ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η τελετή αποφοίτησης των μαθητών της 8ης τάξης του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη», η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Ιουνίου 2020 στο περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Ήταν ιστορική, διότι είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς ήταν υποχρεωμένοι να φορέσουν μάσκες και να καθίσουν δύο περίπου μέτρα ο ένας από τον άλλο προκειμένου να παρεμποδιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.  Ήταν πλούσια σε συγκινήσεις, διότι τα παιδιά επέστρεψαν και πάλι στο σχολείο και στο ναό μετά από τρεις και πλέον μήνες. Και αυτή την φορά για να το αποχαιρετήσουν για πάντα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παύλος Παλαιστίδης, βοηθούμενος από τον π. Ανδρέα Χούπο ανέπεμψε την προσευχή και στην συνέχεια έψαλλαν με τους μαθητές και τους γονείς και κηδεμόνες τους εθνικούς ύμνους.

Ο π. Παύλος Παλαιστίδης, ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο του παρουσιαστή, καλωσόρισε τους αποφοίτους, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω του εγκλεισμού και συνεχάρη τους μαθητές και τους δασκάλους τους για την συνέχιση των μαθημάτων μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο π. Παύλος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια που δεν ήθελε να πάει στο απογευματινό σχολείο και υπενθύμισε στα παιδιά ότι αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη στους γονείς του, διότι επέμεναν ελληνικά.

Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μαρία Ζολώτα συνεχάρη τους αποφοίτους και εστίασε την προσοχή της στις εμπειρίες που βίωσαν τα παιδιά εφέτος, μεταξύ των οποίων τον φόβο από την πανδημία και την απομόνωση.

Οι απόφοιτοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς π. Ανδρέα Χούπο και π. Παύλο Παλαιστίδη, την διευθύντρια, Παναγιώτα Λιλικάκη, την Μαρία Ζολώτα και τους δασκάλους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο του σχολείου στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και κάλεσε τα παιδιά να είναι υπερήφανοι για τον λαμπρό ελληνικό μας πολιτισμό.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων, κ. Αργυρώ Φύλλα, συνεχάρη τους αποφοίτους, τους δασκάλους και τους γονείς.  

Ακολούθησαν οι ομιλίες της πρώτης αριστεύσασας μαθήτριας (valedictorian) Γεωργίας Αντωνάτου και της δεύτερης αριστεύσασας Ευτυχίας Φύλλα οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.

Οι αριστούχοι με τους γονείς τους, τους ιερείς, την διευθύντρια και την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Μαρία Ζολώτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της διευθύντριας του σχολείου Παναγιώτα Λιλικάκη και την παραθέτουμε: «Με ιδιαίτερη  συγκίνηση βρίσκομαι απόψε δίπλα σας διότι ως απόφοιτοι του 2020 είχατε  την ευλογία να φτάσετε στην τελική ευθεία και να τερματίσετε  τις σπουδές της ελληνικής γλώσσας μέσα από αντίξοες συνθήκες. Συγχαρητήρια σε όλους σας που με θάρρος και αρετή συνεχίσατε τα διαδικτυακά σας μαθήματα ενώ ο ορατός φόβος της πανδημίας έχασκε από πάνω σας. 

Η αποστολή του «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νικολάου», είναι να ενσταλάξει την αγάπη για την Ελληνική γλώσσα, τις  αξίες, την κουλτούρας, τα  ήθη και τα έθιμα, έχοντας ως βάση την Χριστιανική πίστη. Εξ αιτίας αυτής της βάσης, η παιδεία που λάβατε, τουλάχιστον 8 χρόνια τώρα,  έχει γερά θεμέλια  και είναι αυτή που συνειδητά ή ασυνείδητα  σας βοήθησε να φτάσετε απόψε εδώ.

Η δυσπιστία και ο φόβος που αισθανθήκατε όταν άρχισε το ταξίδι σας στο σχολείο, αφήνοντας το χέρι των γονιών σας,  μετατράπηκε σε θάρρος και σήμερα στέκεστε δίπλα τους  με χαμόγελο.  Η αγωνία που είχατε ως «πρωτάκια» που μάθαιναν τα πρώτα γράμματα έγινε ευχαρίστηση καθώς φτάσατε στο σημείο να γράφετε εκθέσεις, να διαβάζετε εφημερίδες και με κριτική σκέψη πλέον στέκεστε απέναντι στην σύγχρονη ιστορία. Είναι η αυτοπεποίθηση που αποκτήσατε χάριν των δασκάλων σας και τους ευχαριστώ θερμά. 

Στιγμιότυπο από την ομιλία της διευθύντριας Παναγιώτας Λιλικάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οκτώ χρόνια πέρασαν  από τότε που μάθατε να φτιάχνετε χαρταετό, να βάφετε κόκκινα αβγά.  Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε  που μάθατε τα πρώτα σας βήματα στους Ελληνικούς χορούς, τις πρώτες προσευχές, και ζωγραφίσατε τις μορφές των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Σήμερα χορεύετε ελληνικούς χορούς, ψάλετε εκκλησιαστικούς ύμνους και οι μορφές των Αγίων που κάποτε ζωγραφίσατε, πήραν σάρκα και οστά και γίνανε οδηγοί σας.

Απόψε  μπορεί να τελειώνετε ένα κύκλο σπουδών, αλλά αρχίζετε ένα νέο κύκλο στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου που σας γαλούχησε. Ήρθε λοιπόν η  ώρα να επιστρέψετε με χαρά τον Σεπτέμβρη και μέσα από τον εθελοντισμό να βοηθήσετε και εσείς στην παιδεία των νεότερων μαθητών. Έσεις είστε η συνέχεια αυτής της κοινότητας, εσείς είστε οι νέοι ιερείς, οι νέοι δάσκαλοι, οι νέοι διευθυντές , οι νέοι δωρητές εξαιτίας των οποίων σήμερα, 22 από αυτούς, όχι μόνο δεν δίστασαν, αλλά με χαρά σας  προσέφεραν τις  υποτροφίες και από τα βάθη της καρδιάς μου τους ευχαριστώ.  

Αγαπημένα μας παιδιά, να έχετε υγεία, να προοδεύετε με ηθικούς τρόπους, να προσφέρετε και να πιστεύετε στο Θεό», κατέληξε η κ. Λιλικάκη.

Στιγμιότυπο από την απονομή των βραβείων και των υποτροφιών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή βραβείων, των μεταλλίων και υποτροφιών.

Η διευθύντρια του σχολείου Παναγιώτα Λιλικάκη παρουσίασε την τάξη των αποφοίτων και μαζί με την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Μαρία Ζολώτα και τον δάσκαλο, Κωνσταντίνο Χριστοφοράτο απένειμαν τα απολυτήρια στους Γεωργία Αντωνάτου, Αναστάσιο Κατέχη, Χρήστο Μούκα, Εμμανουήλ Μουνταντωνάκη,  Κωνσταντίνο Μπουρνιά, Σταυρούλα Παραλίκα, Γεώργιο Πρεπόνη, Κατερίνα Συράκη, Ιάσονα Τσεσμελή, Ελένη Τσικίτα  και Eυτυχία Φύλλα.  

Η τελετή έληξε με το Απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.