ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από βραχυκύκλωμα σε βραχυκύκλωμα οδεύει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η μεγαλύτερη δευτεροβάθμια οργάνωση της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης και μια από τις μεγαλύτερες ανά την Αμερική.

Η ενημερωτική συνάντηση που συγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης, 7 Ιουλίου 2021 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνιάς έφερε πιο έντονα την κρίση ηγεσίας που επικρατεί στους κόλπους της Ομοσπονδίας και απέδειξε ότι το βραχυκύκλωμα στην λειτουργία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων έχει επεκταθεί και στην κυριολεξία έχει καθηλώσει και την Εφορευτική Επιτροπή, η οποία λόγω των καταγγελιών για σωματεία, αντιπροσώπους και υποψηφίους, καθώς επίσης και για οικονομικές ατασθαλίες και των πιέσεων που ασκήθηκαν δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το έργο της.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίες παραπέμπονται για το φθινόπωρο και δεδομένων των καταγγελιών για τους φορείς μέλη, για τους υποψήφιους και για τον εκλογικό κατάλογο κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση ενός νέου εκλογικού συνεδρίου τον Σεπτέμβριο και η από μηδενική βάση ανάδειξη των υποψηφίων.

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος διεμήνυσε ότι θα συγκαλέσουν την ερχόμενη εβδομάδα γενική συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας για τα εν λόγω βραχυκυκλώματα και να ζητήσουν την ανανέωση της εντολής.

Μειοψηφία – πλειοψηφία

Η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων είναι επταμελής και απαρτίζεται από τους κ.κ. Γιώργο Γεωργόπουλο, Απόστολο Τομόπουλο, Νίκο Βέλλιο, Δημήτριο Καλαμαρά, Νίκο Διαμαντίδη, Δήμο Σιώκη και Ηλία Τσεκερίδη και έχει ως συντονιστή τον κ. Τιμολέων Κακούρο. Αρχικά λειτούργησαν συναινετικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου διασπάστηκαν και οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, Απόστολος Τομόπουλος και Νίκος Βέλλιος διαχώρισαν την στάση τους με τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά, Δήμο Σιώκη, Νίκο Διαμαντίδη και Ηλία Τσεκερίδη.

Τα γεγονότα της 24 Απριλίου 2021 με τα λουκέτα στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια έφεραν έντονα στο προσκήνιο την διάσπαση στους κόλπους της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων. Οι αποφάσεις για την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης και του Εκλογικού Συνεδρίου άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και οι κ.κ. Σιώκης, Διαμαντίδης, Καλαμαράς και Τσεκερίδης αυτοχαρακτηρίστηκαν πλειοψηφία καθώς είχαν και την υποστήριξη του επιτίμου προέδρου Βασιλείου Σταθάκου.

Ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης διαχώρισε την θέση του, αποσύρθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα δεν κατέβηκε στην Αστόρια.

Αυτό από μόνο του δικαιώνει τον κ. Γιώργο Γεωργόπουλο που διαμαρτύρεται και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν μειοψηφία και πλειοψηφία, αλλά άτομα τα οποία έχουν διαφορετικές προθέσεις και στόχους.

Σε πρώτο πλάνο ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής Αναστάσιος Καραγκούνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι κ.κ. Γεωργόπουλος, Τομόπουλος, Βέλλιος και ο συντονιστής, κ. Κακούρος τάσσονται υπέρ της παραπομπής των καταγγελιών για οικονομικές ατασθαλίες στον ορκωτό λογιστή και επιμένουν να γίνουν πάραυτα οι εκλογές και να αναλάβει το επόμενο συμβούλιο την διαχείριση της καυτής πατάτας.

Οι κ.κ. Σιώκης, Καλαμαράς, Διαμαντίδης και ο επίτιμος πρόεδρος, κ. Βασίλειος Σταθάκος θεωρούν ακόμη και σήμερα παράνομο το εκλογικό συνέδριο και ζητούν να αναβληθούν οι εκλογές έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ορκωτού λογιστή και έως ότου απαλλαγεί η Ομοσπονδία από τους Συλλόγους Σφραγίδες.

Οξύμωρα σχήματα

Οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Δημήτριος Καλαμαράς, Νίκος Διαμαντίδης και Δήμος Σιώκης κατηγορούνται από τα άλλα μέλη της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων ότι οι σύλλογοι που εκπροσωπούν εσκεμμένα δεν κατέβαλαν τις συνδρομές προκειμένου να τεκμηριωθούν οι καταγγελίες για τον αποκλεισμό των συλλόγων προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή των Συλλόγων Σφραγίδων.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνιάς, το βράδυ της Τετάρτης αποκάλυψε ότι υπάρχουν καταγγελίες για τη νομιμότητα του Συλλόγου Πειραιωτών, που εκπροσωπείται από τον κύριο Γιώργο Γεωργόπουλο, τον Σύλλογο Κάβος Μελανιός με πρόεδρο τον Πέτρο Γαλάτουλα και του Συλλόγου Φθιωτίδος «Θερμοπύλες».

Ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας αν και δηλώνει πρόεδρος του Συλλόγου Κάβος Μελανιός εν τούτοις είναι αντιπρόσωπος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα».  

Στιγμιότυποαπό την ενημέρωτική συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και τα οξύμωρα σχήματα δεν τελειώνουν εκεί. Εάν εξετάσει κανείς την πορεία των υποψηφίων για το νέο συμβούλιο θα διαπιστώσει ότι αρκετοί από αυτούς δεν αντιπροσωπεύουν τους Συλλόγους με τους οποίους πήραν το διαβατήριο της εισόδου στην Ομοσπονδία, αλλά άλλους συλλόγους μεταξύ των οποίων και σφραγίδων.

Εξ άλλου η δήλωση του κ. Δήμου Σιώκη στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ότι «εμείς οι Πρώην Πρόεδροι έχουμε αποτύχει και παραδώσαμε στην Εφορευτική Επιτροπή να διαχειριστεί την καυτή πατάτα των οικονομικών ατασθαλιών» μιλάει από μόνη της και πρέπει να απασχολήσει όλους τους πρώην προέδρους και έστω και την ύστατη στιγμή να βρουν την δύναμη να πουν την αλήθεια στην ομογένεια.

Να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο στα μάτια και με υψηλό αίσθημα αυτοκριτικής να σώσουν ότι έχει απομείνει από την υστεροφημία τους. Και αν οι ουσιαστικές διαφορές που οδήγησαν στην διάσπαση δεν μπορεί να γεφυρωθούν τότε να ζητήσουν οι ίδιοι από τη γενική συνέλευση να άρει την εμπιστοσύνη τους.

Η Εφορευτική Επιτροπή

Οι συσκέψεις που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης και της Τετάρτης στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια απέδειξαν περίτρανα ότι η Εφορευτική Επιτροπή διχάστηκε. Ο πρόεδρος Δημήτριος Α. Γωνιάς τάχτηκε υπέρ της αναβολής των εκλογών για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών της Ομοσπονδίας για τα τελευταία πέντε χρόνια από τον ορκωτό λογιστή, ενώ ο γραμματέας Αναστάσιος Καραγκούνης υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021.

Η ύπαρξη δύο στρατοπέδων και στην Εφορευτική Επιτροπή αποκρυσταλλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και θέτει επ’ αμφιβόλω την ικανότητά της για την εξέταση των καταγγελιών και την κατάρτιση του εκλογικούς καταλόγου και  του ιδίου του ψηφοδελτίου.

Αριστερά η Εφορευτική Επιτροπή, ενώ δεξιά οι πρώην πρόεδροι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ανοικτή συνεδρίαση της Τετάρτης

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνιάς, το βράδυ της Τετάρτης, 7 Ιουλίου 2021,  συγκάλεσε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο μια ανοικτή συνάντηση με την Επιτροπή των Πρώην Προέδρων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να τους ενημερώσει για τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους ναυάγησαν οι εκλογές της Ομοσπονδίας.

Στην συνάντηση παρέστησαν τα τέσσερα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, κ.κ. Δημήτριος Α. Γωνιάς, Αναστάσιος Καραγκούνης, Γιώργος Χρυσομαλλίδης και Γρηγόρης Δημητρουλάκος, οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Γεωργόπουλος, Δήμος Σιώκης, Νίκος Διαμαντίδης, Πέτρος Γαλάτουλας και Κλεάνθης Μεϊμάρογου, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Ευαγόρας Κωνστανταντινίδης.  

Ο συντονιστής της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Τιμολέων Κακούρος ήταν στο Σταθάκειο, αλλά δεν προσήλθε στην συνεδρίαση.

Ο π. Ευαγόρας ανέπεμψε την προσευχή και παρακολούθησε ολόκληρη την συνεδρίαση και μετά το πέρας της είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τόσο με τον συντονιστή της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Τιμολέοντα Κακούρο, όσο και τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρη Γωνιά.
Η παρουσία του π. Ευαγόρα θεωρείται καταλυτική διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος θα αποκτήσει μια πιο αντικειμενική εικόνα για την κρίση που ταλανίζει την Ομοσπονδία.

Η εν λόγω συνεδρίαση ήταν η δεύτερη που συγκάλεσε ο κ. Δημήτριος Γωνιάς στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια προκειμένου να ενημερωθεί η ομογένεια για τα ευρήματα της έρευνας της Επιτροπής. Η πρώτη έλαβε χώρα προ δέκα ημερών και συγκεκριμένα στις 28 Ιουνίου και έληξε άδοξα ένεκα των χειροδικιών και των αντιδικιών με πρωταγωνιστές μεμονωμένους πρώην  προέδρους.

