ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ασήκωτο με όλη την σημασία της λέξεως ήταν το «κατηγορητήριο» που απήγγειλαν οι κ.κ. Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δημήτριος Καλαμαράς και Νικόλαος Διαμαντίδης κατά του αειμνήστου Πέτρου Γαλάτουλα, του Αθανασίου Αρώνη, του Νίκου Μπάρδη, του Διονυσίου Πυλαρινού, της Νομικής Καστανάς, της Σπυριδούλας Τσουκαλά, του Γιώργου Γεωργόπουλου, του Ιωάννη Κουταλή, του Πολύκαρπου Κοτρώνη, του Τιμολέοντα Κακούρου, του Βασιλείου Γκουρνέλου, καθώς επίσης κατά των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης.

Το «κατηγορητήριο» απαγγέλθηκε κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης παρωδία που συγκάλεσε η πλειοψηφία των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το βράδυ της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου 2022, στο παγερό Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια και στην οποία παρέστησαν λιγότερα από 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της έδρας και του γράφοντα.

Στο Σταθάκειο Κέντρο δεν λειτουργούσε η θέρμανση και η ισχνή συμμετοχή καθιστούσε ακόμη πιο παγερό το περιβάλλον.

Ήταν η δεύτερη γενική συνέλευση μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου και το ακροατήριο ήταν μειωμένο κατά 40% εν σχέση με την συνέλευση της 27ης Οκτωβρίου 2022. Και αναφέραμε άτομα διότι οι αντιπρόσωποι των υγιών και δραστήριων συλλόγων ήταν λιγότεροι από τους αντιπροσώπους των συλλόγων σφραγίδων και των παρατηρητών.

Φόρουμ Προέδρων

Οι απόψεις των υγιών, δραστήριων και ιστορικών συλλόγων μεταξύ των οποίων του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά» του Συλλόγου Μεσσηνιών «Αριστομένης», της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς, οι οποίες εκφράστηκαν με παρρησία από τους κ.κ. Δημήτρη Φίλιο, Χρήστο Βουρνά, Σταύρο Γιαννόπουλο και Φώτη Γερασόπουλο, αντίστοιχα ήταν διαμετρικά αντίθετες με της έδρας και νόμιζες ότι ανήκαν σε διαφορετικούς γαλαξίες.

Αν και οι προτάσεις τους, όπως θα διαπιστώσετε και από τα σχετικά βίντεο, διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν κοινό παρανομαστή που ακούει στο όνομα «Φόρουμ των Προέδρων» των Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας με στόχο την παρουσίαση των πορισμάτων του οικονομικού ελέγχου και την υλοποίηση του οδικού χάρτη που αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της τριμερούς σύσκεψης των δύο πλευρών με την Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή στις 17 Οκτωβρίου 2022.

Παράλληλα πρότειναν να αποκλειστούν από κάθε αρχαιρεσία μηδενός εξαιρουμένου όλοι όσοι διοίκησαν την Ομοσπονδία τα έξι τουλάχιστον χρόνια που ήλεγξε η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή.

Η έδρα πιάστηκε εξ απήνης και κατέστη σαφές ότι εξέπεμπαν σε διαφορετική συχνότητα από εκείνη του ακροατηρίου.

Όταν τέθηκε εκ νέου το αίτημα της σύγκλισης του φόρουμ των προέδρων η έδρα ένιψε τας χείρας της πλην όμως άφησε ανοικτό το πεδίο στους κ.κ.  Δημήτρη Φίλιο, Χρήστο Βουρνά, Σταύρο Γιαννόπουλο και Φώτη Γερασόπουλο να συνεργαστούν με άλλους μεγάλους οργανισμούς, να συγκαλέσουν τους προέδρους των Συλλόγων, οι οποίοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα άρουν την εμπιστοσύνη στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και θα εκλέξουν μια επιτροπή σωτηρίας η οποία θα προετοιμάσει την Ομοσπονδία για τις εκλογές.  

Η απόφαση της έδρας και συγκεκριμένα των κ.κ. Δημητρίου Καλαμαρά, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και Νικολάου Διαμαντίδη να αναφερθούν στο παρελθόν χωρίς την παραμικρή νύξη στο μέλλον εξάντλησε για μια ακόμη φορά την υπομονή του ακροατηρίου και μερικοί, μεταξύ των οποίων και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεώργιος Κίτσιος, αποχώρησαν σιωπηλοί και σκυμμένο το κεφάλι από την συνεδρίαση.

Παρωδία

Η γενική συνέλευση δεν είχε απαρτία και το πιο σημαντικό ξεκίνησε χωρίς το παρουσιολόγιο και χωρίς ουδείς να γνωρίζει πόσοι από τους παρόντες ήταν αντιπρόσωποι Στην αίθουσα καταμετρήσαμε 25 άτομα συμπεριλαμβανομένης της έδρας, ενώ οι πρώην πρόεδροι Βασίλειος Σταθάκος και Ηλίας Τσεκερίδης παρακολουθούσαν δια τηλεφώνου.  

Μεταξύ των παρισταμένων υπήρχαν παρατηρητές, όπως ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», κ. Σταύρος Ζιώγκας και συνοδοί των παρισταμένων με συνέπεια ο αριθμός των αντιπροσώπων να μην υπερέβαινε τους 21 που πρέπει να έχει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Στιγμιότυπο από την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την χαρακτηρίσαμε παρωδία διότι ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση και δεν έγινε ούτε η επικύρωση των πρακτικών, ούτε η εκλογή προεδρείου και ούτε ακολουθήθηκε η ημερήσια διάταξη.

