Αύριο το 40ήμερο μνημόσυνο για την «Ερυτάνισσα Μάνα» της Νέας Υόρκης, Ελευθερία Καλογερά

0
Η αείμνηστη Ελευθερία Καλογερά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αύριο, Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021 και ώρα 10.30 π.μ. θα τελεστεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ (196-10 Northern Blvd) το 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής της «Ευρυτάνισσας Μάνας», όπως αποκαλούσαν την Ελευθερία Καλογερά οι Ευρυτάνες της Νέας Υόρκης.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και αναμένεται να παραστούν περισσότεροι συγγενείς και φίλοι λόγω της μερικής άρσης των περιορισμών για τις συναθροίσεις.

Πολλοί από αυτούς λόγω της πανδημίας δεν είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν εκ του σύνεγγυς τα συλλυπητήρια στην κόρη της Ελένη Καλογερά και στα εγγόνια της Γιάννη Καλογερά – Δεληβοριά και την μνηστή του Πολίνα Ζήζη, Δημήτριο Καλογερά – Δεληβοριά και την μνηστή του Στεφανία Ανδριώτη και στους λοιπούς συγγενείς που διαβιούν στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Εν μέσω χιονοθύελλας η οικογένεια και οι συγγενείς αποχαιρέτησαν την Ελευθερία Καλογερά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Την ίδια χρονική στιγμή ο γιος της Γεώργιος Καλογεράς με την σύζυγό του Μαίρη Καλογερά και τον γιο τους Δημήτρη – Αρίων Καλογερά και η αδελφή της Χρυσάνθη με τα ανίψια, οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα και λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να ταξιδέψουν  θα ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη της και θα προσευχηθούν στην Παναγία Προυσιώτισσα να αναπαύει την ψυχή της αείμνηστης και να χαρίζει υγεία και δύναμη στα πολυαγαπημένα της τέκνα και εγγόνια να διαιωνίσουν την μνήμη της.

Η Ελευθερία Καλογερά, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η κηδεία της έλαβε χώρα εν μέσω χιονοθύελλας το μεσημέρι της Δευτέρας, 1 Φεβρουαρίου 2021 και ήταν άκρως συγκινητική, διότι ήταν μιας από τις ελάχιστες, αν όχι και η μόνη κηδεία που τελέστηκε εκείνη την ημέρα στο Κουίνς και σε άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης ης απηύθυναν το στερνό αντίο.

Η αείμνηστη – βάσει της ληξιαρχικής πράξης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1926 – και κάθε φορά που την ρωτούσαν οι συγγενείς και οι φίλοι έλεγε ότι ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη, διότι την εποχή εκείνη οι γονείς δήλωναν μικρότερα τα παιδιά.

Η Ελευθερία Καλογερά μτ ην κόρη της Ελένη στην Λίμνη των Κρεμαστών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι γονείς της Δημήτριος Παπαϊωάννου και Ολυμπία το γένος Καρασμένη έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Θανάση, τον Γιάννη, τον Αλκιβιάδη, την Ελευθερία και την Χρυσάνθη. Στην πράξη, όμως η Ελευθερία είχε και άλλα τρία αδέλφια από τον πρώτο γάμο του πατέρα τους και μεγάλωναν μονοιασμένοι και αγαπημένοι.

Τα παιδιά γεννήθηκαν στα Αλέστια Προυσσού Ευρυτανίας, αλλά λόγω των κατολισθήσεων λόγω του φράγματος του Αχελώου μεγάλωσαν στον Μαυριά (Σίδερα) Ευρυτανίας.

Το 1954 η Ελευθερία χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον Δημήτριο Καλογερά και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα, την Ελένη, τον Γιώργο και τα δίδυμα Νικόλαο και Θεόδωρο, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους.

Το 1956 ο Δημήτριος και η Ελευθερία με τα ανήλικα την εποχή εκείνη παιδιά τους ακολούθησαν τα όνειρά τους και εγκαταστάθηκαν στο Περιστέρι της Αττικής.

