπογράψω (για την πλάκα) και να μιλήσω) δεν με άφησαν…
  Άφησαν μόνο την γυναίκα του κ. Βουρνά που δεν αντιπροσωπεύει κανένα σύλλογο…
  Γιατί με τρέμουν; Γιατί έχω καταγεγραμμένα τα πάντα, και δεν μπορούν να με αποκρούσουν με ψεύδη… Ήμουν πάντα μπροστά σε όσα γινόταν…
  Εμένα και με μηνύσεις, αλλά και με πλησίασαν επίδοξοι ρουφιάνοι για να με απειλήσουν…
  Οι σπείρα θα βρεθεί στη δικαιωσύνη, κι εκεί – ένα κι ένα κάνουν δύο…
  Όχι ότι θέλουν αυτοί…

 2. Δυστυχώς η χθεσινή συγκέντρωση απόδειξε, γιά μία ακόμα φορά, ότι δεν υπήρχε, δεν υπάρχει καί δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση γιά εξοδο απο αυτή την κρίση πού σίγουρα δεν τιμάει την Ομοσπονδία αλλά και την ομογένεια γενικότερα. Μία ακόμη μαύρη σελίδα τού Ελληνισμού γιά λόγους πού ισως μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Οπως ανέφερα, για πολλοστή φορά, και οι δύο πλευρές να παραχωρήσουν τις θέσεις τους σε μία νέα και ανεξάρτητη προσωρινή διοικούσα επιτροπή, από άτομα κοινής αποδοχής, που θα έχει ως μοναδικό σκοπό την εκτόνωση της σημερινής κρίσης, τον πλήρη οικονομικό έλεγχο και την προετοιμασία νέων καί αδιαβλητων εκλογών το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Απαραίτητη προυπόθεση, άτομα πού είχαν υψηλόβαθμες θέσεις στην Ομοσπονδία στο παρελθόν, δεν μπορεί να έχουν θέση στην επιτροπή αυτη. Αν αυτό γίνει δεκτό καί στηριχθεί καί από τις δύο πλευρές, ίσως υπάρχει ελπίδα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.