Αν και η επιτροπή είχε εκτυπώσει μερικά αντίγραφα από τον οικονομικό έλεγχο, εν τούτοις δεν τα μοίρασε εγκαίρως ούτως ώστε οι παριστάμενοι να τα μελετήσουν και να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με στόχο την απόδοση ευθυνών. 

Παράλληλα έδωσε ένα στικάκι στις «Αναμνήσεις» – το μοναδικό μέσο που ήταν παρών – και κάλεσε όσους επιθυμούν να δώσουν το e-mail τους για να τους σταλεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.  

Ο κ. Δημήτριος Καλαμαράς επισήμανε ότι επικοινώνησε με την Εισαγγελία και το Τμήμα των Μη κερδοσκοπικών οργανισμών και ότι τους ζήτησαν σε μια σελίδα να συμπεριλάβουν τις καταγγελίες ούτως ώστε να επιληφθούν του ζητήματος.

Από αριστερά Δημήτριος Α. Γωνιάς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Νικόλαος Διαμαντίδης και Δημήτριος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι απέστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο μέσω της οποίας ζητούσε την μεσολάβησή του ούτως ώστε να συγκροτηθεί – βάσει το πρότυπο της παρέλασης του 2022 – κοινή επιτροπή παρελάσεων.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην δικαστική διαμάχη και ισχυρίστηκε ότι η άλλη πλευρά ξόδεψε δεκάδες χιλιάδες χρήματα της Ομοσπονδίας για τις δικές τους μηνύσεις.

Τόσο ο κ. Καλαμαράς όσο και ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκαν στον έλεγχο της Ανεξάρτητης Επιτροπής, αφήνοντας να αιωρείται ότι δεν ολοκλήρωσαν τον έλεγχο.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Σταύρου Γιαννόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Καλαμαράς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Επιτροπή υπό τους κ.κ. Κώστα Μάστορα και Γιάννη Στρουμπάκη παραιτήθηκε προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Δημητρίου Φίλιου, ο οποίος επεσήμανε ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και ότι δεν πρόκειται να παραδώσει το γραφικό υλικό, χωρίς την γραπτή συγκατάθεση και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Τόνισε επίσης ότι μπορεί όλο το υλικό να ψηφιοποιηθεί και να παραδοθεί σε ψηφιακή μορφή ούτως ώστε να καταστεί ευκολότερη η αξιοποίησή του.

Η πλειοψηφία του ακροατηρίου παρατηρούσε με θλίψη και απάθεια τις συζητήσεις, διότι η εισηγήσεις της έδρας ήταν εξαντλητικές και ήταν σαν να έβαζαν την μαγνητική ταινία από την αρχή.

Ο Γιάννης Νικολόπουλος ενώ υπογράφει στο παρουσιολόγιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο επίτιμος πρόεδρος και ευεργέτης της Ομοσπονδίας Βασίλειος Σταθάκος μέσω ανοικτής τηλεφωνικής ακρόασης ευχήθηκε επιτυχίες στην συνέλευση, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «η πλειοψηφία διοικεί και η μειοψηφία ελέγχει» και διεμήνυσε ότι «όσοι έβαλαν το χέρι στο μέλι πρέπει να καταδικαστούν».

Ο κ. Δημήτριος Α. Γωνιάς αναφέρθηκε στην διαφθορά και τόνισε ότι στις 3 Αυγούστου την κατήγγειλε στην Εισαγγελία. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάμιξή του με την Εφορευτική Επιτροπή και απέδωσε τις ευθύνες για την κατάντια της Ομοσπονδίας στα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρθηκε στην χρηματοδότησή τους από την Ομοσπονδία και έκανε λόγο για διαπλοκή των δημοσιογράφων και των συστημικών μέσων ενημέρωσης με την διεφθαρμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Ντίνος Ράλλης εξήρε το έργο της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και ισχυρίστηκε ότι η μόνη νόμιμη διοίκηση είναι η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων.

Από αριστερά οι Δημήτρης Φίλιος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Νικόλαος Διαμαντίδης, Δημήτριος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κ. Χριστίνα Κωστάκη ανέφερε ότι την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, θα διοργανώσουν στο Σταθάκειο Κέντρο την Γιορτή της Αγάπης.

Ο Κυριάκος Μαστροκυριάκος, αντιπρόσωπος του Συλλόγου Αιγιωτών «Βοστίτσα» αναφέρθηκε στην κοινοπράξια του ιδίου με τον αείμνηστο Πέτρο Γαλάτουλα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ισχυρίστηκε ότι η επένδυσή του ανερχόταν στις $800.000, ότι κατάφερε να πάρει πίσω τις $450.000 και κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έθαψαν το θέμα με συνέπεια μετά το ναυάγειο της κοινοπραξίας και την μήνυσή του προς την ίδια την Ομοσπονδία να επιβραβεύσουν και να εκλέξουν πρόεδρο τον Πέτρο Γαλάτουλα.

Εθνική Παρέλαση

Ο κ. Καλαμαράς ανέφερε ότι η παρέλαση για την 202η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου 2023 και ότι δεν μπορεί η άλλη πλευρά – το εκλεγμένο και εν εξορία διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας – να προχωρήσει μονομερώς στην διοργάνωσή της.

Αν και η έδρα πρότεινε να συζητήσουν για την συγκρότηση Επιτροπών, εν τούτοις από το ακροατήριο δεν υπήρξε διάθεση και το θέμα της στελέχωσης του προεδρείου και των Επιτροπών παραπέμφθηκε στην επόμενη γενική συνέλευση.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Νικολάου Κωστόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Όρθιοι οι Δημήτριος Γωνιάς, αριστερά και ο Ντίνος Ράλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Γιάννης Νικολόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.