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση συγκλήθηκε από τον κ. Γωνιά αγνοώντας πλήρως την απόφαση της πλειοψηφίας της Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία μια ημέρα πριν είχε απορρίψει την πρότασή του.

Ο κ. Γωνιάς αναφέρθηκε στο έργο της επιτροπής και στις καταγγελίες που έλαβε η Επιτροπή τόσο για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, τον ρόλο της Εξελεγκτικής Επιτροπής και για τις επικοινωνίες που είχαν με τους αντιπροσώπους, τους προέδρους των συλλόγων και τους ιδίους τους υποψήφιους και διεμήνυσε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τον ορκωτό λογιστή δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές στην Ομοσπονδία.

Αν και ο κ. Γωνιάς ανέφερε τις καταγγελίες εις βάρος τριών συλλόγων και συγκεκριμένα του Συλλόγου Κάβου Μελανιού, Συλλόγου Πειραιωτών και Συλλόγου Φθιωτίδος Θερμοπύλες, εν τούτοις δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες για τις καταγγελίες εις βάρους των αντιπροσώπων και των υποψηφίων.

Ο κ. Αναστάσιος Καραγκούνης αντιτάχθηκε αρκετές φορές στον κ. Γωνιά σχετικά με την νομιμότητα της συνεδρίασης και επικαλέστηκε την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου, κ. Γεωργίου Ραζή σχετικά με την διενέργεια των εκλογών.

Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η Εφορευτική Επιτροπή εργάστηκε σκληρά, αλλά «τις τελευταίες ημέρες έχασαν την μπάλα» και ότι απέτυχαν να εκπληρώσουν την αποστολή τους».

Ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος επεσήμανε ότι λέγονται ανακρίβειες και ότι προσβάλλεται η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων και επικαλέστηκε το Καταστατικό για να αποκρούσει την καταγγελία του κ. Σιώκη για την μη παραίτηση των κ.κ. Τιμολέοντα Κακούρου, Γιώργου Γεωργόπουλου και Απόστολου Τομόπουλου από την Επιτροπή των πρώην Προέδρων λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων με τις ιδιότητές τους ως υποψήφιοι για τις εκλογές.

Η πρόεδρος του νεοσύστατου οργανισμού  και συνάμα δικηγόρος Μαρία Μάρκου εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την προ δύο ετών στάση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας που στην ουσία τορπίλισε τις προσπάθειές για την ίδρυση του Τμήματος Παιδιών, Νεολαίας και Μητέρων.

Το ναυάγιο αυτής της προσπάθειας ώθησε την κ. Μάρκου και τα άλλα μέλη του νεοϋδρυθέντος τμήματος να ιδρύσουν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Hellenic Women’s Alliance» (Συμμαχία Ελλήνων Γυναικών).

Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στην δράση της Συμμαχίας και κατέθεσε την αίτηση και τα δικαιολογητικά για την εισδοχή του νεοσύστατου οργανισμού στην Ομοσπονδία.

Ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Αλμυρούδης συνεχάρη τον κ. Γωνιά για την πρωτοβουλία του να ενημερώσει την ομογένεια και εστίασε την προσοχή τους στα «μεγάλα χάλια», όπως τα χαρακτήρισε της Ομοσπονδίας και τους υπενθύμισε ότι πρέπει να τηρήσουν στο πνεύμα και στο γράμμα του κανόνες λειτουργίας της Ομοσπονδίας ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα των καταγγελιών επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει ο έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες για να μην υποστούν τις συνέπειες που υπέστη η Χιακή Ομοσπονδία όταν οι καταγγελίες εις βάρος τους έφτασαν στην Φορολογική Αρχή (IRS).

O κ. Γιώργος Γεωργόπουλος διεμήνυσε ότι ο γραμματέας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Απόστολος Τομόπουλος έλαβε όλα τα έγγραφα από τις Τράπεζες, τα οποία θα παραδοθούν στον ορκωτό λογιστή.

Παράλληλα τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να την ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα των γεγονότων των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων και να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία.

Δήλωση Δημητρίου Α. Γωνιά

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνιάς μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και τόνισε ότι οι καταγγελίες και οι ατασθαλίες τις οποίες έλαβαν δεν μας επέτρεψαν να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

«Οι καταγγελίες που δεχτήκαμε υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της επιτροπής και εάν δεν ελεγχθούν σε βάθος δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στις εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με μια επιτροπή της Ομοσπονδίας και μετά λύπης μπορώ να πω ότι δεν περίμενα να ήταν τόσο βαθιά τα αίτια της κρίσης ηγεσίας», επεσήμανε ο κ. Γωνιάς διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται και δεν πρόκειται να συναινέσει στις προσπάθειες συγκάλυψης.  

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.