ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η είδηση για τον απροσδόκητο θάνατο του επιχειρηματία, οραματιστή, ηγέτη, φιλανθρώπου και ευεργέτη της Σωπικής της Βορείου Ηπείρου και της ίδιας της Ηπείρου Μιχάλη Σέρβου έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η αναδημοσίευση του άρθρου των «Αναμνήσεων» από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των απανταχού Ηπειρωτών και των Βορειοηπειρωτών. Τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα έχουν ήδη λάβει μορφή χιονοστιβάδας και έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι το όνομα του Μιχάλη Σέρβου έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στο Πάνθεον του Ελληνισμού.

Οι συγγενείς και οι φίλοι αύριο, Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 στις 11.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στην διεύθυνση 409 Old Coachman Rd, Clearwater, FL 33765-4410 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στην συνέχεια (12το μεσημέρι) θα παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία, η οποία θα μεταδοθεί  ζωντανά στο: https://youtu.be/RshSuBMeT4U

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Μορφέας» (Curlew Hills Memory Gardens) στην διεύθυνση 1750 Curlew Road, Palm Harbor, FL 34683 για να παρακολουθήσουν την ταφή και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Το άργμα του Λούη Τίκα

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο Ίδρυμα Ελληνισμού Αμερικής (Foundation of Hellenism of America) P.O. BOX 6434, Clearwater, Florida, 33758 U.S.A.

Ο Μιχάλης Σερβος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το πρωί της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή στo Belleair Beach της Φλώριδας σε ηλικία 73 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Θεοδώρα, τα παιδιά του Βασίλειο και Ελένη, Εύη (Ευανθία) και Ιωάννη Χελιδόνα, τα εγγόνια του Θεοδώρα και Δήμητρα Σέρβου, Δημήτρη, Μιχάλη και Ελένη Χελιδόνα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Μεγάλος Έλληνας

Ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Δημήτριος Τσούμπανος κληθείς από τις «Αναμνήσεις» να σχολιάσει την προσφορά του αείμνηστου Μιχάλη Σέρβου έγραψε:

Η Ελλάδα, η Ήπειρος, η Βόρειος Ήπειρος και η πολιτεία της Φλόριδας ορφάνεψαν σήμερα, μετά τον πρόωρο θάνατο του καλού φίλου και συνεργάτη στην Πανηπειρωτική Αμερικής, τον αξέχαστο Μιχάλη Σέρβο, με καταγωγή από το χωριό Σωπική της Βορείου Ηπείρου !

Με το Μιχάλη Σέρβο, γνωριστήκαμε πριν από τριάντα και πλέον χρόνια σε συνέδριο της Πανηπειρωτικής, και από τότε συνεργαστήκαμε στα ομογενειακά και Εθνικά Θέματα, για τα οποία ο Μιχάλης είχε ένα πάθος και μία ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, και πολλές φορές συγκρουστήκαμε στις ιδέες μας, χωρίς ποτέ να διακόψουμε τις σχέσεις μας!

Στο κέντρο διακρίνεται ο Μιχάλης Σέρβος.

Ήταν ένας ανήσυχος και περίπλοκος τύπος ο Μιχάλης ο Σέρβος, αλλά ποτέ δεν ανέχτηκε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα όταν αφορούσαν τον τόπο της καταγωγής του, την ευλογημένη και παραμελημένη Βόρειο Ήπειρο!

Ο Μιχάλης ήταν ένας μεγάλος Ελληνολάτρης και Ηπειρολάτρης, μα πάνω απ’ όλα, ήταν ένας απίθανος σύζυγος, πατέρας και παππούς στην όμορφη οικογένειά του! Θα λείψει σε όλους μας και τα έργα που αφήνει πίσω του, στη Φλόριδα, στα Γιάννινα, στη Σωπική και στην Αθήνα, θα μας θυμίζουν για πάντα τον μεγάλο Έλληνα, τον ευεργέτη Ηπειρώτη και το άτομο που όλοι μας αγαπήσαμε και θαυμάσαμε στο πέρασμα του από αυτό τον κόσμο!

Αντίο και καλό Παράδεισο καλέ μου φίλε Μιχάλη! Αιωνία σου η μνήμη και είμαι σίγουρος ότι όλοι μας θα σε θυμούμαστε και θα σε υμνολογούμε! Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια σου!

Ευεργέτης – πρεσβευτής του Ελληνισμού

Ο κυβερνήτης του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής για την Βόρειο Ήπειρο, κ. Γεώργιος Κώττης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ένα άκρως συγκινητικό σχόλιο το οποίο αναδημοσιεύουμε με παράκληση των συναγωνιστών του αειμνήστου Μιχάλη Σέρβου:  

Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη – συμπεριλαμβάνεται στον μακρύ κατάλογο των έργων που φέρουν την υπογραφή του Μιχάλη Σέρβου.

Έφυγε, για το τελευταίο του ταξίδι, ο Μιχάλης Σέρβος, ένας ξεχωριστός Έλληνας, ένας σύγχρονος εθνικός ευεργέτης, ένας γνήσιος και αφοσιωμένος ευπατρίδης.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του εκλιπόντος για την μεγάλη απώλεια τους.