H Ελευθερία Καλογερά με τα παιδιά και τα εγγόνια της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Δημήτριος απέκτησε το δικό του κατάστημα, ενώ η Ελευθερία ασχολούνταν με την ανατροφή των παιδιών και με την φιλοξενία των συγγενών και φίλων που έρχονταν στην Αθήνα για διάφορες δουλειές, καθώς επίσης και για περαιτέρω νοσηλεία.

Τον Αύγουστο του 1973 δέχτηκαν την πρόταση των αδελφιών της Ελευθερίας και αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. Πριν ξεκινήσουν πήγαν οικογενειακώς για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στην Παναγία Προυσιώτισσα και στην Παναγία της Τήνου και στις 20 Αυγούστου 1973 ήρθαν στην Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν στο  Φλάσινγκ, όπου κατοικούσαν και τα αδέλφια της.

Ο Δημήτριος εργάστηκε σε υποδηματοποιείο και με την πάροδο του χρόνου αξιώθηκε να αγοράσει το κατάστημα «Art Shoes Repair», το οποίο αποτελούσε προορισμό όχι μόνο για εκείνους που ήθελαν να επιδιορθώσουν τα υποδήματά τους, αλλά και για τους Ευρυτάνες που πήγαιναν εκεί για να ανταλλάξουν απόψεις και να διδαχτούν από την σοφία του.

Το 2007 αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί, αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και την παραμονή των Χριστουγέννων του 2007 άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας στο προσκεφάλι του την Ελευθερία και τα παιδιά του.

Η Ελευθερία Καλογερά με τον αδελφό της Άλκη Παπαιωάννου.

Η Ελευθερία δεν το έβαλε κάτω διότι έπρεπε να συμπαραστέκονταν στον μικρότερο γιο της τον Θεόδωρο που σε ηλικία 24 ετών είχε διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας και μετά από μερικά χρόνια έγινε τετραπληγικός.

Η μοίρα της επιφύλαξε και άλλες πιο μεγαλύτερες πίκρες και πιο τραγικές στιγμές. Ο πρόωρος θάνατος του Νικολάου, ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του 2010 στην θάλασσα του Τζονς Μπιτς άλλαξε τα δεδομένα τόσο για την ίδια όσο και για τον άρρωστο Θεόδωρο, διότι ο Νικόλαος ήταν ο φύλακας άγγελος και το στήριγμά τους. Κι αυτό διότι θα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους, η Ελένη και ο Γιώργος διέμεναν με τις οικογένειές τους στην Αθήνα.

Μετά από δύο περίπου χρόνια πέθανε και ο Θεόδωρος Καλογεράς, αλλά και πάλι η Ελευθερία δεν το έβαλε κάτω. Το καλοκαίρι του 2013 μετέβη στην Αθήνα και από εκεί στα Αλέστια της Ευρυτανίας για να τελέσει μνημόσυνο για τον σύζυγο και τα δύο τη παιδιά στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, που έχει ανεγερθεί με τις δωρεές της οικογένειάς της και άλλων συγχωριανών της.

Η οικογένεια Καλογερά το 1966, σε πλήρη ανάπτυξη, στην Αθήνα, μετά την εγκατάστασης της εκεί.. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Από την πρώτη ημέρα που ήρθαν στην Αμερική η Ελευθερία και η οικογένειά της εκκλησιάζονταν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, όπου αποθησαυρίζεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας. Ήταν επίσης δραστήριο μέλος του Συλλόγου Ευρυτάνων «Παναγία η Προυσιώτισσα» και κατάφερε την αγάπη για τον σύλλογο να την μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά της.

Ο αείμνηστος Νικόλαος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Συλλόγου, ενώ η Ελένη τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια έχει αναλάβει τα ηνία του ιστορικού Συλλόγου των Ευρυτάνων.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.