Η Πατρίδα θρηνεί με βουβά δάκρυα, έχοντας χάσει ένα άξιο τέκνο της που την αγάπησε όσο λίγοι. Η ηπειρώτικη κοινωνία πενθεί αφού έχασε έναν άνθρωπο μεγάλου ηθικού αναστήματος που προσωποποιούσε την αρετή, την τιμή και την εργατικότητα.

Πενθούν όμως και οι Σωπικιώτες, αφού έχασαν έναν άνθρωπο που τον ένιωθαν δικό τους, έναν Άνθρωπο που τους συμπεριφέρθηκε με πατρική γενναιοδωρία. Η ζωή του αειμνήστου Μιχάλη Σέρβου, από τα παιδικά του χρόνια ως το θάνατό του, υπήρξε στ’ αλήθεια ένας αδιάκοπος έμπρακτος πατριώτης .

Ήταν μόλις δεκατεσσάρων χρονών παλικάρι όταν ξενιτεύτηκε στην Αμερική.

Το όνομα του αείμνηστου Μιχάλη Σέρβου έχει γραφτεί πλέον ανεξίτηλα με χρυσά γράμματα πλάι στα άλλα ονόματα της χορείας των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών που έχουν περάσει στην ένδοξη Ιστορία μας. Κάθε φορά που τον είχαμε κοντά μας, η χαρά ήταν μεγάλη. Η παρουσία του ακτινοβολούσε σοφία και σεμνό μεγαλείο.

Ο Μιχάλης Σέρβος με την σύζυγό του Θεοδώρα και τα εγγόνια τους.

Ο βαθιά πατριωτικός τρόπος σκέψης του, απαλλαγμένος από κάθε τι το περιττό, είχε κατασταλάξει να ζυγίζει και να μετρά το καθαρό βάρος των πραγμάτων. Μας θύμιζε το προνόμιό μας να γεννηθούμε Έλληνες…

«ΗΠΕΙΡΩΤΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙΝ», αποκλειστική ρήση του Μιχάλη Σέρβου που σημαίνει ότι «οι Ηπειρώτες είναι ευεργέτες» συνήθιζε να λέει…

Αλλά και ταυτόχρονα εξέφραζε την μεγάλη αγωνία του για το χωριό του, που τόσο αγάπησε, καλώντας μας να παραμείνουμε πάση θυσία «ηνωμένοι».

Αείμνηστε ευπατρίδη Μιχάλη Σέρβο, είχα τη θεία Ευλογία, την τιμή και την τύχη να γνωρίζω από πρώτο χέρι την Αξία και τη διαχρονική πορεία σου, την διαχρονική πορεία αυτού του μοναδικού Ανδρός,… είχα την τιμή να γνωρίζω μέσα από τις πολύωρες τηλεφωνικές συνομιλίες μας παρούσα της συζύγου του, την αγωνία σου για την Σωπική και τους κατοίκους … είχα την τιμή να γνωρίζω από πρώτο χέρι την προσφορά για το χωριό μας.

Επιτρέψτε μου λοιπόν εδώ σήμερα, στον τελευταίο ασπασμό να προσθέσω έναν προσωπικό τόνο, έναν προσωπικό αποχαιρετισμό, έναν προσωπικό λυγμό και ένα δάκρυ στο ύστατο αντίο για αυτόν τον Μοναδικό Έλληνα, τον Ανεπανάληπτο Πατριώτη, τον Άνθρωπο με κεφαλαίο «Α», τον σπουδαίο Ευπατρίδη, τον Ευεργέτη, τον Μοναδικό Μιχάλη Σέρβο.

Μιχάλη , ποτέ δε θα ξεχάσω αυτά που μου έλεγες όταν ανέλαβα την διοίκηση του μουσείου και τον τίτλο που μου έδωσες , ποτέ!!!

Η αστείρευτη αγάπη σου για την Πατρίδα θα μας θυμίζει για πάντα τα αιώνια λόγια του Σωκράτη: «Μητρός τε και και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και ανιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τους νουν έχουσιν».

Η Σωπική πενθούσα και ευγνωμονούσα και ταυτοχρόνως υπερήφανη, κλίνει με μέγιστο σέβας το γόνυ και σε αποχαιρετά. Η παρακαταθήκη που αφήνεις πίσω σου είναι τεράστια. Θα την τιμήσουμε ως οφείλουμε και ως έχουμε χρέος, σύμφωνα με τις αξίες και τα δικά σου οράματα!

Κανείς δεν πρόκειται να σε ξεχάσει! Είναι αδύνατο! Η άσβεστη μνήμη σου θα φωτίζει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, ώστε να κρατήσουμε την Σωπική αξιοπρεπή και υπερήφανη, όπως ακριβώς την είχες στην καρδιά σου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αμερικής που θα σε σκεπάσει… Αιωνία σου η μνήμη μεγάλε Ηπειρώτη ! Αιωνία σου η μνήμη Φίλε !!! Αθάνατος!

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/apeviose-o-mihalis-servos-epihirimatias-philanthropos-agonistis-kai-evergetis-tis-voriou-ipeirou/

https://www.anamniseis.net/mnimi-mihali-servou-spoudaiou-ellina-tis-amerikis/

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.